Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (7ο Μέρος)


Σε ελληνικό έδαφος Γάλλος στρατιωτικός διοικητής συντάσσει «μαύρο πίνακα» με αντιβενιζελικούς, απελαύνει τους Ελληνες…

Του Παναγιώτη Λιάκου 

Η ζωή του βασιλιά Κωνσταντίνου δεν κινδύνευσε μόνο από την πλευρίτιδα του Μαΐου 1915, αλλά και από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου στο τέλος Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 1916. Αυτός ο απροσδόκητος και μέγας κίνδυνος για τη ζωή του Κωνσταντίνου Α΄ «προέκυψε» ακριβώς την περίοδο που στην Ελλάδα κλιμακωνόταν η ένταση της ένδειας και εξαπλωνόταν η πείνα που έχει προκαλέσει το εμπάργκο που επέβαλαν οι Αγγλογάλλοι κατόπιν επανειλημμένων αιτημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου με στόχο την εξαθλίωση του πληθυσμού και τη στροφή της αγανάκτησης εναντίον του μονάρχη.

Η φωτιά ξέσπασε, υπό ιδιαίτερα «αινιγματικές» συνθήκες, την 30ή Ιουνίου 1916. Την επομένη, 1η Ιουλίου, διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο (εικόνα 1) της εφημερίδας «Σκριπ»: «Τρομερά πυρκαϊά εις το δάσος Τατοΐου. Αποτέφρωσις των ανακτόρων – τραυματισμός του Βασιλέως».

Κι ενώ η φονική δασική πυρκαγιά στο Τατόι προκαλούσε απώλειες στο επιτελείο του βασιλιά και κατάκαιγε μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού πλούτου, οι φλόγες της ξενοκρατίας εξευτέλιζαν τους θεσμούς και διέλυαν ό,τι είχαν κατορθώσει με κόπους και θυσίες να φτιάξουν οι Ελληνες. Στη σελίδα 2 του ιδίου φύλλου της εφημερίδας «Σκριπ» διαβάζουμε δύο ειδήσεις (εικόνα 2) που περιγράφουν με ενάργεια την κατάσταση που είχε διαμορφώσει ο Βενιζέλος στην Ελλάδα με τα όπλα των ξένων: «Νέαι απελάσεις αντιβενιζελικών εκ της Μυτιλήνης» και «Το ζήτημα των τροφίμων. Πού οφείλεται η ακρίβεια».

Για το ζήτημα των απελάσεων… αντιφρονούντων από τη Μυτιλήνη διαβάζουμε: «Κατ’ ειδήσεις εκ Μυτιλήνης εξακολουθεί εκεί η καταδίωξις των αντιφρονούντων προς το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ως εγράψαμεν προ καιρού, την επαύριον του κατά του Νομάρχου συλλαλητηρίου ο Γάλλος διοικητής κ. Μας υπέβαλεν εις τον Εισαγγελέα των Πρωτοδικών κατάλογον περιλαμβάνοντα όλους τους γνωστούς αντιβενιζελικούς. Ο κατάλογος ούτος κατηρτίσθη υπό της Επιτροπής των Φιλελευθέρων της καλουμένης Σύλλογος των Δέκα, απεκλήθη δε ο κατάλογος “Μαύρος πίναξ”. Εκ των πρώτων αναγεγραμμένων εις τον “Μαύρον Πίνακα” ήτο ο χθες αφιχθείς εκ Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Βουστάκης, άλλοτε βουλευτής εν τη Τουρκική Βουλή και τους βενιζελικούς βουλευτάς αποσκιρτήσας του βενιζελικού κόμματος και έκτοτε επισπάσας την μήνιν και τέως ομοφρόνων του. Μετ’ αυτού απελάθη και ο δικηγόρος του κ. Κορές, αναμένονται δε και άλλαι απελάσεις και διωγμοί…»

Σε ελληνικό έδαφος, Γάλλος στρατιωτικός διοικητής συντάσσει «μαύρο πίνακα» με αντιβενιζελικούς, τον προωθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών του νησιού και ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας… απελαύνει τους Ελληνες που δεν συμφωνούν με τη γραικυλική πολιτική του «εθνάρχη», τον οποίον οι ξένοι ήθελαν να καταστήσουν παντί τρόπω κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας! Αυτές οι «λεπτομέρειες» από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία, αλλά θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά χρήσιμο για όλους κάποτε όχι μόνο να περιληφθούν, αλλά και να τονίζονται.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σκριπ» σχετικά με την εκτόξευση της τιμής πολλών αγαθών και τις ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι συγκλονιστικό: «Η υπερτίμησις του κρέατος υπήρξε καταπληκτική ιδία από ενός μηνός. Ενώ προ τινών εβδομάδων ακόμη το αρνί ετιμάτο προς 2,60 μέχρι 2,80 την οκά, ήδη η τιμή του ανήλθε και κυμαίνεται από τριών μέχρι τεσσάρων δραχμών κατ’ οκάν. […] Η ζάκχαρις εξηφανίσθη από την αγοράν.

Χαρακτηριστικόν της επικρατούσης αισχροκερδείας είναι η ολική σχεδόν εξαφάνισις της ζακχάρεως εκ της Αγοράς. […] Και τα μακαρόνια υψώθησαν. […] Πέρυσι τα μακαρόνια ετιμώντο προς 1.10 την οκάν, τώρα τιμώνται προς 1,90 παρά την αστυνομικήν διατίμησιν, ήτις ορίζει ως τιμήν πωλήσεως 1,20. […] Συν τοις άλλοις παρετηρήθη εφέτος ύψωσις της τιμής του λαδιού αρκετά σημαντική. […] Τα κασέρια εφέτος τιμώνται εις τιμάς διπλασίας των περυσινών. […] Η υπερτίμησις οφείλεται εις την παρουσίαν των Συμμάχων εις Μακεδονίαν εξ ης ενεκρώθη εφέτος η εκεί ευρεία βιομηχανία της τυροκομίας. […] Και ο καφές ακρίβηνε. Την γενικήν τάσιν του υψωμού ηκολούθησε και ο καφές, ο οποίος, από 3,20 την οκάν, ανήλθεν εις 3,80».

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιοι ήλεγχαν ακόμα και την τελευταία… καρφίτσα που εισαγόταν στην ελληνική αγορά, υπάρχει και ένα μείζονος ειδησάριο (εικόνα 3), που έλεγε ότι όποιος επιχειρηματίας ήθελε να εισάγει προϊόντα από τις ΗΠΑ έπρεπε να προμηθευτεί τα κατάλληλα έγγραφα από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον: «Η ενταύθα αγγλική πρεσβεία ανακοινοί προς τους εμπορευομένους ότι προς εξασφάλισιν και αποφυγήν των κατακρατήσεων, δέον όπως τα εξ Αμερικής εμπορεύματα συνοδεύωνται δι’ εγγράφων της εν Ουασιγκτώνι Βρεταννικής πρεσβείας εκδιδομένων κατόπιν συνεννοήσεως προς την ενταύθα Βρεταννικήν πρεσβείαν. Ανευ των εγγράφων τούτων τα εμπορεύματα δεν θα φτάνουν εις τον προν ον όρον».


https://www.newsbreak.gr/apopseis/318757/i-alitheia-gia-ton-eleytherio-venizelo-xiv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters