Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΡΩΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Του Σπύρου Δημητρίου
Αντιπρόεδρου Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Πηγή : Γεωργίου Γρίβα – Διγενή ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1955-1959 Λευκωσία 1997

Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923.
Σύζυγος : Αποστολού Μόδεστου Παντελή
Παιδιά : Παντελής και Παναγιώτης
Γονείς : Παντελής Γεωργίου και Χιονού Παντελή
Αδέλφια : Χριστοφής, Παναγιώτης, Κυριάκος και Ελένη

  
Με την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα, είχαμε και τον πρώτο νεκρό, τον Μόδεστο Παντελή. Στο ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, του Αρχηγού του ηρωικού έπους του 1955-1959, ο αδελφός του ήρωα, Παναγιώτης Παντελή αφηγείται για τον ήρωα Μόδεστο, τα εξής :
«Ο Μόδεστος Παντελή ηλικίας 32 ετών εκ Λιοπετριού, γεωργός, υπήρξεν ο πρώτος νεκρός του αγώνος. Εμυήθη προ της ενάρξεως τούτου μετά των τριών αδελφών του, Παναγιώτη, Χριστοφή, και Κυριάκου και της αδελφής των. Την νύκτα της 31/3/1955 οι τέσσερις αδελφοί, μετά των Χρίστου Σαμάρα και Μιχαήλ Κουρτή, μετέβησαν εις την οικίαν Ανδρέα Παρπούνα εις Αμμόχωστον, όπου ευρίσκεται ο Γρηγόρης Αυξεντίου όστις τους είπε : «Παιδιά, ετοιμαστήτε γιατί απόψε θα κάνουμε πρόβαν επί τόπου».
Ο Αυξεντίου ανεχώρησε μετ’ ολίγον δια να επανέλθη περί μεσονύκτιον. Παρέλαβε τους Παναγιώτην και Χριστοφήν Παντελή, Χρίστον Σαμάραν και Μιχαήλ Κουρτήν και μετέβησαν εις Ξυλοτύμπου οπόθεν παρέλαβεν ετέρους τρείς αγωνιστάς και ανεχώρησαν εις Δεκέλειαν. Εκεί ο Αυξεντίου και οι άνδρες του επετέθησαν εναντίον Αγγλικού στρατοπέδου Δεκελείας. Ατυχώς αι ρυφθίσαι βόμβαι δεν εξερράγησαν και ο Αυξεντίου πλήρης μελαγχολίας έλεγε διαρκώς «θα μας σπάση το κεφάλι ο Αρχηγός».
Ο Μόδεστος Παντελή έλαβεν εντολήν παρά του Αυξεντίου, όπως δια βραχυκυκλώματος αποκόψη το φως Αμμοχώστου. Ούτω ο Μόδεστος μετά του Ανδρέα Κάρυου μετέβησαν εις Αυγόρου οπόθεν διήρχετο η κεντρική ηλεκτρική γραμμή και ειε εν σημείον έξωθι του χωρίου Αυγόρου ήρχισαν το έργον των ρίπτοντες λίθον δεδομένον εις την άκρην σχοινίου ύπερθεν των ηλεκροφόρων συρμάτων. Φέροντες εις τας χείρας ελαστικά γάντια και τους πόδας «γαλότσες» επέτυχον να περάσουν , πάνω από τα σύρματα τον λίθον. Ο Κάρυος ήρχισε τότε να σύρη με ορμήν τομ σχοινίον προς τα κάτω και εκάλεσε να τον βοηθήση και ο Μόδεστος Παντελής, όστις είχε εν τω μεταξύ αποπερατώση το έργον του και συγχρόνως εφώναζε στον Κάρυον. «Παναγιά μου κουμπάρε, γρήγορα και τα αδέλφια μας κινδυνεύουν». Ο Μόδεστος εν τη βία του προσέκρουσε επί του σχοινίου το οποίον, λόγω της υγρασίας, είχε καταστή καλός αγωγός, υπέστη ηλεκτροπληξίαν και έμεινεν νεκρός.
Την επομένην περί την 11ην π.μ. ο πατήρ του Παντελής ανεύρε το πτώμα του Μόδεστου. Τον μετέφερεν εις Λιοπέτρι, όπου ο ήρως ετάφη. Ο Μόδεστος Παντελής υπήρξεν ο πρώτος νεκρός του αγώνος της ΕΟΚΑ. Εν τη εκτελέσει καθήκοντος ο πατριώτης Μόδεστος προσέφερε την ζωήν του υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος του».Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters