Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη 

Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''

Δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»


Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της 19ης Μαΐου (ημέρα κατά την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, το 1919, και άρχισε την εφαρμογή του σχεδίου της Γενοκτονίας), οι περισσότεροι πανηγύρισαν που έστω και έπειτα από 75 χρόνια η ελληνική Πολιτεία έκανε το χρέος της στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας.

Υπήρξαν, όμως, και κάποιοι που προβληματίζονταν μήπως η αναγνώριση αυτή ήταν απλώς το δένδρο που δεν μας επέτρεπε να δούμε το δάσος. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, τη συνολική γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής (Ποντίων, λοιπών Μικρασιατών και Θρακών), με τον ίδιο θύτη. Ακόμη πιο προχωρημένες σκέψεις έκαναν λόγο για γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασυρρίων).

Η αλήθεια είναι ότι η δυναμικότητα του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν που οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό, το οποίο, μάλιστα, είχε στη συνέχεια και μια διεθνή αποδοχή. Φτάσαμε έτσι σήμερα να έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων η Κύπρος, η Αρμενία και η Σουηδία, καθώς και πλήθος πολιτειών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ υπάρχουν και έμμεσες αναγνωρίσεις, με σαφείς αναφορές στη Γενοκτονία από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας.Είναι αλήθεια ότι οι επιτυχίες αυτές των Ποντίων ενεργοποίησαν και άλλες εθνικοτοπικές συνιστώσες του Ελληνισμού (Μικρασιάτες και Θρακιώτες), που πέτυχαν την αναγνώριση και των δικών τους ημερομηνιών μνήμης (14η Σεπτεμβρίου και 6η Απριλίου, αντίστοιχα), όχι όμως στον ίδιο βαθμό και με την καταξίωση της 19ης Μαΐου.

Η συζήτηση, όμως, που άρχισε εδώ και χρόνια να αναπτύσσεται μεταξύ των διάφορων προσφυγικών σωματείων δείχνει τελευταία να αποδίδει καρπούς, κάτι που ενεργοποιεί και πρωτοβουλίες από πλευράς Πολιτείας.

Έτσι, με χαρά είδαμε φέτος τον Δήμο Θεσσαλονίκης να πραγματοποιεί εκδήλωση τη 18η Μαΐου, ανάβοντας τη Φλόγα της Μνήμης στο Μνημείο των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στην οποία, μάλιστα, θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), που την επόμενη ημέρα το πρωί πραγματοποιεί στον ίδιο χώρο τελετή μνημοσύνης και το ίδιο βράδυ διαδικτυακή εκδήλωση.

Είναι, μάλιστα, ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ, μαζί με τους Αρμενίους, για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν και θα παραστούν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ).

Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε, με ειδική εγκύκλιό της, σειρά εκδηλώσεων για την Κυριακή 22 Μαΐου, δίνοντας τον τόνο της πολιτειακής στήριξης στον αγώνα των Ποντίων, που λόγω «των διωγμών, της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923, μετετράπησαν σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν σίγουρα πρόσωπα και φορείς στον χώρο του προσφυγικού Ελληνισμού που αντιλαμβάνονται τον απώτερο στόχο της ενότητάς του, τουλάχιστον στο θέμα αυτό. Κι αυτό είναι κάτι που, αν επιτευχθεί, σίγουρα θα οδηγήσει σύντομα την Τουρκία στο να απολογηθεί κάποια στιγμή για τα εγκλήματά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters