Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Η ΒΑΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 2022


Της Κύρας Αδάμ

Αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, τουρκική ΑΟΖ έξω από τα 6νμ ελληνικά χωρικά ύδατα, κατάληψη κι κατάλυση ελληνικής κυριαρχίας ,μεταξύ 6-10νμ του εθνικού εναερίου χώρου και δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, είναι «το ποτ-πουρί» των τουρκικών θέσεων και διεκδικήσεων εναντίον στης Ελλάδας για το 2022.
Η Τουρκία το δεύτερο μισό του 2021, δεν αύξησε την ένταση με στρατιωτικές κινήσεις σε βάρος εθνικών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου. Αντιθέτως πολλαπλασίασε τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, κυρίως, αλλά και της Κύπρου, σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στον ΟΗΕ, με τουλάχιστον τέσσερεις επιστολές της με καταγγελίες σε βάρος της Ελλάδας για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών , παραβιάζοντας τις Συνθήκες.
Την «βασιλική οδό» γι’ αυτό το γαϊτανάκι καταγγελιών σε βάρος της Ελλάδας , άνοιξαν δυστυχώς πέρσι τον Απρίλιο οι αυθόρμητες και όχι διπλωματικά και πολιτικά προετοιμασμένες δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα, για στρατό στα νησιά, ( γεγονός παντελώς αναληθές), «αφού η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία».
Αρπάζοντας την πρόχειρη φράση Δένδια, η Τουρκία την εκμεταλλεύθηκε για να στηρίξει τους ανακριβείς και αναληθείς ισχυρισμούς της περί στρατικοποίησης των νησιών, που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων και να προχωρήσει τον καταγγελτικό ισχυρισμό της ακόμα πάρα πέρα: Επειδή τα νησιά αυτά κατά δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ στρατιωτικοποιούνται παράνομα, αυτό σημαίνει ότι και οι ελληνικές εθνικές αεροναυτικές ασκήσεις στα νησιά αυτά είναι ομοίως παράνομες, ζητώντας δηλαδή τον αφοπλισμό των νησιών του Αν Αιγαίου και την πλήρη απουσία εθνικής προστασίας της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή του Αν Αιγαίου.
Ανακινώντας πλέον φανερά επισήμως και διεθνώς το θέμα των Συνθηκών και της τήρησης τους από την Ελλάδα, η Τουρκία έφερε στο επίσημο και διεθνές προσκήνιο το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο,, που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Με άλλα λόγια, νησιά όπως ο Αϊ Στράτης, η Θάσος , τα Αντίψαρα οι Οινούσσες , βραχονησίδες όπως οι Καλόγεροι, αλλά και το «τείχος» των βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα απέναντι στις τουρκικές ακτές, δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες , άρα δεν της ανήκουν. Δεν ανήκουν όμως ούτε και στην Τουρκία γι’ αυτό και η Άγκυρα, με την προσφιλή της μέθοδο αρχίζει να ζητά ,τα «αδέσποτα» αυτά νησιά, να «μοιραστούν δίκαια» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…
Σημειώνεται πάντως ότι ό μεγάλος όγκος των ετήσιων τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο γίνονται ακριβώς στις περιοχές των ελληνικών νησιών του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία, καταλαμβάνοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα ελληνική εθνική κυριαρχία, γράφοντας την Αθήνα και τις ανύπαρκτες διεθνείς αντιδράσεις της στα παλιά της τα παπούτσια.
Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη Βουλή παρατήρησε ότι αφού τα ελληνικά νησιά της Λωζάννης δεν είναι αποστρατικοποιημένα, και επομένως δεν ισχύει αυτός ό όρος για την παραχώρηση τους στην Ελλάδα, τότε εγείρεται θέμα κυριαρχίας και για τα νησιά αυτά.
Αυτή είναι η «παρακαταθήκη» που άφησε το 2021 στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία δεν θα εντείνει τις ενέργειες της και στο νέο έτος, παρά την εσωτερική κρίση της. Στη Ελλάδα τουλάχιστον , όλοι, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι μια και ενιαία, ανεξαρτήτως πολιτικής κυβέρνησης και σχεδιάζεται ακαταπαύστως επί δεκαετίες.
Μετά τα βαριά τουρκικά «χουνέρια» με το Ορούς Ρέις και την στρατιωτική ένταση του 2019 στην Αν Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει μια «απάθεια» απέναντι στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και στη διεθνή διπλωματική σκηνή.
Επικεντρώθηκε μόνο στην αύξηση της ελληνικής ισχύος ( με Ραφάλ κι Μπελαρά) και σημαντικές διμερείς αμυντικές συμφωνίες, κινήσεις αυτές που είχε ανάγκη η Ελλάδα.
Ωστόσο η «αμυντική θωράκιση» της χώρας, (δυστυχώς όσο καλή και αν είναι αυτή, δεν μπορεί να εξουδετερώσει τον μεγάλο επιχειρησιακό κίνδυνο από τους τουρκικούς πυραύλους S 400 σε περίπτωση σύγκρουσης), είναι η μισή κίνηση απέναντι στην Τουρκία. Το υπόλοιπο μισό και ζητούμενο επί πολλές δεκαετίες, είναι η ισχυρές διεθνείς καταγγελίες της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, ( και όχι ενημερωτικές επιστολές και έκφραση παραπόνων στον γ γραμματέα του ΟΗΕ). Που όμως οφείλουν να είναι πολύ καλά δομημένες και αποστομωτικές, συνοδευόμενες κι από πρακτικές κυρώσεις ( πχ στην ΕΕ). Που όμως δεν γίνονται.


https://www.haniotika-nea.gr/i-varia-toyrkiki-atzenta-sto-aigaio-kai-to-2022/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters