Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ


Του Μιχάλη Ιγνατίου
 
Η Τουρκία δημιούργησε μία εκρηκτική κατάσταση στη Μεσόγειο με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ -διότι περί εισβολής πρόκειται- και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επιθετικότητά της δεν θα τερματιστεί σύντομα.   
Αντίθετα, θα έλεγα, αναμένεται να αυξήσει την ένταση, ίσως και να φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, διότι μόνο έτσι μπορούμε και να την αποτρέψουμε. 

Δεν κινδυνολογώ. Απλά παρακολουθώ στενά την κατάσταση στην Τουρκία, ιδιαίτερα τις δράσεις και αντιδράσεις του ισλαμιστή ηγέτη της, του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ασυγκράτητος και έντονα προκλητικός σε όλα τα μέτωπα που τον ενδιαφέρουν. Στην πραγματικότητα τα μέτωπα τα δημιουργεί ο ίδιος. Είναι οι διεκδικήσεις του. 
  • Στη Συρία, δεν πρόκειται να σταματήσει και όσοι το πιστεύουν τρέφουν αυταπάτες. Παρακάλεσαν τον Ερντογάν να τερματίσει την εισβολή στην Αφρίν, σε προσωπικό επίπεδο μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν.  
Ο Αμερικανός Πρόεδρος του έθεσε και το θέμα της πιθανής σύγκρουσης τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων για να του δώσει να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο κ. Μακρόν του εξήγησε ότι οδηγεί τα πράγματα σε ανθρωπιστική καταστροφή. Όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν άλλαξε το αφήγημά του. Πολεμά, λέει, τους τρομοκράτες. Όταν δεν ακούει τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, δεν θα ακούσει κανένα άλλο. 
  • Στο Κουρδιστάν, αναμένεται αιματοκύλισμα μόλις ξεκινήσει η «εαρινή επίθεση» των ανταρτών του  PKK. Μακάρι η πρόβλεψη να αποδειχθεί λάθος. Ο κ. Ερντογάν θα τους πολεμήσει με όλα τα όπλα και όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή του.  Όμως, την ίδια στιγμή θα κινδυνεύει σε δύο μέτωπα. Και από τη στιγμή που στην Αφρίν, βρίσκει τόση αντίσταση από μερικές χιλιάδες μαχητές, μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι πρόκειται να συμβεί όταν «ξυπνήσουν» από τη χειμερία νάρκη οι αντάρτες του  PKK. 
Το μοναδικό θέμα που θα μπορούσε να τον σταματήσει, είναι η επιστροφή των νεκρών στρατιωτών και οι κηδείες. Καθημερινά μετρά νεκρούς, άσχετα αν το κρύβουν. Τα φέρετρα δεν τα αντέχει κανένας ηγέτης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσήλθε στην αρχή σε μερικές κηδείες. Στη συνέχεια απουσίασε. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα σωρό λόγους γι’ αυτό. Για μία επιχείρηση που ο ίδιος θεωρούσε περίπατο, οι νεκροί της Τουρκίας είναι πολλοί. Και εφόσον τα πράγματα συνεχίσουν ως σήμερα, ο δρόμος είναι μακρύς για τον Ερντογάν και την παρέα του. 
  • Στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει εθνικιστικά και φανατικά. Δυστυχώς, έχει ένα μεγάλο ακροατήριο, ανάμεσά τους και Κεμαλιστές, οι οποίοι διεγείρονται με τη σκέψη και μόνο ότι η Τουρκία θα κατατροπώσει τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους. Μου έχει τύχει να συζητώ το θέμα με συναδέλφους, φανατικούς αντιπάλους του Ερντογάν, και οπαδούς του Ιμάμη Γκιουλέν. Μισούν τον πρόεδρο της Τουρκίας.  
Και όμως… Όταν μιλούν για το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνουν φανατισμό. Οπότε ο Ερντογάν και οι εθνικιστές γνωρίζουν πως έχουν ένα μεγάλο ακροατήριο που θα τους υποστηρίξει εάν «διεκδικήσουν τα …δικαιώματά τους», στο Αιγαίο και την Κύπρο. 
Η σημερινή Τουρκία, που κυριαρχείται από ισλαμικό εθνικισμό, προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία. Δεν είναι «παίξε-γέλασε», όπως ακούω μερικούς αφελείς να λένε. Και ο λόγος της ανησυχίας έγκειται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν ακούει κανένα. Στο σημείο που έφερε τα πράγματα, δεν το επηρεάζει κανείς, πέραν της συζύγου του Εμινέ, που ακούγεται πως είναι και ο …«άνδρας» της οικογένειας. Και η ίδια, σκέφτεται πιο εθνικιστικά και από τον Ερντογάν. 
Όσοι φροντίσαμε να παρακολουθήσουμε μέσω των τουρκικών ιστοσελίδων την περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν στην Αφρική, η έκπληξη δεν προήλθε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά από τη σύζυγό του. Παρουσίασε και προς τα έξω το «αυτοκρατορικό» της πρόσωπο, δείχνοντας στην ουσία ότι συμ-προεδρεύει με τον σύζυγό της. 

Για να έρθουμε στα δικά μας… Φοβάμαι πως οι αρμόδιες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν εφησυχάσει επειδή πέτυχαν μία ορθή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των απειλών της Τουρκίας. Είναι λάθος. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία δύναμη για να επηρεάσουν τον Ερντογάν. Ή να τον …φοβίσουν. Είδαμε όλοι τη στάση της Γερμανίας. Στο τέλος αυτή «γονάτισε» μπροστά στον πρόεδρο της Τουρκίας για να απελευθερώσει το δημοσιογράφο της  BILT. Από τον Δεκέμβριο του έδωσαν όπλα που χρησιμοποιεί εναντίον των Κούρδων. Η μόνη χώρα που θα έλεγε κανείς ότι ακόμα αντιστέκεται είναι η Γαλλία. Το ερώτημα είναι πόσο θα διατηρεί αυτή τη θέση αρχών. Το Παρίσι στήριξε και τη γαλλική  TOTAL όταν δέχθηκε το «μπούλιγκ» των Τούρκων. 
Είδαμε και την Ιταλία. Το πλοίο της ιταλικής εταιρείας δεχόταν επίθεση, και οι Ιταλοί κυβερνώντες έκαναν συνεννοήσεις από την πίσω πόρτα με τους Τούρκους. 
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν επιλογές, αλλά δεν είναι στην Ευρώπη. Βρίσκονται στη Μεσόγειο. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποτιμώ την Ε.Ε. και τη βοήθειά της σε διπλωματικό επίπεδο. Όμως, η αλληλεγγύη της είναι μόνο στα λόγια, διότι η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα. Οπότε, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αναζητήσουν δυνάμεις στη Μεσόγειο, τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζονται με τα δικά μας. Μοιραία, κάθε φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση, στρέφουμε τα βλέμματα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. 
  • Είναι να απορεί κανείς, γιατί ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να επιχειρήσουν περιφερειακές συμμαχίες. Το γεγονός ότι είναι μέλη της Ε.Ε. -η Ελλάδα και του ΝΑΤΟ- δεν απαγορεύει τις περιφερειακές συμφωνίες. Άλλωστε, τέτοιες συμμαχίες εξυπηρετούν και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εάν δεχθούμε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί στο Αιγαίο και την Κύπρο, τότε πρέπει να αποδεχθούμε και την ανάγκη των περιφερειακών συμμαχιών. 
Διαφορετικά, το παιγνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ θα το χάσουμε, και στο Αιγαίο θα αναγκαστούμε να αποδεχθούμε την κατάσταση της συνεχούς αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν μπορώ να μην το πω… Ήταν ωραίο το θέαμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και μέσα, όπως το είδαμε από τις τηλεοπτικές οθόνες. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο κυριαρχείται από τα νιάτα. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλους τους υπουργούς για το καλό της Κύπρου (και όχι του κόμματος). Θα ήθελα να σταθώ ειδικά στον Νίκο Χριστοδουλίδη και στον Γιώργο Λακκοτρύπη. Γνώριμοι και οι δύο από παλιά. Ικανότατοι, που τους διακρίνει η αγάπη στην Πατρίδα, και η συνέπεια. Λόγω των απειλών της Τουρκίας, οι ευθύνες τους αυξάνονται και θα χρειαστούν την υποστήριξη όλων μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μέρες που ακολουθούν είναι πολύ δύσκολες. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα λογικό ηγέτη, με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει αναστολές. Φυλακίζει, αλλά και σκοτώνει συμπατριώτες του. Τους Έλληνες στην Ελλάδα και την Κύπρο θα σκεφθεί; 
 

HellasJournal 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters