Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

2500 χρόνια από την ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ -Να οργανώσει ο ΣΕΓΑΣ χρυσό Μαραθώνιο-

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΧΡΥΣΗ» ΕΠΕΤΕΙΟ

2500 χρόνια από την

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

-ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ Ο ΣΕΓΑΣ ΧΡΥΣΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ-

Στην φιλόξενη και καρπερή γη της Αττικής καταγράφηκε μια από τις πιο σημαντικές Μάχες της οικουμενικής αρχαιότητας και η οποία καθόρισε τα όρια του Ελληνογενούς Ευρωπαϊκού (Δυτικού) Πολιτισμού, αλλά και της ιδίας της πληθυσμιακής διαμόρφωσης της Ευρώπης.

Η μεγάλη και ηρωική μάχη έγινε τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. στον Μαραθώνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή φέτος συμπληρώνονται 2500 ΧΡΟΝΙΑ από την Μάχη του Μαραθώνος.

Μέχρι στιγμής (σύμφωνα με τα δεδομένα που έχω) ελάχιστοι αρμόδιοι έχουν δείξει κάποια ουσιαστική δραστηριότητα για αυτήν την ΜΟΝΑΔΙΚΗ και κοσμοϊστορική επέτειο.

Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση αλλά και ευκαιρία να πάρουμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ να ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ αλλά και να ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ να γίνει το έτος 2010, έτος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ προβολής/ εορτασμού της επετείου αυτής.

Όλοι εμείς που έχουμε πρόσβαση σε έντυπα, ΜΜΕ, σχολεία, συλλόγους και γενικά σε μαζικούς φορείς, πρέπει να θυμήσουμε και να τιμήσουμε με την γραφίδα μας και με εκδηλώσεις, την μοναδική αυτή επέτειο.

Στις 7 Απριλίου 2009, ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μάκης Βορίδης υπέβαλε προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά σχετική ερώτηση (αριθ.πρ. 17397):

Η απάντηση του κ. Υπουργού στις 24-4-2009 βεβαίωνε μεταξύ των άλλων ότι: «…το ΥΠΠΟ εγκαίρως θα διαμορφώσει το πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών.»

Οι μήνες πέρασαν και οι κυβέρνηση άλλαξε. Δυστυχώς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια δραστηριότητα που να μας εφησυχάζει ότι οι αρμόδιοι θα ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους.

Ο εορτασμός της «ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ» ουσιαστικά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε ο Ελληνισμός να αναδείξει το σύγχρονο και δημιουργικό του πρόσωπο, την Ελληνική Οικουμενικότητα, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Οι πολυδιάστατες δραστηριότητες που μπορούν να δρομολογηθούν, θα αποτελέσουν πολιτιστική επανάσταση για την περιφέρειά Αττικής.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2009 σε άρθρο μου σε ημερήσια εφημερίδα είχα προτείνει κάποιες δραστηριότητες (πολιτιστικές, σχολικές, αθλητικές, οικολογικές κτλ) που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και Ο.Τ.Α.

Ο ΣΕΓΑΣ να οργανώσει Διεθνή Μαραθωνοδρόμο που να ονομαστεί

«Η ΧΡΥΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΔΡΟΜΙΑ - 2500 ΕΤΗ»)

Στις 18 Ιανουαρίου 2010 έκανα την παρακάτω γραπτή πρόταση προς τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, με θέμα: «Η επέτειος των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα και ο ΣΕΓΑΣ.»

Κε Πρόεδρε, κοι Σύμβουλοι,

Το έτος που διανύουμε, το 2010, συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την νικηφόρο μάχη του Μαραθώνα, το ιστορικό εκείνο γεγονός, το οποίο – κατά διεθνή αποδοχή – επηρέασε σημαντικά την Ιστορία της Ελλάδος, της Ευρώπης και του Πολιτισμού μας.

Η δια βίου παιδεία των Αθηναίων πολιτών σφυρηλατημένη στο Γυμνάσιο, στο θέατρο, στην Εκκλησία του Δήμου και συνδυασμένη με την διαρκή άθληση και εξάσκηση στο Γυμναστήριο, στο στίβο, στην παλαίστρα, παρήγαγε πολίτες ελεύθερους και δυνατούς, ικανούς να αντιμετωπίσουν τον ανατολικό δεσποτισμό και τον πολυάριθμο στρατό του.

Ευελπιστούμε όλοι ότι οι Δήμοι Αθηναίων και Μαραθώνα, η Νομαρχία και ιδίως το Υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν διεθνή συνέδρια, τιμώντας με σεμνότητα την μεγάλη αυτή επέτειο και θυμίζοντας στον λαό και την νεολαία μας το νόημα της Νίκης.

Μην ξεχνούμε επίσης ότι είναι επέτειος του πρώτου Μαραθωνίου δρόμου (Μαρα­θώ­­νας – Αθήνα), του «Σπαρτάθλου» (Φειδιππίδης/ Αθήνα - Σπάρτη), του «Φειδιππιδείου άθλου» (Φειδιππίδης/ Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα) καθώς και των ετησίων αγώνων, που ετελούντο – πλέον – στον Μαραθώνα, των «Ηρακλείων».

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνω προς τον ΣΕΓΑΣ την πραγματοποίηση Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου (που θα μπορούσε να ονομαστεί «Η ΧΡΥΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΔΡΟΜΙΑ - 2500 ΕΤΗ») τον προσεχή Αύγουστο – Σεπτέμβριο, με μεγάλη συμμετοχή, ούτως ώστε το αθλητικό ιδεώδες των μαχητών του Μαραθώνα και το νόημα της μεταφοράς του μηνύματος της Νίκης από το πρώτο ηρωικό Μαραθωνοδρόμο να τύχουν διεθνούς προβολής. Η Ελλάδα το έχει ανάγκη.

Ι.Χ.Γ.

Αυτά τα λίγα και πολλά άλλα, σε τομείς (οικονομία, τουρισμό, βιομηχανική «ανάπτυξη», κ.τ.λ.), μπορούν να γίνουν από τους ειδικούς.

Πιστεύω πως τα οφέλη για τον Λαό της περιφέρειάς μπορούν να είναι πολλά.

Το γεγονός είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και θα υποβαθμιστεί, μόνο εάν εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ ολιγωρήσουμε και δεν το αναδείξουμε.

Σήμερα το μήνυμα της Μάχης του Μαραθώνα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σήμερα εμείς οι νεοέλληνες έχουμε να δώσουμε την δική μας μάχη απέναντι στην νέα εισβολή. Ο εποικισμός των λαθρομεταναστών, η «ευρωπαϊκή» προοπτική της Τουρκίας και η επέλαση της ισοπεδωτικής αεθνούς «παγκοσμιοποίησης» είναι οι δικοί μας «Πέρσες». Το ίδιο και το αναπτυσσόμενο, γύρω αλλά και ΜΕΣΑ από τα σύνορά μας, μουσουλμανικό τόξο.

Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Μέλος Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. - Εκδότης

ΥΓ.: Επέτειος 2500 ετών δεν έρχεται κάθε ημέρα!

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/
http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/2010/02/2500_19.html


ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ Θ.ΠΛΕΥΡΗ & Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 2500 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


2.500 Χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνος

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣMΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Το έτος που διανύουμε, το 2010, συμπληρώνονται τα 2500 χρόνια από την επική Μάχη του Μαραθώνος, μάχη την οποία οι ιστορικοί όλων των εποχών χαρακτηρίζουν πως ήταν αυτή που καθόρισε την παγκόσμιο ιστορία. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2007 ο Δήμος Μαραθώνα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος με διεθνή συνέδρια, θεσμοθέτηση της μαραθώνιας φλόγας κτλ.
Επί του θέματος επίσης ο γνωστός για την ευαισθησία του στα εθνικά και ιστορικά θέματα διευθυντής των εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας, με επιστολή του προς τον ΣΕΓΑΣ (συνημμένο) προτείνει την πραγματοποίηση διεθνούς Μαραθωνίου δρόμου τον προσεχή Αύγουστο-Σεπτέμβριο προς τιμήν του πρώτου Μαραθωνίου Δρόμου 2500 χρόνια πριν. Το γεγονός αυτό καθίσταται σαφές πως θα τύχει μεγάλης διεθνούς προβολής, ενώ παράλληλα είναι και ένας μοχλός τουριστικής ανάπτυξης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Α) Έχετε προβεί σε σχεδιασμό των εορταστικών εκδηλώσεων του 2010, για τα 2500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνος και αν ναι ποιες θα είναι αυτές;

Β) Σε τι ενέργειες θα προβείτε, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα και την Νομαρχία για την άρτια και έγκαιρη προετοιμασία της χώρας μας για τον εορτασμό αυτό του μεγάλου ιστορικού γεγονότος, το οποίο θα δώσει στην Ελλάδα διεθνή προβολή;

Αθήνα 17.02.2010
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

http://www.eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/

http://www.thanos-plevris.gr/boyli/2-500-xronia-apo-tin-maxi-toy-marathonos.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters