Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ - Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν …ΙΗΣΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...«Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου»


Του Άγγελου Σακκέτου

Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν …

«Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και ηρώτων αυτόν λέγοντες· Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα, και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος και λέγουσι τω Ιησού· ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων· Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου.» (Ιω. 12, 20-23)
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ σήμερα και όπως όλοι άκουσαν το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, εμάς τους Έλληνες μάς συνεκίνησε η αναφορά του Ιησού ο Οποίος, μόλις άκουσε ότι θέλουν να Τον ιδούν Έλληνες, είπε τη μεγάλη εκείνη ρήση: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου»!
Για το θέμα αυτό, αν ήσαν ή δεν ήσαν πραγματικοί Έλληνες αυτοί που επισκέφθηκαν τον Ιησού, ασφαλώς και η θέση μας είναι ότι ήσαν πραγματικοί Έλληνες και όχι … προσήλυτοι ελληνίζοντες Ιουδαίοι, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.
Αλίμονό μας αν η ίδια η παράδοση του λαού μας επί 2.000 χρόνια τρεφόταν με ψεύδη και παραποιήσεις της ίδιας της βιβλικής ιστορίας, που θέλουν ορισμένοι να μας περάσουν, μόνον και μόνον διότι πρέπει να υπακούσουμε στην δική τους «Φωνή του Κυρίου».
Επί είκοσι αιώνες ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι οι Έλληνες, που πήγαν να συναντήσουν τον Χριστό, ήσαν Έλληνες και γι’ αυτό χαίρονται όταν ακούνε αυτή τη φράση του Θεανθρώπου, διότι γνωρίζουν ότι ο Ιησούς μιλάει γι’ αυτούς, αφού γνωρίζουν ότι, αν δεν υπήρχε η ελληνική γλώσσα, το Ευαγγέλιο ήταν πολύ δύσκολο να διαδοθεί στον τότε γνωστό κόσμο!
Αυτό το γνώριζε ο Χριστός όσο κανένας άλλος και γι’ αυτό χάρηκε όταν άκουσε ότι ορισμένοι Έλληνες θέλουν να Τον συναντήσουν. Κι όταν μιλάμε για Χριστό μιλάμε για έναν άνθρωπο που γνώριζε τα πάντα! Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος!...
Βεβαίως, για το θέμα αυτό, έχουμε κάνει ειδικό άρθρο, που μπορεί κανείς να το βρει μέσα στην ιστοσελίδα μας. Φέρει τον τίτλο: «Τι Έλληνες ήσαν αυτοί, που πήγαν να συναντήσουν τον Χριστό;» και βρίσκεται μέσα στην κατηγορία: «Βίοι Παράλληλοι». Εκεί μέσα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν την ανάπτυξη των θέσεών μας την οποίαν υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Ασφαλώς και δεν θα ήθελα να θίξω για μια ακόμη φορά αυτό το θέμα με την ελληνικότητα πολλών θεμάτων της Καινής Διαθήκης, αλλά βλέπετε τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Εβδομάδος μάς δίνουν συνεχώς ερείσματα για μια ευρύτερη προσέγγιση παρομοίων θεμάτων. Και δεν είναι λίγα…
Θα ήθελα, ωστόσο, επειδή η Μεγάλη Τετάρτη είναι ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της αμαρτωλής εκείνης γυναικός, της αλειψάσης με μύρο τους πόδας του Κυρίου, η οποία, αμαρτωλή ούσα, με τη μετάνοια και μεταμέλειά της επέστρεψε στον σωστό ηθικό δρόμο. Είναι η πρώην άσωτος γυνή η οποία «εξαίφνης σώφρων ώφθη, μισήσασα τα έργα της αισχράς αμαρτίας», όπως λέει και το κοντάκιο της Μεγάλης Τετάρτης..
Κάποια στιγμή όλοι εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μετανοούμε ή να δείχνουμε εμπράκτως την μεταμέλειά μας για τα όποια λάθη ή ανομήματά μας. Να έχουμε το θάρρος να τα ομολογούμε. Κι όχι μόνον οι άνθρωποι, αλλά και οι λαοί.
Σε ένα ντοκιμαντέρ που έδειξε χθες, Μεγάλη Τρίτη, η ΕΤ1, άκουσα δια στόματος του πρώην Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου, κ. Ειρηναίου, ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί, για να εξιλεωθούν από τα αμαρτήματά τους εις βάρος άλλων λαών, καθιέρωσαν μία ημέρα εθνικής μετανοίας!!
Ομολογώ δεν το γνώριζα. Αλλά από μόνο του αυτό το γεγονός είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να μας εμβάλλει όλους μας σε μία εθνική περισυλλογή για να δούμε σαν λαός τι πρέπει να τιμούμε και τι πρέπει να αποποιούμαστε.
Δεν έχουμε χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις και λόγια «έπεα πτερόεντα». Είμαστε λαός της πράξης και όχι των λόγων. Διαφορετικά θα είμαστε πάντα ένα κοπάδι και θα ισχύει εκείνο που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «Πώς πάν’ τα γίδια στο γκρεμό; Βλέποντας το μπροστινό»!..
Και οι καιροί ου μενετοί.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters