Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση στον Μαραθώνα του βιβλίου «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...»




Οι εκδόσεις «Πελασγός» φιλοξενούμενες από τον Δήμο Μαραθώνα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 2500 ετών από την κοσμοϊστορική Μάχη του Μαραθώνα, την Παρασκευή 16 Ιουλίου το βράδυ, παρουσίασαν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου) το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αθανάσιου Κόρμαλη, με τίτλο
«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...».
Το έργο παρουσίασαν οι κ.κ: Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., ο Σπυρίδων Ζαγάρης, δήμαρχος Μαραθώνα και ο συγγραφέας του έργου, δικηγόρος Αθανάσιος Κόρμαλης.
O πρώτος ομιλητής κ. Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο νόημα της μάχης και την παγκόσμια σημασία της. Στην εν δυνάμει και μέσω του Υπουργείου Παιδείας τάση περί επικρατήσεως της άποψης ότι σήμερα ευρισκόμεθα συγκυριακά στον ίδιο τόπο με τους αρχαίους (του Μαραθώνα) παρά την γλωσσική, πολιτιστική συνέχεια.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου για εντοπισμό αρχαιολογικών τόπων, ως επί τω πλείστον εγκαταλελειμένων.
Επίσης στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του νοήματος του γεγονότος, απόρροια της γενικότερης υποβάθμισης της Ιστορίας μας.
Στην συνέχεια μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της μάχης, όπως το νόημα της αθηναϊκής φάλαγγας, τον εθελοντικό χαρακτήρα της (ήταν η ίδια η πόλη ένοπλη) σε αντίθεση με το μισθοφορικό στρατό των Περσών. Το ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδος, που διέπνεε του Αθηναίους (ολιγάριθμους εμπρός στους Πέρσες).
Συνεχάρη τον συγγραφέα για το βιβλίο και για το πολυετές έργο του.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Σπυρίδων Ζαγάρης, αναφέρθηκε στο νόημα της μάχης του Μαραθώνα και στην Παγκόσμια ακτινοβολία του, την οποίαν συναντά στις επισκέψεις του στο εξωτερικό· καθώς και στην σημασία του γεγονότος και τον σεβασμό που τρέφουν οι ξένοι για τον Μαραθώνα.
Μίλησε για τις συνεχείς δραστηριότητες του Δήμου, καθώς και της φετεινής επετείου, αλλά και στον εντοπισμό και φροντίδα αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.
Συνεχάρη τον συγγραφέα για την προσπάθειά του και το βιβλίο του, που προσφέρει στην ενημέρωση και στην συλλογική προσπάθεια για τον Μαραθώνα.
Τέλος έκλεισε την αναφορά του με τους στίχους του ποιήματος του λόρδου Βύρωνα για τον Μαραθώνα.
Ο συγγραφέας κ. Αθανάσιος Κόρμαλης, ευχαρίστησε Δήμο, παρισταμένους, εκδότη, ομιλητές, Διεύθυνση Μουσείου. Αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του γεγονότος και την παγκόσμια σημασία του.

Ζήτησε ταύτιση ιστορικών χώρων με τους αρχαιολογικούς χώρους (Μακαρία Πηγή, Σπήλαιο Πανός, στρατόπεδο Αθηναίων, Τάφος Μιλτιάδου, Τύμβος Πλαταιέων) και σήμανση αυτών για να γίνουν γνωστά στους επισκέπτες. Επίσης χρήση ηλεκτρονικών μέσων στον χώρο του τύμβου και του Μουσείου προς ενημέρωση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο υποβιβασμό του γεγονότος αλλά και της Ιστορίας μας γενικότερα, υποστηρίζοντας ότι η στέρηση της Γνώσης στον λαό έχει σαν αποτέλεσμα ο λαός να αδυνατεί να αντισταθεί στις δύσκολες περιστάσεις (όπως του σήμερα).
Η Γνώση γεννά αντίσταση, τόνισε.
Αναφέρθηκε στο νόημα της φάλαγγας των οπλιτών των Αθηνών, μίλησε για επαναφορά της στήλης Ερεχθηΐδος φυλής από την βίλλα του Αττικού (Κυνουρία) στον τύμβο των Αθηναίων στον Μαραθώνα.

Την εκδήλωση συντόνησε και παρουσίασε ο εκδότης Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας, ο οποίος συνεχάρει την παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος στον Μαραθώνιο και διευθύντρια του Μουσείου κυρία Μαρία Πολύζου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Μουσείο. Της ζήτησε δε να ενημερώσει τους παρευβρισκόμενους
για το «εγχείρημά» της τον επόμενο μήνα για αναβίωση του «Φειδιππιδείου Άθλου» (Αθήνα – Σπάρτη - Μαραθώνας).

Η κυρία Μαρία Πολύζου μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «χρησιμοποιώντας την αρχαία διαδρομή θα τρέξει πρώτα η ψυχή, μετά το πνεύμα και μετά το σώμα».
Ο δρόμος γίνεται επ’ ευκαιρία της επετείου (2.500 χρόνια) και κάλεσε τον λαό του Μαραθώνα στον τερματισμό στις 8 Αυγούστου στον Τύμβο των Αθηναίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνος κ. Χρήστος Μπάρμπας, ο κοινοτάρχης Γραμματικού κ. Νικόλαος Κούκης, η κοινοτική σύμβουλος Γραμματικού Κατερίνα Μέξη, ο πρώην κοινοτάρχης Βαρνάβα κ. Γεώργιος Κόλιας, ο κ. Βασίλης Μεγαπάνος στενός συνεργάτης του υποψ. δημάρχου Μαραθώνος κ. Ζώη Καρίνου, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατ. Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιος Μαργέτης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Μαραθώνος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Τάσος Παπαγεωργίου του οποίου η συμμετοχή στην διοργάνωση της εκδηλώσεως υπήρξε καθοριστική.

Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Χαρ. Τρικούπη 14, 106 79 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 6440021




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters