Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΧΗ ΤΡΑΜΠΑΛΑΣ : ΔΥΟ ΜΕΡΟΝΥΧΤΑ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ

Τον Φεβρουάριο του 1825 ένας νέος φοβερός αντίπαλος πάτησε τον Μωριά. Ήταν ο Ιμπραήμ, ο θετός γιος του Αιγύπτιου δυνάστη Μεχμέτ Αλή, ο οποίος έφτασε επικεφαλής τακτικών στρατευμάτων, διοικούμενων από Γάλλους και Ιταλούς αξιωματικούς. Απέναντί του οι Έλληνες δεν είχαν τίποτα να αντιπαρατάξουν. Τίποτα, εκτός από το Γέρο του Μωριά.
Ο Ιμπραήμ αφέθηκε να αποβιβαστεί ανενόχλητος στην Πελοπόννησο τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου του 1825. Η κυβέρνηση των «πολιτικών» υπό τον Γεώργιο Κουντουριώτη δεν είχε συναίσθηση της κατάστασης. Άλλωστε γιόρταζε ακόμα τα επινίκια του «θριάμβου» της στον αιματηρό δεύτερο εμφύλιο πόλεμο, έχοντας μάλιστα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη σιδεροδέσμιο στην Ύδρα.
Ο απόλεμος Κουντουριώτης επιχείρησε να αναχαιτίσει ο ίδιος τον Ιμπραήμ αλλά ο Αιγύπτιος στρατάρχης με ευκολία τον σύντριψε στη μάχη στο Κρεμμύδι της Μεσσηνίας. Νέα εκστρατεία εναντίον τους ανάλαβε ο Παπαφλέσσας, ο οποίος όμως ηττήθηκε και σκοτώθηκε ηρωικά στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου 1825.  Τίποτα δεν φαινόταν ικανό να σταματήσει τα τακτικά στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η τελευταία ελπίδα όλων ήταν ο φυλακισμένος Κολοκοτρώνης. Υπό την λαϊκή πίεση ο Κουντουριώτης υποχρεώθηκε να τον αποφυλακίσει.  Ωστόσο ο Ιμπραήμ είχε ήδη κάνει την κίνησή του.
Ο Ιμπραήμ διέθετε περίπου 700 ιππείς, 8.000 τακτικούς πεζούς και τουλάχιστον εννέα πυροβόλα. Μόνο ένας τρόπος υπήρχε να τα σταματήσει ο Κολοκοτρώνης. Να κρατήσει τις διαβάσεις του όρους Τραμπάλα, από όπου ο Ιμπραήμ θα μπορούσε να περάσει στην Αρκαδία απειλώντας την Τριπολιτσά. Αμέσως ο Γέρος συγκέντρωσε τα τμήματα του και έπιασε τα υψώματα της Τραμπάλας.  Συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου 3.800 Έλληνες πολεμιστές, οι οποίοι έπιασαν θέσεις στις πλαγιές του βουνού και έφτιαξαν ψηλά ταμπούρια.
Η μάχη “ανάβει”
Με τα πρώτο φως της 5ης Ιουνίου 1825 ο Ιμπραήμ, έχοντας εντοπίσει τις ελληνικές θέσεις άρχισε τη επίθεση. Τα τάγματά του σχηματισμένα σε φάλαγγες εφόδου, κατά το γαλλικό πρότυπο, εφόρμησαν με προτεταμένες τις ξιφολόγχες, υπό τις προτροπές των αξιωματικών τους, φωνάζοντας «Αλλάχ, Αλλάχ». Οι Έλληνες τους περίμεναν ψύχραιμοι και όταν πλησίασαν αρκετά έδωσαν την πρώτη «φωτιά». Δεκάδες Αιγύπτιοι έπεσαν και οι φάλαγγες τους κλονίστηκαν, αλλά συνέχισαν την επίθεση. Ιδιαίτερα πιέστηκε το σώμα του Γιατράκου και υφιστάμενο σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκε να υποχωρήσει.  Πέραν του ατυχήματος αυτού όμως το σύνολο της ελληνικής τοποθεσίας παρέμεινε αρραγές.
Την επομένη, 7η Ιουνίου, ο Ιμπραήμ διέταξε να ταχθούν εννέα πυροβόλα απέναντι των κύριων ελληνικών ταμπουριών και να τα ισοπεδώσουν. Οι Αιγύπτιοι πυροβολητές, καθοδηγούμενοι από τους Γάλλους αξιωματικούς τους, άνοιξαν πραγματικά φονικό πυρ κατά των Ελλήνων, στο οποίο δεν μπορούσαν να απαντήσουν.  Τότε όμως γράφτηκαν νέες σελίδες ηρωισμού με τα παλικάρια να αρπάζουν τους αιγυπτιακούς μύδρους πριν εκραγούν και να τους πετούν με τα χέρια έξω από τα ταμπούρια. Άλλοι έπεφταν πάνω στις οβίδες με τις κάπες τους και σκοτώνονταν μεν οι ίδιοι, σώζοντας τις ζωές των υπολοίπων.
Έτσι ο ηρωισμός των Ελλήνων σταμάτησε τις μπάλες του Ιμπραήμ. Όταν δε το αιγυπτιακό πεζικό εξόρμησε έγινε δεκτό με πυκνές ομοβροντίες από τα ελληνικά τυφέκια.  Βλέποντας τις εφόδους τους να αποτυγχάνουν, ο Ιμπραήμ αποφάσισε, την επόμενη, να πλήξει το σώμα του Πλαπούτα στα άκρο αριστερό της ελληνικής παράταξης. Αυτό και έπραξε και με τη συνδυασμένη δράση πεζικού και ιππικού κατάφερε να απωθήσει το σώμα αυτό και να ανοίξει τη διάβαση προς το Λεοντάρι. Λίγες ώρες αργότερα το αιγυπτιακό ιππικό βρισκόταν στα νώτα των μαχόμενων Ελλήνων. Ακόμα και τότε ο Κολοκοτρώνης δεν απογοητεύτηκε.
Διέταξε τα παλικάρια να συνεχίσουν τον «πόλεμο» μέχρι να νυχτώσει και να επιχειρήσουν να διαφύγουν στο σκοτάδι. Έτσι και έγινε και κατορθώθηκε η απαγκίστρωση με ελάχιστες απώλειες. Συνολικά στη μάχη της Τραμπάλας που κράτησε τρεις μέρες, οι Έλληνες είχαν 110 νεκρούς και τραυματίες, ενώ ο Ιμπραήμ είχε 700 νεκρούς και πολλούς περισσότερους τραυματίες. Παρόλα αυτά είχε επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο. Ήταν πλέον ικανός να προελάσει ως την Τριπολιτσά. ο Έλληνες αν και έδειξαν θάρρος και αυταπάρνηση στη μάχη τελικά ηττήθηκαν, γιατί, όπως έλεγε ο Γέρος : «ο Μπραίμης δεν έμοιαζε με τους Τούρκους πασάδες. Είναι στρατηγός της επιστήμης, με επιτελείο και άφθονα πολεμικά μέσα».


HISTORYPOINT.GR
https://www.history-point.gr/machi-trampalas-dyo-meronychta-o-kolokotronis-polema-ton-impraim






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters