Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Ν ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ

Γράφει ο Αντγος ε.α Νικόλαος Φωτιάδης, Επίτιμος Υδκτής Δ΄ ΣΣ
Τον Μάιο του 1943 η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε έκθεσή της για τις αντιστασιακές  οργανώσεις στην Ελλάδα, έκανε αναφορά για ύπαρξη και δράση 33 οργανώσεων συνολικά.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1943, το Αρχηγείο των συμμαχικών Δυνάμεων, στα πλαίσια καταγραφής των αντιστασιακών οργανώσεων που δρούσαν στην Ελλάδα, έπειτα από τη σύγκριση των πληροφοριών όλων των υπηρεσιών, κατέγραψε 79 οργανώσεις .
Όσο πλησίαζε η περίοδος της απελευθέρωσης, τόσο περισσότερες αντιστασιακές οργανώσεις εμφανιζόταν, κυρίως στην Αθηνά, που παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή ήταν μικρές ομάδες με έναν αρχηγό και μέλη συγγενείς η φιλικά πρόσωπα που έγραφαν συνθήματα στους τοίχους, μοίραζαν προκηρύξεις πατριωτικού περιεχομένου και εξέδιδαν παράνομες εφημερίδες για την εξύψωση των σκλαβωμένων Ελλήνων.
Μια από τις αντιστασιακές οργανώσεις ήταν και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), το έναυσμα για την δημιουργία της οποίας έδωσε ο Άργηγος του μικρού «Ενωτικού Κόμματος» και πρώην Πρωθυπουργός  Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ένας από τους πρωταγωνιστές της κατοχικής περιόδου και αντιστασιακός πατριώτης.
Η οργάνωση ΠΕΑΝ πλαισιώθηκε από Αξιωματικούς, απόστρατους ή απότακτους των κινημάτων του 1933 και 1935, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1941, με στόχο τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος και την διαμόρφωση στους νέους ενός πλαισίου αρχών «υγιούς δημοκρατίας».
Ένας από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης ήταν και ο απότακτος Αξιωματικός της Αεροπορίας Κώστας Περρίκος, ο οποίος γεννήθηκε στην Χίο τις 23 Απριλίου 1905.
Η οργάνωση ΠΕΑΝ δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, στις δολιοφθορές και την προπαγάνδα. Δια μέσου του επισήμου οργάνου της την εφημερίδα “Δόξα”, η ΠΕΑΝ προσπαθούσε να ενημερώσει και να ανυψώσει το ηθικό του Ελληνικού Λαού.
Χαρακτηριστικές πράξεις δολιοφθοράς αποτελούν οι ανατινάξεις των κτιρίων των προδοτικών οργανώσεων ΟΕΔΕ (Οργάνωση Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδας) και ΕΣΠΟ (Εθνικό-Σοσιαλιστική Οργάνωση) σης 15 Αυγούστου και 20 Σεπτεμβρίου του 1942 αντίστοιχα.
Η ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ ήταν η σπουδαιότερη ενέργεια όπου σκοτώθηκαν 28 μέλη της και 43 Γερμανοί, επειδή η ΕΣΠΟ προσπαθούσε να δημιουργήσει Ελληνική λεγεώνα που θα πολεμούσε στο Ρωσικό μέτωπο με το πλευρό των Γερμανών.
Ο Αεροπόρος Κώστα Περρίκος συνελήφθη μαζί με αλλά μέλη της οργάνωσης ΠΕΑΝ (έπειτα από προδοσία!!!!) και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 4 Φεβρουάριου 1943.
Η ΠΕΑΝ, παρά τις σοβαρές απώλειες , συνέχισε την αντιστασιακή δράση της μέχρι της απελευθερώσεως, αν και αρκετά μέλη της εντάχθηκαν στις ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ

 
Βοηθήματα
Α. Ευρετήριο των πολεμικών γεγονότων του Ελληνικού Έθνους. ΓΕΣ/ΔΙΣ 1989.
Β. Ιστορικά. Ελευθεροτυπία 22 Νοέμβριου 2001.


http://www.24grammata.com/?p=25168 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters