Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΞΙΣΤΟΡΙΣΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ (Β΄ΜΕΡΟΣ) - ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟ Α΄ΜΕΡΟΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ : http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.gr/2016/11/1974-42.html

Το καλοκαίρι του ’74 ο λόφος της Μακεδονίτισσας έμοιαζε με έρημη γη. Υπήρχαν ελάχιστα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και σε κάποιο σημείο πετούσαν μπάζα. Ο Στέλιος Παπαστυλιανού υπηρετούσε στο Πυροβολικό και είχε κληθεί σε επιστράτευση. Θυμάται ότι το βράδυ της άφιξης των Νοράτλας και εκείνος τα πέρασε για τουρκικά.

«Ρίχναμε με ό,τι είχε ο καθένας, μέχρι και με τα περίστροφα -τόσο χαμηλά πετούσε, ήταν πτήση προσγείωσης. Εδώ και 42 χρόνια αυτό είναι βάρος στην ψυχή μου», λέει όταν τον συναντάμε στο ίδιο σημείο. Μετά την κατάρριψη του «Νίκη 4» διηγείται ότι ο ίδιος και άλλοι άνδρες με δύο τζιπ διέσχισαν τα χωράφια και έσπευσαν στο σημείο για να συλλάβουν, όπως νόμιζαν, Τούρκους πιλότους.



Τότε διαπίστωσαν το λάθος.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, τα σώματα 16 πεσόντων εκσφενδονίστηκαν εκτός του αεροσκάφους και περισυνελέγησαν. Δεκαπέντε σοροί όμως εγκλωβίστηκαν σε αυτό. Πριν από το πρώτο φως, το σημείο καλύφθηκε με χώμα και μπάζα. Ο κ. Παπαστυλιανού εκτιμά ότι η απόκρυψη έγινε τότε για να μη φανεί την επομένη ότι είχε έρθει στην Κύπρο η ελληνική αεροπορία.

Η μαρτυρία του κ. Παπαστυλιανού ότι εκεί πιθανόν να υπάρχουν σοροί αποδείχθηκε πολύτιμη για τον κ. Καλλή. Μέχρι τότε διαδίδονταν αντιφατικές πληροφορίες. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν είδαν πτώματα στην άτρακτο, άλλοι υποστήριζαν ότι οι σοροί είχαν τοποθετηθεί σε ομαδικό τάφο ή ότι είχαν εναποτεθεί σε καλαμιώνα.

Ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο, και σε συνεργασία με τον κ. Καλλή και ομάδες ειδικών επιστημόνων, προχώρησε στην εκταφή. Δεν αντιμετώπιζαν μόνο τη δυσπιστία ή τη μυθοπλασία αρκετών. Θα έπρεπε να διαλύσουν ένα εμβληματικό μνημείο της Κύπρου, σε μια πυκνοκατοικημένη πλέον περιοχή. Η πίεση ήταν μεγάλη καθώς μπορεί να μην έβρισκαν κάτι. Οπως λένε όμως όσοι εργάστηκαν σε αυτή την έρευνα, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συγγενείς πεσόντων υπερίσχυσε.

«Είχαμε εθνική και ηθική υποχρέωση απέναντι στους συγγενείς, απέναντι στην Ελλάδα, γιατί αυτά τα παιδιά ήρθαν εδώ σε δύσκολες συνθήκες για τον τόπο, για να υπερασπιστούν αυτά τα εδάφη», λέει ο κ. Φωτίου.


Ο τύμβος είχε ύψος τρία μέτρα από το έδαφος. Τα πρώτα ευρήματα όμως προέκυψαν στα 30 εκατοστά όπου εντοπίστηκε τεμάχιο του αεροσκάφους.

Τμήμα του αεροσκάφους που βρέθηκε στις ανασκαφές.


Πυροτεχνουργοί της Εθνικής Φρουράς σάρωναν πρώτα τον χώρο για εκρηκτικά και επέτρεπαν μετά σε αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους να εργαστούν στην τομή. Σε κάποιες από αυτές τις σαρώσεις βρήκαν και χειροβομβίδες.

Ο κ. Καλλής χαρακτηρίζει κάθε ημέρα «ένα μαρτύριο αβεβαιότητας» καθώς δεν ήξεραν τι θα ανακαλύψουν. «Η αναμονή ήταν κουραστική. Να πηγαίνεις κάθε μέρα και να επιστρέφεις σπίτι χωρίς να έχεις βρει οστά», λέει ο αρχαιολόγος Ανδρέας Σκίτσα. Ώσπου, έπειτα από δύο εβδομάδες ερευνών, έγινε η αρχή.

«Συνολικά παραλάβαμε 268 σκελετικά δείγματα», λέει ο δρ Μάριος Καριόλου. «Ανησυχούσαμε μήπως είχαν ποτιστεί με καύσιμα και λάδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση των γενετικών εξετάσεων».

Το έργο των ειδικών δυσκόλευε, επειδή δεν γνώριζαν ακριβώς πόσα άτομα θα εντόπιζαν σε αυτή την έρευνα, αλλά και λόγω του αριθμού των δειγμάτων. Η διαδικασία εξέτασής τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τελικά το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ταυτοποίησε το 91% αυτών των δειγμάτων καταλήγοντας στις αναγνωρίσεις 15 πεσόντων. Ο δρ. Καριόλου παρομοιάζει αυτή την έρευνα με τη συναρμολόγηση των κομματιών ενός παζλ.

Ο δρ. Μάριος Καριόλου (αριστερά) έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, την πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε γενετικό υλικό από τη δεκατία του ΄90 για την αναγνώριση θυμάτων πολέμου. Όπως εξηγεί, η διαδικασία ταυτοποίησης σε τέτοιου είδους προγράμματα περιλαμβάνει αυστηρές διαδικασίες. Οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται δύο και τρεις φορές, σε διαφορετικές ημέρες και αφού καθαριστεί το εργαστήριο, ενώ επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός δειγμάτων να εξετάζεται κάθε φορά για να μην προκύψει κάποιο λάθος. (Φωτογραφίες: Enri Canaj)
Σε κάποιο στάδιο της ανασκαφής, βρέθηκε λίγο μακριά από το σημείο μια γνάθος. Η εξέταση DNA έδειξε ότι ανήκε στον Ηλία Δαλαμάγκα. «Ήταν δικαίωση διότι έφυγε αυτό το βάρος που είχα απέναντι σε αυτή την οικογένεια», λέει ο κ. Καλλής, που σε εκείνη την επίσκεψη στο Μεσοχώρι είχε δώσει προσωπική υπόσχεση στον Δαλαμάγκα ότι θα επιστραφεί ο αδελφός του.

Αναζητώντας απαντήσεις

Είναι απόγευμα Δευτέρας όταν το λεωφορείο με τους συγγενείς πεσόντων του Νοράτλας «Νίκη 4» φτάνει έξω από το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο. Σε αυτό το βιομηχανικού τύπου κτίριο στη Λευκωσία τους περιμένουν κάποιες από τις απαντήσεις που έψαχναν εδώ και 42 χρόνια.

Σε ένα μεγάλο τραπέζι βρίσκονται αντικείμενα που αποκάλυψαν οι ανασκαφές: ένα σχεδόν άθικτο πλαστικό παγούρι, ένα περίστροφο, μια λόγχη, κέρματα και πολλές σφαίρες. Τα φτερά του αεροπλάνου έγιναν σκόνη η οποία φυλάσσεται σε δεκάδες χάρτινες σακούλες.

Το παγούρι, η λόγχη, το περίστροφο και οι σφαίρες που βρέθηκαν από τις ανασκαφές στο σημείο συντριβής του Νοράτλας.

Σε δύο λείψανα βρέθηκαν ένας σταυρός και μια αλυσίδα. «Τα αντικείμενα δεν είναι πολλά που είχαμε να δώσουμε πίσω. Οι στολές έχουν καταστραφεί, κάποια κομμάτια από παπούτσια ή κουμπιά δεν είναι σημαντικά. Είχα συγκινηθεί πολύ όμως όταν εντοπίστηκε ο σταυρός», λέει η αρχαιολογική λειτουργός Ελενα Στυλιανού που συντόνιζε ομάδες Κυπρίων και ξένων ειδικών στην ανασκαφή.

Στην κεντρική αίθουσα του πρώτου ορόφου λευκά πανιά σκεπάζουν τα λείψανα και προσωπικά αντικείμενα των 16 πεσόντων (πέρα από τους 15 ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο DNA και ένας που είχε ταφεί άναρχα στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας). Σε κάθε συγγενή δίνεται φάκελος με τα δεδομένα των γενετικών εξετάσεων και χάρτης με τα ακριβή σημεία όπου εντοπίστηκαν τα οστά κάθε πεσόντος στον τύμβο.

Στον Μανώλη Δαλαμάγκα δόθηκε αυτός ο χάρτης. Οι πορτοκαλί βούλες αντιστοιχούν στα σημεία όπου εντοπίστηκαν οστά ή προσωπικά αντικείμενα του αδερφού του, Ηλία.
Πρώτος βγαίνει από την αίθουσα ο Μανώλης Δαλαμάγκας. «Είδα τους ήρωες όλους διαλυμένους. Είδα τον αδερφό μου, όλα τα οστά διαλυμένα. Για την πατρίδα τα δίνεις όλα», μας λέει.

Η συγγνώμη

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτές τις οικογένειες για την υπομονή. Μας έδιναν οι ίδιοι θάρρος να προχωρήσουμε», δηλώνει ο κ. Φωτίου. «Θέλω να πω και ένα μεγάλο συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας γιατί καθυστερήσαμε 42 χρόνια να δώσουμε οστά και να γίνουν οι κηδείες».

Το επόμενο πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, πραγματοποιείται επίσημη τελετή. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνουν την ίδια συγγνώμη.

Αυτές οι οικογένειες δεν ήρθαν αντιμέτωπες μόνο με λάθη του παρελθόντος. Κάποιες επί χρόνια αισθάνονταν ότι τους είχαν εμπαίξει. Πριν από δεκαετίες, όταν η Αθανασία Σφουντούρη παρέλαβε τα λάθος οστά, κανείς δεν την περίμενε από την επίσημη ελληνική πολιτεία στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Αργότερα, το Γενικό Λογιστήριο ζήτησε από την οικογένεια να επιστρέψει 300.000 δραχμές. Τους είπαν ότι από λάθος είχε εκδοθεί πολεμική σύνταξη. Χρειάστηκε να φτάσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να δικαιωθούν. Όπως λέει, αυτά τα χρόνια εισέπραξε «πίκρα και αδιαφορία».

Στον σύλλογο «Κομάντος ’74» αναφέρουν ότι μόλις το 1998 με σχετικό νόμο αναγνωρίστηκαν ως πολεμιστές Κύπρου οι μετέχοντες στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ». Ωστόσο, όπως τονίζουν, μέχρι και σήμερα σε πάνω από 100 συμπολεμιστές τους δεν έχει απονεμηθεί το αναμνηστικό μετάλλιο Κύπρου.

Βλέποντας λάθη και παραλείψεις τόσων ετών, και άλλοι συγγενείς δίσταζαν να δώσουν δείγματα για εξετάσεις DNA. Η Λεμονιά Χατζοπούλου από το Διδυμότειχο, που έχασε τον αδελφό της Χρήστο στο «Νίκη 4», έδωσε τελικά γενετικό υλικό γιατί κατάλαβε ότι θα βοηθούσε να διαλευκανθούν και άλλες υποθέσεις πεσόντων ή εύρεσης αγνοουμένων.

«Μας έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και μεγαλοσύνης αυτοί οι άνθρωποι, τους ευχαριστώ», λέει ο κ. Καλλής.

«Αυτές οι οικογένειες ζούσαν τη θλίψη και τον πόνο τους με καρτερία», συμπληρώνει η Μαρία Καλμπουρτζή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας που προσπαθεί να επουλώσει ακόμη μία ανοιχτή πληγή εκείνης της περιόδου. Από τους 1.508 Ελληνοκύπριους αγνοουμένους, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί οι 518.

Ο επαναπατρισμός

Για τις περισσότερες οικογένειες πεσόντων του «Νίκη 4» ο κύκλος έκλεισε  όταν με πτήση C-130 επαναπατρίστηκαν ο επισμηνίας Ηλίας Ανθιμος και οι καταδρομείς Ανδρέας Αναστασόπουλος, Κοσμάς Γιαννακάκης, Στέφανος Γιαννάκος, Ηλίας Δαλαμάγκας, Αντώνιος Ζησιμόπουλος, Χρήστος Λιγδής, Σπυρίδων Μανιάτης, Αιμίλιος Μονιάς, Γεώργιος Νάκος, Στυλιανός Πρινιανάκης, Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Ευάγγελος Τσάκωνας, Σωτήριος Τζούρας, Χρήστος Χατζόπουλος, Αθανάσιος Χριστόπουλος. Απομένει η ταυτοποίηση άλλων τριών πεσόντων του αεροσκάφους.

Ο Μανώλης Δαλαμάγκας στον τάφο του αδερφού του. (Φωτογραφία: Enri Canaj)
Στο Μεσοχώρι ο Μανώλης Δαλαμάγκας ένιωθε ικανοποίηση. Είχε αντέξει τις χημειοθεραπείες και την πολυετή αναμονή. Πλέον είχε φέρει στο χωριό τον αδελφό του.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κάμερα: ENRI CANAJ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ
Μοντάζ: ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
Γραφικό βίντεο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΚΑΣ
Βίντεο αρχείου: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Σχεδίαση σελίδας: VALENTINA VILLEGAS NIKAS
Πηγή: Καθημερινή



ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters