Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

ΕΛΛΑΣ : ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Του Κωνσταντίνου Κόλμερ 

H τρέχουσα Γεωοικονομία(*) της Ελλάδος δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η αναβαθμισμένη Γεωπολιτική της. Οι λόγοι είναι οι εξής:
 • Η ατελής «αποφοίτησις της Ελλάδος» από τα μνημόνια και η «κυλιομένη χρεοκοπία» υποβαθμίζουν την οικονομική αξιοπιστία της Ελλάδος.
 • Η εποπτεία του Γιούρογκρουπ διαρκεί έως το έτος 2060 ενώ οι δανειακές ανάγκες του καθίστανται ανυπέρβλητες χωρίς πιστωτική διευκόλυνσι.
 • Τα «κάπιταλ κοντρόλς» και η έλλειψι χρηματορευστότητος εμποδίζουν την μείωση της ανεργίας.
 • Η δοκιμή αντοχής των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών φανερώνει κεφαλαιακή αδυναμία.
 • Ακόμη και η πρόσφατη κρίσις στο χρηματιστήριο Αθηνών προκαλεί την δυσπιστία των διεθνών επενδυτών.
Επιπλέον η φθίνουσα δημογραφία της Ελλάδος και οι αυξανόμενες ροές λαθρομεταναστών συντίθενται και δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές για την χώρα μας. Ο νόμος Hauser(*) και το πρόβλημα της φορολογίας δεν επιτρέπουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων παρά μόνον η μείωσι των δημοσίων δαπανών που λειτουργεί όμως αντιαναπτυξιακά. Η αύξησι των δημοσίων εσόδων εξαρτάται διαχρονικώς από την άνοδο του εθνικού εισοδήματος παρά από την κλίμακα του φόρου του.

Η γεωπολιτική πρόκληση

Στο κρίσιμο ερώτημα : «Εάν μας επιτεθεί η Τουρκία, τις προσεχείς εβδομάδες εις ποίον τηλεφωνούμε;» Όχι βεβαίως στις Βρυξέλλες. Η πολιτική Γεωγραφία μετατοπίζει την σπουδαιότητα της ΕΕ και αποκλίνει με την εύρωστη οικονομία της. Κατά τον Simon Nixon της WSJ (16.4.18) «όλα δείχνουν ότι ενδέχεται η ΕΕ να διαλυθή εντός συντόμου χρόνου».
Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι Ελλάς ανακτά την προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεωπολιτική της σπουδαιότητα.
 • Με τον κόλπο της Σούδας να χρησιμεύει ολοένα και περισσότερον στην Αμερική στρατηγικώς.
 • Οι ενεργειακές εξαγωγές της Βορείου Αμερικής σε υγροποιημένο φυσικό αέριο προς την Βαλκανική ενδοχώρα θα γίνονται από την Καβάλα, για να σταματήσει το μονοπώλιο της Γκάζπρομ.
 • Το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου Μακρόν αποτελεί εγγύησι διατηρήσεως του Status Quo στο Αιγαίον, με εμπλουτισμό του ελληνικού ναυτικού από σύγχρονα πολεμικά πλοία την ίδια ώρα που η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με 6 σύγχρονα υποβρύχια.
 • Ακόμη και το ΔΝΤ ζητεί δραστική μείωσι του ελληνικού χρέους και πρωτογενούς πλεονάσματος από την Γερμανία με την απειλή αποχωρήσεως του εκ του «διασωστικού προγράμματος».
 • Η βαθμιαία απομάκρυνσι της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, με την προμήθεια των ρωσικών S-400, αφήνει ένα κενό στην Συμμαχία που καλείται να καλύψει η Ελλάδα.
 • Τέλος, η γεωπολιτική αξία της Κύπρου, εν σχέσει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναβαθμίζεται αν κρίνωμε από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου για κοινό αγωγό φυσικού αερίου προς την Δυτική Ευρώπη.
Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι μοναδικά στην περιοχή: Οι υποθαλάσσιοι υδρογονάνθρακες. Οι εκτεταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η διάνοιξη της διώρυγος Δουνάβεως – Μοράβα – Αξιού με κατάληξη στην Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος εμπορικός στόλος του κόσμου. Η επάρκεια νερού, τα αβύθιστα υδατοδρόμια αεροσκαφών και η θαλάσσια τουριστική πρωτοπορία.
Η εκταμίευσι των γερμανικής εμπνεύσεως μνημονίων παύει να αποτελεί μοχλό πίεσης, αλλά για να γίνη η άμυνα της Ελλάδος αυτόνομος, χρειάζεται την ανάκτησι της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας και τον εθνικό έλεγχο των συνόρων. Πρωτίστως επιβάλλεται ο γεωπολιτικός αναπροσανατολισμός της χώρας προς τις Θαλάσσιες Δυνάμεις και όχι στις κεντρικές (Γερμανία, Ρωσσία, Κίνα). «Η Ελλάς είναι στο αίμα μου» ως είπεν ο Κάρολος της Αγγλίας, αλλά «Ελλάδα δεν νοείται άνευ των Ελλήνων». Την διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να λησμονούμε.

(*) Η γεωοικονομία είναι το αντίστοιχο της γεωπολιτικής στην διεθνή οικονομία (Copyright C.Collmer 2018). Η γεωπολιτική είναι επιστήμη, ενώ η γεωοικονομική εκφράζει την βούληση ενός έθνους να διαπραγματευθεί την θέση του στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
 

slpress.gr
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters