Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

(ΕΡΕΥΝΑ) ΑΡΙΣΤΕΡΑ : ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ : ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ «ΦΑΚΕΛΟ» ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΩΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΩ «ΕΘΝΟΥΣ (2ο ΜΕΡΟΣ)»

Του ειδικού συνεργάτη

O Γιώργος Μπόμπολας απέδειξε το αληθές του αποφθέγματος «Η Αριστερά δεν είναι ιδεολογία αλλά επάγγελμα». Αυτό σίγουρα το ανακαλούν στη μνήμη τους αρκετοί οδηγοί όποτε πληρώνουν διόδια… Γεννήθηκε το 1928 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν ελασίτης. Ο πολύπλαγκτος εργολάβος συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα σε τοίχους στην Καστέλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για να τα βγάλει πέρα παρέδιδε μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου. Προσπάθησε να διοριστεί στο Δημόσιο (υπουργείο Δημοσίων Εργων) αλλά ανεπιτυχώς, μια και είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής.

Στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα. Το 1968, μεσούσης δικτατορίας, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρία Τεχνοδομή με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Κουλουμπή. Το 1977 ίδρυσε την εταιρία Ακτωρ με κύριο αντικείμενο τις συμβάσεις δημοσίων έργων. Το 1978 ξεκίνησε συνεργασία με αυτόν που έγινε εξ απορρήτων του και δεξί του χέρι στα τεχνικά έργα: τον μεταλλειολόγο μηχανικό Δημήτρη Κούτρα. Με προέλευση από την κομμουνιστική Αριστερά, ο Κούτρας είναι σήμερα ο αντιπρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ. (Η Ελλάκτωρ Α.Ε. είναι ελληνική πολυεθνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας. Προέκυψε το 1999 από τη συγχώνευση των Ακτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική Α.Ε. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κωδικό ΕΛΛAK.)


Το «Εθνος»
Το 1977, επί Καραμανλή, ο Μπόμπολας έγινε εκδότης. Μαζί με τον κομμουνιστή επιχειρηματία του χώρου Γιάννη Γιαννίκο άρχισε να τυπώνει (με τις ευλογίες της ΕΣΣΔ) την 34τομη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Σε αυτή τη διαδικασία ο Γιώργος Μπόμπολας φέρεται ότι γνώρισε τον δημοσιογράφο και μετέπειτα συνεργάτη του Αλέκο Φιλιππόπουλο. Ο Αλέκος Φιλιππόπουλος είχε τσακωθεί με τον Τεγόπουλο κι αναζητούσε εναγωνίως χρηματοδότη για να βγάλει εφημερίδα.


Με την έκδοση του πρωτοποριακού τότε «Εθνους» σε σχήμα ταμπλόιντ άλλαξε η πορεία του ελληνικού Τύπου. Χάρη στις τέλειες εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, στην άψογη μηχανοργάνωση, στη μοντέρνα σελιδοποίηση και την ελκυστική θεματολογία (σκανδαλωδώς ευνοϊκή για τους Σοβιετικούς) η εφημερίδα των Νικολόπουλου - Κυριαζή κέρδισε όχι μόνο την πρώτη θέση της κυκλοφορίας αλλά βοήθησε πολύ το ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει την εξουσία. Στο σκάνδαλο Κοσκωτά το «Εθνος», κάνοντας στροφή 180 μοιρών, έχασε φύλλα και συνέβαλε αποφασιστικά στην αποδόμηση του Παπανδρέου και την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές αναμετρήσεις '89-'90.

Ο Γιώργος Μπόμπολας δεν άργησε να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πληθωρικό Αλέκο Φιλιππόπουλο, που αποχώρησε από την εφημερίδα. Με την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία επανήλθε στα γνώριμα «σοσιαλιστικά» λημέρια, χωρίς όμως να επιστρέψει στις παλιές κυκλοφορικές πιένες της δεκαετίας του '80!

 
Εκσυγχρονισμός
Αργότερα ήρθε η ώρα του «εκσυγχρονισμού» και του Κώστα Σημίτη, που στηρίχτηκε λυσσαλέα τόσο από το Mega όσο και από το «Εθνος» σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Μπόμπολα γιγαντώθηκαν, ειδικά την περίοδο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς, όπου η εταιρία Ακτωρ αναλάμβανε όποια κατασκευή «κινούνταν» στην αγορά των δημόσιων έργων!

Ετσι μπήκε στο στόχαστρο της τότε αντιπολίτευσης, που με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή είχε αρχίσει «ανένδοτο» κατά των «διαπλεκόμενων» συμφερόντων. Στο μεταξύ βοούσε το πανελλήνιο για «ύποπτες» και προνομιακές αναθέσεις της κυβέρνησης Σημίτη στις εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα. Η κατηγορία ήταν ξεκάθαρη! Προνομιακή επιχειρηματική μεταχείριση με αντάλλαγμα μιντιακή κάλυψη.



Ο πανικός για τον «βασικό μέτοχο» και οι φήμες για το λόμπι των Βρυξελλών
Οταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Ν.Δ., ξεκίνησε η μεγάλη αναμέτρηση, που έλαβε πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Ο κ. Καραμανλής επιδίωκε να βάλει στην άκρη τους «νταβατζήδες» -φράση που αποδόθηκε στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό-, οι οποίοι λυμαίνονταν το κρατικό χρήμα και ποδηγετούσαν τον δημόσιο βίο της χώρας!

Ενας από τους πρώτους νόμους που έφερε για ψήφιση η νέα κυβέρνηση ήταν ο περίφημος νόμος «περί βασικού μετόχου», που στην ουσία απαγόρευε σε βασικό μέτοχο μέσου ενημέρωσης την ανάληψη δημοσίων έργων. Προς στιγμήν ο Γιώργος Μπόμπολας πανικοβλήθηκε. Εψαξε αγοραστή για το «Εθνος» και τις υπόλοιπες εκδοτικές επιχειρήσεις του, αφού ήθελε να διατηρήσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητές του. Αγοραστή τελικά βρήκε. Ηταν η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία προσπαθούσε να μπει στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια όμως ο νόμος δεν ψηφίστηκε, αφού δεν έλαβε την έγκριση της Ε.Ε., και έτσι η μιντιακή αυτοκρατορία Μπόμπολα παρέμεινε άθικτη. Η σκληρή αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση έγινε σκληρότερη από ποτέ! Για την απόρριψη του νόμου, που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Μπόμπολα, ακούστηκαν πολλά. Το σημαντικότερο ήταν ότι το γραφειοκρατικό λόμπι των Βρυξελλών «επηρεάστηκε» ποικιλοτρόπως από τον ίδιο τον Μπόμπολα.

Για την ιστορία, ο «νόμος περί βασικού μετόχου» δικαιώθηκε μόλις πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από προσπάθειες του εμπνευστή του Πρ. Παυλόπουλου! Η πολιτική γραμμή του εκδοτικού συγκροτήματος παρέμεινε σχετικά ουδέτερη στη διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Το Mega Channel, όπου ήταν βασικός μέτοχος, στήριξε σκληρά και φανατικά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος και οι απλήρωτοι εργαζόμενοί του στήνουν αντίσκηνα στις επιχειρηματικές έδρες των μετόχων ζητώντας μια λύση στο πρόβλημά τους. Sic transit gloria mundi…



Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος: ΑΡΙΣΤΕΡΑ : ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΑΥΤΟΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ (1ο ΜΕΡΟΣ)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters