Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΥΠΡΟΣ : ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Του Ανδρέα Γούλα


Η Κύπρος βρίσκεται σε απόσταση (290) ναυτικών μιλίων από την Κρήτη,(175) από το Ισραήλ,(150) από το Σουέζ, (64) από τη Συρία,και (45) από την Τουρκία. Είναι δε ιδανική η στρατηγική της θέση σε σχέση με το Ισραήλ,τη διώρυγα του Σουέζ και του Αιγαίου Πελάγους. Είναι επίσης ιδανική η θέση της γιά ραδιοεπικοινωνίες, παρακολούθηση του ρωσσικού στόλου κ.λ.π.

Κατά την άφιξη του πρώτου Άγγλου αρμοστή της Κύπρου σερ Κάρνετ Γούλσλεϊ, ο τότε εκπρόσωπος της Κυπριακής Εκκλησίας επίσκοπος Κιτίου Κυπριανός, τον υποδέχθηκε με τα ακόλουθα λόγια :

"Δεχόμεθα την αλλαγήν της κυβερνήσεως εφ'όσον ελπίζομεν ότι η Μεγάλη Βρεττανία θα βοηθήση την Κύπρον να ενωθή μετά της Μητρός Ελλάδος, μετά της οποίας είναι φυσικώς συνδεδεμένη".

Η απάντηση της Μεγάλης Βρεττανίας επ'αυτού, ήταν ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του (1923) η Κύπρος ανακηρύχθηκε αποικία του Βρετανικού Στέμματος. Με την ίδια δε Συνθήκη η Τουρκία παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση και από κάθε δικαίωμα, που πιθανώς θα ισχυριζόταν ότι είχε στην Κύπρο. Γιά να υπάρξει όμως σαφέστερη αντίληψη του όλου ζητήματος,θα αναφερθούμε στο ημερολόγιο της κυπριακής τραγωδίας.

Ετος 1570: Κατάκτηση της Κύπρου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία,και η αρχή της δημιουργίας μουσουλμανικής μειονότητος, η οποία όμως ποτέ δεν υπερέβη το (18%) του πληθυσμού της. Το κακό είναι πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται περιέργως τον ορισμό της πλειοψηφίας σε σχέση με την Κύπρο. Διατυπώνει δε την εξής θεωρία: Είμαστε εξήντα εκατομμύρια συν εκατό χιλιάδες Τουρκοκυπρίους. Η Ελλάς είναι δέκα εκατομμύρια συν πεντακόσιες χιλιάδες Ελληνοκυπρίους. Άρα είμαστε η πλειοψηφία στην….Κύπρον. Το ίδιο θα είπει αύριο και γιά τη Δυτική Θράκη !...

Ετος 1821 : Ξεσηκωμός των Ελλήνων της Κύπρου εναντίον του Σουλτάνου, και αιματηρή κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος των Κυπρίων. Στις (28-6-1821) συνεκεντρώθησαν στη Λευκωσία,κατόπιν προσκλήσεως - παγίδας από τον Κιουτσούκ Μεχμέτ, οι Αρχιερείς, οι Ηγούμενοι των μοναστηρίων και οι Πρόκριτοι της Κύπρου,γιά ένα δήθεν συνέδριο. Το αποτέλεσμα αυτού του συνεδρίου ήταν ο … αποκεφαλισμός των Αρχιερέων Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας ,καθώς δε και των προεστών της Νήσου.

1926: Πρώτο Συνέδριο του Κ.Κ.Κ.(Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου).

Οκτ.1931: Εθνική εξέγερση των Κυπρίων κατά των αγγλικών κατοχικών στρατευμάτων, και αιματηρή κατάπνιξη αυτής. Κατά την εξέγερση αυτή ο Ελευθέριος Βενιζέλος, - πιθανώς επηρεασμένος από τη Μικρασιατική Καταστροφή - δήλωσε τα εξής: "Ζήτημα Κυπριακό δεν υφίσταται μεταξύ της κυπριακής και της αγγλικής κυβερνήσεως". Απεκάλεσε δε την ηρωική αυτή εξέγερση: "Εγκληματική παρεκτροπή", ενώ παραλλήλως κάλεσε τους Κυπρίους: "Να καθήσουν φρόνιμα ανεξαρτήτως από τις προσταγές της καρδιάς".

15 Ιαν. 1950 : Πραγματοποιείται το "Ενωτικό Δημοψήφισμα" με πρωτοβουλία της Εθναρχίας,με αποτέλεσμα τη συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ενώσεως με την Ελλάδα.

20 Αυγ. 1954:Η Ελληνική Κυβέρνηση καταθέτει προσφυγή στον Ο.Η.Ε. γιά την εφαρμογή της ισότητος και της αυτοδιαθέσεως των λαών.

17 Δεκ.1954:Η Ελληνική προσφυγή στον Ο.Η.Ε. απορρίπτεται.

1 Απρ.1955 : Αρχίζει ο ένοπλος αγώνας της Ε.O.K.Α. {Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών} εναντίον των Άγγλων και με το σύνθημα: "ΕΝΩΣΗ", με αρχηγό τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα,

που έδρασε με το ψευδώνυμο του Βυζαντινου ήρωα “Διγενή”.

Αναφέρω κατωτέρω την αρχή της προκήρυξης για την έναρξη του επαναστατικού αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού : “Με τη βοήθεια του Θεού, αναλαμβάνουμε τον αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, και με σύνθημα εκείνο που μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην ! “Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ”. Ταυτοχρόνως πραγματοποιήθησαν ισχυρές εκρήξεις σε διάφορες κυβερνητικές εγκαταστάσεις , εξαγγέλοντας εμπράκτως τη δυναμική μορφή του αγώνα .

29 Αυγ.1955 :Αρχίζει στο Λονδίνο η τριμερής διάσκεψη μεταξύ Αγγλίας, Ελλάδος και Τουρκίας γιά διάφορα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και γιά το Κυπριακό. Η Ελληνική Κυβέρνηση του ασθενούντος τότε σοβαρώς στρατάρχη Παπάγου, βυθισμένη στο τέλμα της διαδοχής του , {Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος } δεν αντελήφθησαν την παγίδα, και έτσι η Αγγλία έβαλε με αριστοτεχνικό τρόπο την Τουρκία στο Κυπριακό Ζήτημα.

11 Φεβ. 1959 : Υπογράφτηκε στη Ζυρίχη και εν συνεχεία στο Λονδίνο, από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδος και της Τουρκίας Καραμανλή και Μεντερές , συμφωνία σαφώς σε βάρος της Κύπρου. 0 τότε εκπρόσωπος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος , υπέγραψε και αυτός τις Συμφωνίες αυτές, βάσει των οποίων του ανελάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Κυβερνήσεως, με Αντιπρόεδρο τον Τουρκοκύπριο Δρ. Κιουτσούκ, ο οποίος είχε το δικαίωμα ασκήσεως αρνησικυρίας (βέτο) στις αποφάσεις της Κυβερνήσεως.

16 Αυγ. 1960 : Μπαίνει σ'εφαρμογή το Σύνταγμα της νεοσυσταθείσης Κυπριακής Δημμοκρατίας που προέκυψε από τις προδοτικές Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου.

30 Νοεμ.1963: Το απαράδεκτο αυτό Σύνταγμα με το οποίο ήταν αδύνατον να λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία,καταγγέλλεται από τον Πρόεδρο Μακάριο, ο οποίος ζητά να αναθεωρηθούν δεκατρία σημεία του.

1964 . Πρόταση για τη λυση Κυπριακου, βάσει του σχεδίου 'Ατσεσον, η οποία αρχικώς εγκρίθηκε ομόφωνα από την ελληνική κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό της Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά κατόπιν επέμβασης του πρωθυπουργικού υιού Ανδρέα Παπανδρέου που ενεργούσεν ως υπερπρωθυπουργός , απορρίφθηκε εν συνεχεία από την ελληνική και από την Κυπριακή κυβέρνηση και που η απόρριψη της προεκάλεσε και την πτώση εν συνεχεία της ελληνικής Κυβέρνησης. Κατόπιν άρχισε ο απ’ ευθείας διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από την κυβέρνηση που προέκυψε, με Πρωθυπουργό τον Στεφάνο Στεφανόπουλο.

21 Απρ. 1967 : Δικτατορία στην Ελλάδα κατόπιν της πολιτικής αστάθειας και του κλίματος αναρχίας και ασυδοσίας που εκδηλώθηκε , από τη συνεργασία της Ενωσης Κέντρου και της ΕΔΑ , που με τις

εμπρηστικές δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για την κατάργηση του θεσμού της Βασιλείας που υπήρχε στην Ελλάδα , από αξιωματικούς με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο, και Νικόλαο Μακαρέζο,καθώς και τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό.

25 Νοεμβρίου 1973 : Κατόπιν της σκηνοθετημένης εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου {14 - 17 Νοεμβρίου 1973} , ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπαδοπούλου κατόπιν σχεδίου της C.Ι.Α., προκειμένου να απαλλαγούν οι ΗΠΑ από τον Μακάριο που απειλούσε να καταστήσει την Κύπρο ως την Κούβα της Μεσογείου . Στη συνέχεια επήλθε ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, που τοποθέτησεν ο Ιωαννίδης ως πρωθυπουργό, μαζί με τον Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη ως πρόεδρο της … Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο Μακάριο που μισούσε από παλιά ο Ιωαννίδης , αλλά και που ο Μακάριος , πίστεψε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να κυβερνήσει και την Ελλάδα !...

15 Ιουλ. 1974 : Πραξικόπημα της Εθνοφρουράς εναντίον του Μακαρίου, και φυγή αυτού από την Κύπρο. Οι πραξικοπηματίες ανέθεσαν την Προεδρία της Κυβέρνησης στον αγωνιστή της Ε.O.K.Α Νίκο Γεωργιάδη - Σαμψών, της οποίας η διάρκεια κράτησε οκτώ ημέρες . Πριν δε από την ανάθεση της Προεδρίας στο Νίκο Σαμψών επρότειναν στον Γλαύκο Κληρίδη να αναλάβει την Προεδρία, αλλά αυτός φρονίμως ποιών αρνήθηκε να την αναλάβει.

20 I ο υ λίου 1974 : Τουρκική εισβολή στην Κύπρο βάσει του σχεδίου (ΑΤΤΙΛΑΣ I) και κατάληψη ενός προγεφυρώματος που αντιστοιχούσε με το (3%) των εδαφών της. Κατόπιν δε του φόβου επικείμενης ελληνικής επίθεσης , η Τουρκία δέχθηκε την κατάπαυση του πυρός.

Η ελληνική επίθεση η οποία θα κατετρόπωνε τους εισβολείς και θα τους έκοβε την όρεξη γιά μελλοντικές επιχειρήσεις αυτού του είδους δεν πραγματοποιήθηκε, διότι η τότε ελληνική στρατιωτική ηγεσία, δεν υπήκουσε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στην… αμερικανική !...

23 Ioυλ.1974: Μεταπολίτευση στην Ελλάδα και αποκατάσταση της Δημοκρατίας με τη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος υπό την Προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

14 Αυγ. 1974 : Προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων βάσει του σχεδίου (ΑΤΤΙΛΑΣ II) και κατάληψη του (38%) του κυπριακού εδάφους, κατόπιν της συμφωνίας του Κων.Καραμανλή με τον Χ. Κίσινγκερ, ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει αν η Τουρκία προχωρήσει και σε νέες κατακτήσεις κυπριακών εδαφών.

Αυτό είναι εν ολίγοις το πλαίσιο της τραγωδίας της Κύπρου, η οποία κατά την κρίση μου, θα επιφέρει εν συνεχεία πολλά δεινά στην Ελλάδα.

Επειδή δε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και κατόπιν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο ηγέτης της Κύπρου γιά πολλά χρόνια,θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μιά εικόνα γιά το άτομο του και γιά την προσωπικότητα του.

0 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος,ήταν ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της αυτοδιάθεσης και αυτός ήταν και ο λόγος της μεγάλης του δημοτικότητας. Γόνος πτωχής οικογένειας βοσκών με κοσμικό όνομα Μιχαήλ Χριστόδουλος Μούσκος, ήταν ιερέας , αλλά με τη μεγάλη του αντίληψη και ικανότητα, κέρδισε υποτροφία γιά να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Όταν ετελείωσε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Κύπρο σαν ιερέας, μετά από λίγο καιρό έγινε Επίσκοπος και όταν απεβίωσεν ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, ο Μιχαήλ Χριστόδουλος Μούσκος ενθρονίσθηκε στη θέση του με το όνομα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' και σε ηλικία τριάντα επτά ετών. Ετσι άρχισε η καριέρα του Μακάριου που δυστυχώς κατάληξε με τη διχοτόμηση της Κύπρου . Επειδή δε οι υποστηρικτές του ρίχνουν όλα τα βάρη στην ελληνική κυβέρνηση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959, επισημαίνω ότι αν δεν τις υπέγραφε ο Μακάριος δεν θα πραγματοποιούνταν ! Αν επίσης δεν είχε ζητήσει την επέμβαση της Τουρκίας ως ο νόμιμος πρόεδρος της Κύπρου, δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί η Τουρκία, ότι ήταν νόμιμη η επέμβασή της βάσει των ανωτέρω συμφωνιών !...






1 σχόλιο:

  1. Σκηνοθετημένη εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου??? Από πού κι ως πού σκηνοθετημένη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters