Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ* ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΕΡΕΥΝΑ.

Του Καθηγητού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη
 
Η αριστεία είναι παντού στην επιστήμη. Ή, αυτό φαίνεται να ισχύει σε όλον τον κόσμο, εκτός ίσως από την Ελλάδα, που κατά ορισμένους πολιτικούς, η αριστεία είναι ρετσινιά. Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Nature (Science needs to redefine excellence, 21/2/2018) αυτό τον μήνα, το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στη Τζαμάικα, έγινε το τελευταίο ακαδημαϊκό ίδρυμα που ενθάρρυνε τους επιστήμονές του να αριστεύουν. Επίσης, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης βιοϊατρικής έρευνας της Βρετανίας, το κοινωφελές ίδρυμα Wellcome Trust στο Λονδίνο, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων που στοχεύει στην "Υποστήριξη της αριστείας". Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια σύμφωνα με μια αξιολόγηση του πλαισίου αριστείας έρευνας κάθε λίγα χρόνια.
Τι σημαίνει όμως ο όρος αριστεία; Πώς μετράται; Πότε γνωρίζουμε ότι έχουμε φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο; Πρόκειται για δύσκολες ερωτήσεις, αλλά εάν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ατζέντα αριστείας, πρέπει να υπάρξει ορισμός της. Το σημερινό πρότυπο αξιολόγησης της αριστείας και της επιστημονικής επίδοσης των εθνών συντάχθηκε, το 2013, στο Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ίσπρα της Ιταλίας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πλέον αυτή τη μέτρηση - τον δείκτη της αριστείας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας - για να ταξινομήσουν τις επιδόσεις των κρατών μελών και να ορίσουν προτεραιότητες και να διανείμουν κεφάλαια. Οι επικριτές της έννοιας της αριστείας στον τομέα της έρευνας (και υπάρχουν πολλοί) θα χαιρετίσουν την νέα πρόταση για αναθεώρηση των δεικτών αριστείας που χρησιμοποιεί η ΕΕ. Αλλά η επιστημονική κοινότητα πρέπει να θυμάται: αν όχι αριστεία, τότε τι; Η πρόταση για την εγκατάλειψη μετρήσεων αριστείας δεν είναι ρεαλιστική και δεν είναι επιθυμητή: η σωστή εφαρμογή, οι μετρήσεις μπορούν πράγματι να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ένας τρόπος για το κοινό να ανιχνεύσει τα δισεκατομμύρια των φορολογικών δολαρίων που διοχετεύονται στην έρευνα κάθε χρόνο. Ίσως το πιο σημαντικό, τόσο στον ορισμό όσο και στην εφαρμογή της αριστείας, είναι η διαφάνεια.
* Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η χώρα μας καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των «28» της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και καινοτόμων τεχνολογιών. Επίσης, η έρευνα και ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 0,2% του Α.Ε.Π. ή στο 16% του κοινοτικού μέσου όρου. Από την άλλη, οι επιδόσεις στην εκπαίδευση των νέων είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ ελαφρώς άνω του κοινοτικού μέσου όρου είναι η επίδοση της Ελλάδας στον τομέα της Πανεπιστημιακής έρευνας. Η απουσία ουσιαστικής χρηματοδότησης της ερευνητικής δραστηριότητας αποτελεί σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, που υπονομεύει το μέλλον της.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters