Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

8 ΜΑΪΟΥ 1821 : Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ! ΛΑΜΠΕΙ Η ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ!

Του Ιωάννου Μπουγά
 
Αρχές Μαίου 1821. Η νεαρή Επανάσταση των Ελλήνων έχει υποστεί οδυνηρή ήττα στη Γέφυρα της Αλαμάνας και έχει χάσει τον αρχηγό της στην Ανατολική Στερεά, τον Αθανάσιο Διάκο. Ο νικητής της Αλαμάνας, Ομέρ Βρυώνης, με 7-8.000 πεζικό και 1000 καβαλαραίους σχεδιάζει να περάσει στην Πελοπόννησο να πνίξει την Επανάσταση. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος,ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, φθάνει στη Γραβιά στις 3 Μαίου από τον Βάλτο και καλεί κοντά του τους σκόρπιους αγωνιστές της περιοχής. Χαρακτηρηστικό είναι το γράμμα του στον Βασίλη Μπούσγο, υπασπιστή του Αθανασίου Διάκου: "Eυθύς ως λάβης το παρόν να μάσης τους συντρόφους, όσους κι αν είναι, ένας να μη λειψει και αύριον αυγή κίνα κι έλα εδώ ν' ανταμωθούμε.
Στις 7 Μαίου γίνεται συμβούλιο των καπεταναίων στη Γραβιά, κάτω από μιά βελανιδιά, κοντά στο εκεί μικρό χάνι, για το που να αντισταθούν στους Τούρκους. Ο Ανδρούτσος παρακολουθεί τη συζήτηση για ώρα χωρίς να συμμετέχει, όταν ξαφνικά σηκώνεται, δείχνει το χάνι, και λέει, «εδώ θα τους σταματήσουμε»!
Στη συνέχεια, αντί να διατάξει τους άνδρες του να τον ακολουθήσουν στο πλινθόκτιστο χάνι που περιβαλλόταν από χαμηλή μάντρα, σηκώθηκε και άρχισε να χορεύει και να τραγουδάει το γνωστό κλέφτικο ''Κάτω στου Βάλτου τα Χωριά'', λέγοντας''Παιδιά όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας πιαστεί στο χορό''.

Πρώτος πιάστηκε δίπλα του ο Θανάσης Σεφέρης, ένα σεμνό παληκάρι που σκοτώθηκε στο χάνι, μετά ο Γοβγίνας, ο Γκούρας -που δυστυχώς, 4 χρόνια αργότερα θα διατάξει τη δολοφονία του – και ο Μαμούρης. Ακολούθησε ο πιστός του σύντροφος Γκίκας Μουσταφάς (Τουρκαλβανός), και στη συνέχεια οι Παπαντρέας, Τράκας, Μάρος, Βουντούνης, Καπλάνης (που επίσης σκοτώθηκε), και πολλοί άλλοι.
Ο Ανδρούτσος χορεύοντας φθάνει πλάι στην πόρτα της μάντρας και μετράει όσους μπαίνουν. Σε λίγο φωνάζει:
- Σταματήστε δε χρειάζονται περισσότεροι. Κράτησε 114 και 3 ο ιδιοκτήτης του χανιού με δυό παιδιά του 117,και ο ίδιος 118.

Την επόμένη, 8 Μαίου, καατόρθωσαν να σταματήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι κατευθύνονταν στο Γαλαξείδι για να περάσουν απέναντι, προξενώντας τους μεγάλη καταστροφή. Σε 300 υπολογίζονται οι νεκροί Τούρκοι και διπλάσιοι οι τραυματίες. Οι Έλληνες άφησαν πίσω τους 6 νεκρούς όταν έφυγαν από το Χάνι πριν ξημερώσει η 9η Μαίου και προλάβει ο Ομέρ Βρυώνης και φέρει τα κανόνια του από τη Λαμία.
Η νίκη αυτή, οφείλεται στο θάρρος, την παλληκαριά και το στρατηγικό μυαλό του Ανδρούτσου, ενός από 4 εξεραίτους της Επανάστασης (Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης και Μάρκος Μπότσαρης)!
Η νίκη των Ελλήνων στη Γραβιά ήταν από τις πολύ σημαντικές της Επανάστασης, ισάξια εκείνων στο Βαλτέτσι, στα Δερβενάκια και στη Βέργα και τον Πολυάραβο!
Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ των 6 νεκρών και όλων των 118 αγωνιστών της Ελευθερίας!!
Στις φωτογραφίες, ο Ανδρούτσος, το Χάνι της Γραβιάς όπως είναι σήμερα και ο αδριάντας του στην Πρέβεζα (πριν λίγα χρόνια κατεδαφίστηκε το σπίτι του στην Πρέβεζα...)

Κάτω στου βάλτου τα χωριά
Ξηρόμερο και Άγραφα
Και στα πέντε βιλαέτια
Φάτε, πιειτε μωρ’ αδέρφια.

Εκεί είν’ οι Κλέφτες οι πολλοί
ούλοι ντυμένοι στο φλουρί
κάθονται και τρων και πίνουν
και την Άρτα φοβερίζουν.

Πιάνουν και γράφουν μια γραφή
βρίζουν τα γένια του Κατή
γράφουνε και στο Κομπότι
προσκυνούνε το Δεσπότη.

Βρε Τούρκοι κάτσετε καλά
γιατί σας καίμε τα χωριά!
Γρήγορα το αρματολίκι
γιατ’ ερχόμαστε σα λύκοι.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters