Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ


Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (ΚΕΝΤΡΟ) ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Του Παναγιώτη Λιάκου
 
Οι ακλόνητοι νομοθέτες του έθνους μας είναι οι αξέχαστοι νεκροί μας,  οι ήρωες που δεν μπορούν να ηττηθούν

Εζυγίσανε τη χαρά μου και τη βρήκανε, λέει, μικρή
και την πατήσανε χάμου σαν έντομο.
Τη χαρά μου χάμου πατήσανε και στην πέτρα μέσα την κλείσανε
και στερνά την πέτρα μου αφήσανε,
τρομερή ζωγραφιά μου.
Με πελέκι βαρύ τη χτυπούν, με σκαρπέλο σκληρό την τρυπούν,
με καλέμι πικρό τη χαράζουν, την πέτρα μου.
Κι όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσo βγαίνει πιο καθαρός
ο χρησμός απ' την όψη μου:
ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝEKPΩN ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΤΩN ΒΡAXΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ!

Οδυσσέας Ελύτης, «Ποίηση», «Το Αξιον Εστί», κεφ. «Η Πορεία προς το Μέτωπο», σελ. 140, εκδόσεις Ικαρος

Το βασικό μήνυμα που μπορεί να κομίσει κάθε ποιητής από τις σφαίρες στις οποίες προσεγγίζει το λογιστικό μέρος της ψυχής του είναι μία λέξη: Πόλεμος. Εναντίον όλων. Του εσωτερικού εχθρού. Του εξωτερικού. Της παρακμής. Του εφησυχασμού. Της παράδοσης στον αργό θάνατο της νωθρότητας. Της προδοσίας της πατρίδας. Της διαφθοράς των λέξεων. Ο πόλεμος είναι πατέρας όλων και παιδί της ποίησης. Το μέτρο, μακρό, βραχύ, παύση και επανάληψη, όταν κατεβαίνει από την ποδιά της μητέρας Μούσας και παραπατά στο γήινο πεδίο, μετασχηματίζεται σε παιάνα πολεμικό και ρυθμό τυμπάνων που αφιονίζουν τους πολεμιστές. Οι στίχοι αποτελούν οχήματα που τα καβάλησαν η αντάρα και η ταραχή. Ο,τι δεν έχει γραφτεί με αίμα δεν αξίζει τον κόπο - και το αίμα δεν είναι πάντα κατ' ανάγκην αυτό που ταΐζει το σώμα και περνά τακτικά από την καρδιά και τις φλέβες. Αίμα είναι ο πόνος, η οξύτητα μιας ουλής ψυχικής που θέλει πρώτα να εκδηλωθεί κι έπειτα να καταλαγιάσει σε ησυχία. Και η ησυχία έπειτα θα γίνει ένα με τη θεία αρμονία. Ομως, ως την αθανασία της εκθέωσης υπάρχει μόνο η μια μάχη μετά την άλλη. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ο έρωτας, που κι αυτός με αίμα και πόνο τρέφεται και στα δάκρυα φυτρώνει. Οπότε είναι μονόδρομος η αναμέτρηση και δεν μπορεί να αναβάλλεται επ' αόριστον. Οποιος αποφεύγει τον πόλεμο με βλάσφημη δειλία απλά προετοιμάζει την ολοσχερή ήττα του. Οποιος ρίχνεται συνειδητά στη φωτιά του μπορεί και να κερδίσει.

Ο Οδυσσέας Ελύτης βαφτίστηκε Ελληνας στην κολυμβήθρα του πολέμου - τακτικού και πνευματικού. Το 1940, αν δεν είχε συμμετοχή στην ύψιστη δοκιμασία του έθνους και καθόταν σαν σκιαγμένο σκυλί σε μια γωνιά με άθλιες προφάσεις για ασπίδα του, δεν θα είχε την καρδιά και το ανάστημα να σκαρφαλώσει ως τα ολύμπια δώματα της έμπνευσης για να σκαρώσει αριστουργήματα όπως το «Αξιον Εστί». Ούτε θα τον εκτιμούσε κανείς στ' αληθινά. Μόνο όσοι πολιτεύονται ή πλουτίζουν αποσιωπούν διά της δυνάμεως την αισχύνη της δειλίας τους. Οι άλλοι πρέπει να αποδεικνύουν θάρρος.


Αμόλυντες αξίες
Τα έργα του Ελύτη είναι σχεδόν όλα συμβολικά και παραβολικά ημερολόγια μαχών. Η ψυχική και σωματική αιμορραγία του ήταν έντονη, γενναιόδωρη σε πόνο και υπέρβαση. Ο πόλεμος του 1940 στον οποίο συμμετείχε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός ήταν Τιτανομαχία, και όσοι τα κατάφεραν κι επέζησαν σωματικά και ψυχολογικά από τη δοκιμασία της φωτιάς σηκώθηκαν ψηλά και έτρεξαν πιο γρήγορα από τη φθορά.

Οι στίχοι που έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα είναι και ο «καθαρός χρησμός» του, όπως αναφέρει ο ίδιος, αλλά και μια ευθεία απειλή-προειδοποίηση για τη λυτρωτική εκδίκηση που θα έρθει να πάρει με το σπαθί της η κανονική, ελληνική τάξη των πραγμάτων από τις διάφορες παράταιρες στρεβλώσεις της. Βοηθάει στο ξεκαθάρισμα του ορίζοντα κι ο «καιρός που τρώει την ύλη». Πόσο μεγάλη φράση για τη ματαιότητα της συγκέντρωσης κακόγουστων... φο μπιζού από το σαράφικο του επίγειου πλούτου. Οι νεκροί, όμως, δεν υπάγονται πια στην ύλη και γι' αυτό δεν μπορούν να ηττηθούν. Οσα έπραξαν, είπαν, δημιούργησαν πέρασαν από τη δική μας υπαρκτική σφαίρα στην αιωνιότητα και παρέμειναν αμόλυντα από τους φόβους των καιρών μας. Οι ακλόνητοι νομοθέτες του έθνους μας είναι οι αξέχαστοι νεκροί μας, οι ήρωες. Και των βράχων τ' αγάλματα πρέπει να προκαλούν δέος. Κι ο ελληνικός τόπος, το σημείο, το στίγμα θα επιβάλλει το δίκαιό του. Θα έπρεπε όντως να τα φοβούνται όσοι καταγίνονται με τα εφήμερα, φθαρτά κέρδη εκποιώντας τις αείζωες αξίες.

Ολα δείχνουν ότι η ώρα της αναμέτρησης είναι κοντά και η παγερή ανάσα της εκδίκησης παγώνει τους τραχήλους όσων πρέπει να φοβούνται.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters