Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

2 δισ. βαρέλια πετρελαίου στο Ιόνιο αναζητούν... γεωτρύπανο

Νέα δεδομένα στην έρευνα για πετρέλαιο στη Μεσόγειο θέτει η ΒΡ. Παρά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, η ΒΡ ξεκινά γεωτρήσεις στον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη. Τι σημαίνει η κινητικότητα αυτή για τα ελληνικά σχέδια. Σε μια δύσκολη συγκυρία καλείται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τα πρώτα βήματα στο μέτωπο των ερευνών σε περιοχές της χώρας που “μυρίζουν” πετρέλαιο, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και τα αμφιλεγόμενα σχέδια της BP για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία φορέα που θα προκηρύξει διαγωνισμούς για τις σχετικές έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων εντός του 2010 είχαν τη συγκυρία με το μέρος τους. Μεσολάβησαν, όμως, η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και, προ ολίγων μόλις ημερών, η ανακοίνωση της BP ότι είναι ζήτημα εβδομάδων η έναρξη γεωτρήσεων στον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, σε απόσταση 644 χιλιομέτρων από την Κρήτη, 640 χλμ. από την Πελοπόννησο και 560 χλμ. από τη Σικελία.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη γεώτρηση θα γίνει σε βαθιά νερά, στα 1.700 μέτρα, σε βάθος μεγαλύτερο από την πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού (1.500 μέτρα), γεγονός που έχει θορυβήσει τις χώρες της Μεσογείου, παρά τις διαβεβαιώσεις του πετρελαϊκού κολοσσού ότι έχει “πάρει το μάθημά του” και την απορριπτική στάση της Τρίπολης (“οι πτήσεις δεν σταματάνε επειδή συνετρίβη ένα αεροπλάνο”, απάντησε στις αιτιάσεις ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας). “Όλοι παρακολουθούμε στενά τι κάνει η BP μετά τα ανησυχητικά γεγονότα στον Κόλπο του Μεξικού. Εάν συνέβαινε ένα ανάλογο περιστατικό στη Μεσόγειο, θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη καταστροφή, καθώς συγκριτικά η Μεσόγειος είναι μια λίμνη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι.

Τα ελληνικά πετρέλαια
Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι φυσικό, αγγίζουν και τα ελληνικά σχέδια. Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, που πιθανολογείται ότι κρύβει 2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (ποσότητα ικανή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας για 20 χρόνια), θα πρέπει επίσης να γίνουν γεωτρήσεις σε βαθιά νερά (800 - 1.500 μέτρα στο Ιόνιο).
Σύμφωνα με τον Κώστα Νικολάου, δρ. χημικό περιβαλλοντολόγο και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλάβει το ρίσκο. “Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να είμαστε μια τουριστική ή μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Και τα δύο δεν γίνεται. Ποιος ο λόγος να στραφούμε σε μία περιβαλλοντικά επιζήμια ενεργειακή πηγή που πεθαίνει, όταν θα μπορούσαμε να γίνουμε η Νο 1 χώρα στις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι συμβατές με τον τουρισμό μας;”, τονίζει στη “Μ”.
Εντελώς διαφορετική άποψη έχει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Νικολάου. “Το πρόβλημα δεν είναι η ασφάλεια. Παντού γίνονται γεωτρήσεις σε βαθιά νερά χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει υποδομή, τεχνική και στελεχιακή. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν κανονισμοί, δεν υπάρχουν στελέχη στο κράτος που να γνωρίζουν το θέμα και να μπορούν να συνομιλήσουν με τις εταιρείες. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η κυβέρνηση”. Για το θέμα της ασφάλειας, τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, εάν εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στη Νορβηγία.

Ευρωπαϊκοί φραγμοί
Την ίδια στιγμή, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μορατόριουμ στις γεωτρήσεις σε βαθιά νερά, κάτι που έχει ήδη αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση. Η Κομισιόν δεν έχει καμία δυνατότητα να επηρεάσει τα σχέδια της BP στη Λιβύη, εμφανίζεται όμως αποφασισμένη να αυστηροποιήσει τους κανόνες ασφαλείας και τα τεχνικά στάνταρτ, αλλά και να αλλάξει το καθεστώς χορήγησης αδειών, προκειμένου να υποχρεώνονται οι εταιρείες να αποδεικνύουν ότι έχουν τα οικονομικά μέσα να καλύψουν τη ζημιά που θα προκαλούσαν τυχόν ατυχήματα.


http://www.makthes.gr

http://greeknation.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters