Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ο ΟΛΙΣΘΗΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΦΙΝΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γράφει ο Ιωάννης Θεοδωράτος 
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής

Στον μεταπολεμικό διπολικό κόσμο, ο όρος φινλανδοποίηση χρησιμοποιείτο για να εκφράσει την κατάσταση μιας χώρας, η οποία τελούσε υπό την γεωπολιτική ομηρία ενός πανίσχυρου γειτονικού κράτους, όπως ήταν η σχέση μεταξύ της ουδέτερης Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ενώσεως. Ο συγκεκριμένος όρος αποκτά μια νέα νοηματική διάσταση προκειμένου να χαρακτηρίσει και να κατηγοριοποιήσει τη σύγχρονη Ελλάδα σε μια επικαιροποιημένη έκφρασή του, την οποίαν ο γράφων νεολογίζει ως «αυτοφινλανδοποίηση».
Η πορεία της Ελλάδας – η οποία διατηρεί ακόμη ακέραιες τις προοπτικές ανάκαμψης – ως κράτους και ως γεωπολιτικής υποστάσεως, θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική, εάν στηριζόταν ακριβώς επί των δύο ακλόνητων διαχρονικών πυλώνων, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.
Η Ελλάδα ουδέποτε ανήκε στο στρατόπεδο των ηττημένων σε όλες τις νεότερες παγκόσμιες αναμετρήσεις (Α’ ΠΠ, Β’ ΠΠ, Ψυχρός Πόλεμος), ενώ αποτελεί γεωστρατηγικό κύημα της Αγγλοσαξονικής υψηλής στρατηγικής, καθώς μετά από την επέμβαση των τριών «προστατιδών δυνάμεων» στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ακολούθησε μια πορεία συνεχούς γεωστρατηγικής αναβαθμίσεως, παρά τις κατά καιρούς αναφυόμενες τάσεις απορρίψεως του γεωπολιτικού της προσανατολισμού.
Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη χώρα που αποτελεί την ιστορική κοιτίδα της θαλασσίας ισχύος, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η σύγχρονη διάδοχος του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού ασθενεί. Χάρη στη ναυτική της γεωγραφία η πραγματική κλειδοκράτωρ της εισόδου και εξόδου των θαλασσίων διαύλων από και προς τα Δαρδανέλλια, η κάτοχος του λιμένος με την πλέον σημαντική γεωστρατηγική αξία, του Πειραιώς, που αντικρίζει ευθέως μέσω της Κρήτης και των Δωδεκανήσων τη διώρυγα του Σουέζ, φαίνεται να έχει στρέψει το γεωπολιτικό της όπλο ενάντια στον εαυτό της.
Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει ούτε τα γεωγραφικά δεδομένα ούτε τα ιστορικά, αμφότερα αποτελούν τα ισχυρά μας όπλα. Εάν όμως, όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε, η κυβέρνηση που θέλει – κατά δήλωσή της – να οδηγήσει τον λαό προς μια νέα εποχή, στραφεί κατά των δύο αυτών πυλώνων που τελούν πλήρως ανεξάρτητοι και από το ΔΝΤ όπως και από τα όποια χρηματο-οικονομικά συστήματα, τότε η κρατική μας υπόσταση οδηγείται προς την αυτοφινλανδοποίηση.
Όταν αρνείσαι την ιστορική ρεαλιστική πραγματικότητα, αδιαφορείς λόγω ιδεοληπτικής δοκησισοφίας για τις πραγματικές παραμέτρους που ενδυναμώνουν την γεωπολιτική σου αξία, σταδιακώς διολισθαίνεις σε έναν δρόμο γεωστρατηγικής αυτοχειρίας, μιας ιδιόμορφης «γεω-ασθένειας» και περνάς από την «στρατηγική κατάθλιψη» στην αυτοφινλανδοποίηση. 

Η «ναυτική φύση» της Ελλάδας

Επειδή είμαστε ναυτικός λαός με την μεγαλύτερη και ασυγκρίτως πληρέστερη σε ιδέες, νοήματα, θέσεις, γεγονότα, δόγματα και κυρίως διδάγματα, συγκριτικώς με άλλα έθνη ναυτική παράδοση, θα ήταν προσβολή, ανίερη πράξη, προς την ιστορία και την γεωγραφία μας, η αποδοχή μιας πραγματικώς μη αρμόζουσας για τον Ελληνισμό τέτοιας αναθεωρητικής θέσεως όπως την υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση.
Ανοίξαμε τις πύλες της γεωπολιτικής κολάσεως επιτρέποντας και αναγορεύοντας σε κυβερνητικό δόγμα τη θέση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερισχύουν των εθνικών συμφερόντων, λες και εμείς αντιπροσωπεύουμε και οφείλουμε να υλοποιήσουμε αποφάσεις του ανύπαρκτου κράτους της ενωμένης Γης. Αφήσαμε τις όμορες χώρες να διαπομπέψουν με τον πλέον σαφή τρόπο την εθνική μας κυριαρχία, ενώ συνεχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε ότι προκαλούμε την παρέμβαση της γεωπολιτικής Νεμέσεως.
Κι ενώ η κοινή γνώμη αδιαφορεί για την δαμόκλεια σπάθη που επικρεμάται των κεφαλών δικαίων και αδίκων Ελλήνων πολιτών ενός κράτους που τους δίδαξε να ασεβούν και να ασελγούν, να υπερτονίζουν τα δικαιώματα και να εξαφανίζουν τις υποχρεώσεις, η κλεψύδρα του χρόνου «σημαίνει» τον κίνδυνο που πλησιάζει με γοργά πλέον βήματα.
Η Ελλάδα μέσω του λαού της οφείλει να βρει το κουράγιο, το σθένος και την αγωνιστικότητα ώστε να διαφύγει το συντομότερο δυνατόν από την αυτοφινλανδοποιημένη στάση στην οποίαν την έχουν οδηγήσει οι υποσχέσεις για… κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Οι έλλογοι πολίτες να δημιουργήσουν τις νέες επικαιροποιημένες φιλικές εταιρείες σε όλους τους χώρους, για να αντιδράσουν στην φθορά και την κατάπτωση, χωρίς φυσικά να αναμένουν κάποιο θεόσταλτο «ξανθό γένος».

Η κληρονομιά του Θουκυδίδη…

Να αντιστρέψουν την κάνη του γεωπολιτικού όπλου προς τους πραγματικούς κινδύνους και εχθρούς, μακριά από τον εαυτό μας, έχοντας ως βάση μια φράση του Θουκυδίδου που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μας δείχνει την έξοδο διαφυγής από την αυτοφινλανδοποίηση, η οποία πρωτίστως βρίσκεται μέσα μας, προς την ανέλιξη: «Παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες». Να τολμάμε πάνω από τις δυνάμεις μας, να λέμε τη γνώμη μας ακόμη κι αν αυτή δεν είναι πολιτικώς ορθή και να διατηρούμε τις ελπίδες μας στα δεινά.
Η γεωγραφία μας έδωσε την ευκαιρία να δεσπόζουμε της Ανατολικής Μεσογείου, την κατοχή της Κρήτης, του Καστελορίζου και της Κύπρου. Η ιστορία μας χάρισε την καθ’ υμάς Ανατολή. Ο αγγλοσαξονικός όπως και ο ρωσικός παράγοντας γνωρίζουν άριστα και τα δύο αυτά δώρα. Όμως ειδικώς για τον πρώτο, την γεωστρατηγική μας αξία οφείλουμε όχι απλώς να την αναφέρουμε αλλά να την αποδεικνύουμε…

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
LIBERAL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters