Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΘΡΑΚΗ - ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ

Του Νίκου Μελέτη
 
Με βήμα στο κενό μοιάζουν οι πειραματισμοί της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά και την προσπάθεια τουρκικής διείσδυσης στη Θράκη, καθώς η εμμονή για αλλαγή των μουφτήδων, οι οποίοι «καρατομήθηκαν» μέσω υποχρεωτικής συνταξιοδότησής τους, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από συνολικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίσει τους θρησκευτικούς εκπροσώπους της μειονότητας έναντι του τουρκικού προξενείου και των ενεργουμένων του, ψευτομουφτήδων.
Οι Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, νόμιμοι μουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, αφού τους τελευταίους μήνες αρνήθηκαν να παραιτηθούν, όπως τους είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση αλλά και από εκπροσώπους του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ στην Θράκη, τελικά εκκαθαρίστηκαν με τροπολογία την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου και προβλέπει τη συνταξιοδότηση στα 67 και των μουφτήδων, όπως συμβαίνει και με τους δικαστικούς με το επιχείρημα ότι και οι ίδιοι έχουν δικαστικές αρμοδιότητες λόγω της σαρίας.
Η απαίτηση για αλλαγή καθεστώτος στον τρόπο εκλογής των μουφτήδων με την απευθείας εκλογή τους από τους πιστούς (και επομένως αναγνώριση μέσω επανεκλογής των ψευτομουφτήδων) βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Αγκυρας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξάλλου θέτει κάθε φορά το ζήτημα αυτό στον Αλέξη Τσίπρα (και σε όλους τους προηγούμενους Έλληνες πρωθυπουργούς). Η Τουρκία, η οποία φυσικά δεν εκλέγει στο εσωτερικό της τον μουφτή, επιδιώκει να επιβάλει με εκβιασμούς και απειλές ένα τέτοιο καθεστώς για τους μουφτήδες στη Θράκη όπου θα αναδειχθεί δικός της εκλεκτός ως θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας, όπου καθώς θα εκλέγεται από μαζική ψηφοφορία θα λειτουργεί πλέον ως «εθνάρχης» της «τουρκικής μειονότητας».
Κατά περιόδους η Άγκυρα έχει συνδέσει το θέμα των μουφτήδων με εντελώς διαφορετικά ζητήματα: από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μέχρι την παραχώρηση τουρκικής ιθαγένειας σε ιερωμένους του Οικουμενικού Θρόνου ώστε να μη συρρικνωθεί η Ιερά Σύνοδος, αλλά ακόμη και με άλλα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ πρόσφατα ήταν τα δημοσιεύματα που θεώρησαν ότι η έγερση του θέματος των μουφτήδων μαζί με εκείνο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ακόμη ένα από τα άθλια παζάρια που συνηθίζει ο κ. Ερντογάν.


«Κράτος εν κράτει»

 
Οι μουφτείες και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή βρίσκονται σε κατάσταση μαρασμού, με ευθύνη όχι μόνο των δύο ηλικιωμένων μουφτήδων, αλλά και της πολιτείας, που δεν φρόντισε να υποστηριχθούν οι δομές των μουφτειών, να στελεχωθούν, να εκσυγχρονισθούν και να μπορέσουν να σταθούν απέναντι στους ψευδομουφτήδες και στους μηχανισμούς του τουρκικού παρακράτους στη Θράκη, που διαθέτοντας και πακτωλό χρημάτων έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς «κράτους εν κράτει» στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, έχει καταλάβει εδώ και χρόνια την κατοικία του μουφτή, την οποία πλέον χρησιμοποιεί ως γραφείο, όπου και τον επισκέπτονται συχνά πυκνά οι επίσημοι προσκεκλημένοι εκ Τουρκίας, ενώ σχεδόν καθημερινός επισκέπτης είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες εγκαταλείφθηκαν χωρίς ιεροδιδασκάλους και αυτοί που προσλήφθηκαν οδηγήθηκαν στην πλειονότητά τους στην αγκαλιά του προξενείου, είτε λόγω των απειλών που δέχονταν είτε γιατί έπρεπε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους μήνες που περίμεναν ματαίως να πάρουν τον μισθό τους.
Η δυνατότητα που έχει αποκτήσει το προξενείο με τους μηχανισμούς του στη μειονότητα και με πακτωλό χρημάτων να χειραγωγεί τη μειονοτική ψήφο, έχει επίπτωση και στην κατάσταση των μουφτειών. Οι μειονοτικοί βουλευτές όχι μόνο δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους μουφτήδες, αλλά συχνά πυκνά, με πρώτον φυσικά τον Χ. Ζεϊμπέκ, εμφανίζονται στο πλευρό των ψευτομουφτήδων, όπως κάνουν και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποσπάσουν την «εύνοια» του προξενείου. Αυτές οι κινήσεις όμως στέλνουν εδώ και χρόνια λάθος μηνύματα στη μειονότητα, καθώς τα αντιλαμβάνεται ως δείγμα αδυναμίας των μουφτειών έναντι των ψευτομουφτήδων.Η εκλογή των διαδόχων
 
Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός των μουφτειών πρέπει να είναι σημαντική προτεραιότητα, αλλά δεν είναι θέμα μόνο αντικατάστασης των δύο μουφτήδων με τοποτηρητή και αργότερα με εκλογή των διάδοχων τους, βάσει του υπάρχοντος νόμου, από στενό εκλεκτορικό σώμα. Η εκλογή από το σύνολο των πιστών δεν προβλέπεται και δεν μπορεί, ακόμη και να το ήθελε, η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την απαίτηση του κ. Ερντογάν.
Όμως υπάρχει μια μεγάλη παγίδα: να ικανοποιηθεί εμμέσως το αίτημα Ερντογάν, καθώς εάν εγκαταλειφθούν κι άλλο στην ανυποληψία οι δύο μουφτείες μετά την απομάκρυνση των δύο ηλικιωμένων αλλά σεβαστών θεολόγων κυρίως σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Μ. Τζεμαλή, τότε απλώς θα εμπεδώσει περαιτέρω τη θέση του το σύστημα των ψευτομουφτήδων, οπότε σταδιακά θα εξαλειφθεί κάθε θεσμός που θα μπορούσε να αποκρούσει την τουρκική προσπάθεια και θρησκευτικού ελέγχου της μειονότητας.
Πάντως, ο κ. Ερντογάν μάλλον δύσκολα θα ικανοποιηθεί με «μισές δουλειές» και αποτελεί ερώτημα το τι ακριβώς διεμείφθη στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν από μερικές εβδομάδες, και αν του δόθηκε η εντύπωση ότι αφού απομακρυνθούν οι δύο νόμιμοι μουφτήδες θα υπάρξει είτε εκλογή τους από τη βάση είτε αναγνώριση των ψευτομουφτήδων.
Απλώς να θυμίσουμε ότι σε κάποια ανάλογη συζήτηση το καλοκαίρι του 2016 ο κ. Ερντογάν είχε καταλάβει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τού υποσχέθηκε ότι θα του επιστρέψει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Μια «παρεξήγηση», η οποία έχει δηλητηριάσει βαθιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Επικίνδυνα παιχνίδια

 
Στη Θράκη δεν μπορεί να γίνονται όμως τέτοια παιχνίδια, όσο κι αν η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της εκτός του Ερντογάν και τις ευρωεκλογές και φυσικά τις εθνικές εκλογές και θα ήθελε με κινήσεις που μάλλον απευθύνονται προς το τουρκικό προξενείο να κερδίσει και πάλι την «κατεύθυνση» της μειονοτικής ψήφου προς τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση επέμεινε με πρωτοφανή σπουδή να απαλλαγεί από τους δύο μουφτήδες.
Άμεσα θα πρέπει με συγκεκριμένες κινήσεις να πείσει ότι αυτή η κίνηση έγινε για να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο θεσμός των μουφτειών, όπως υποστηρίζει.
Διαφορετικά θα πρόκειται για προφανή περίπτωση «συμβολαίου» για τον εξευμενισμό του κ. Ερντογάν και για να εξυπηρετηθούν οι στοχεύσεις της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη, με αντάλλαγμα ίσως τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου προς όφελος των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος.


ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters