Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΟΙ «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΜΕΝΟΙ» ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη 

Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''

Δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»


Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία» μας πληροφορεί τόσο η ΕΡΤ όσο και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς διαύλους στην Ελλάδα.

Δεν διευκρινίζεται, όμως, ποια ακριβώς Ευρώπη «ανακουφίστηκε». Η Ευρώπη των Παρισίων με τον καμένο Καθεδρικό Ναό της Παναγίας και με τα εκατομμύρια των αλλοδαπών ψηφοφόρων που έδωσαν στον Εμ. Μακρόν ένα 86% (!), το οποίο θυμίζει σοβιετικά καθεστώτα;

Μήπως η Ευρώπη των συνταξιούχων και των μεγαλοστελεχών διάφορων κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων, στις τάξεις των οποίων ο ίδιος χαίρει, επίσης, ιδιαίτερης προτίμησης; Ή μήπως η κλίκα των ολίγων που αποφασίζουν για την τύχη της μην αντλώντας την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο (αφού δεν είναι εκλεγμένοι, αλλά διορισμένοι);

Μήπως, τελικά, η «ανακούφιση» αυτή, της περδόμενης δημοσιογραφίας, αφορά ένα μικρό μόνο κομμάτι της πραγματικής Ευρώπης; Πραγματική Ευρώπη νοείται αυτή των εργαζομένων, δηλαδή, του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας. Η Ευρώπη, δηλαδή, που αποτυπώθηκε στα ποσοστά της Μ. Λεπέν ακριβώς σε αυτές τις κατηγορίες ψηφοφόρων, στο περισσότερο δραστήριο και παραγωγικό τμήμα του γαλλικού λαού, το οποίο δείχνει, μάλιστα, πως είναι προσανατολισμένο στη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών του γαλλικού έθνους.

Αυτοί οι πολίτες δεν είναι ικανοί, σε ποσοστό, να εκλέξουν τον ηγέτη που αρμόζει στην ιστορική τους χώρα ακόμη, όχι γιατί είναι μειοψηφία, αλλά επειδή είναι μία πλειοψηφία διασπασμένη. Η διάσπασή τους αυτή οδήγησε στην κομματική ψήφο του πρώτου γύρου των εκλογών και σε ένα σημαντικό ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο. Παραμένει, όμως, ακόμη πλειοψηφία.

Και είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές αυτή η πλειοψηφία θα εκφραστεί ηχηρά, είτε με τη Λεπέν είτε με κάποιον ή κάποια διάδοχό της. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Η υποχώρηση της παγκοσμιότητας μετά το αποτυχημένο εγχείρημά της ήταν επόμενο να οδηγήσει τους λαούς στο ασφαλέστερο διαχρονικό αποκούμπι τους: στην αναζήτηση ελπίδας για το μέλλον στην εθνική τους ταυτότητα. Είναι λογικό. Συνέβη αυτό που οι ίδιοι οι εμπνευστές της προσδιόρισαν: Απέναντι στο τρίλημμα της παγκοσμιότητας (οικονομική ελευθερία, δημοκρατία, εθνικό κράτος) οι πολίτες επιλέγουν τα δύο τελευταία, δημοκρατία και εθνικό κράτος. Η φύση ενός τριλήμματος, εξάλλου, ορίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύουν ταυτόχρονα και οι τρεις επιλογές, αλλά οι δύο από αυτές. Γι᾽ αυτό και εν προκειμένω η επιλογή γίνεται μεταξύ των περισσότερο οικείων και δοκιμασμένων από αυτά. Το εθνικό κράτος παρέχει την ασφάλεια και η δημοκρατία την ελευθερία που επιδιώκει ένας μέσος άνθρωπος, ένας πολίτης που σέβεται και στηρίζει τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του έθνους του, που μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν.

Στην πατρίδα μας έγινε απόπειρα αυτές οι επιλογές να χαρακτηριστούν νατιβισμός που πρέπει να πολεμηθεί (Κυρ. Μητσοτάκης στο Global Forum στο Ισραήλ, 11 Ιουνίου 2018: «Η άνοδος της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε»). Είχαν προηγηθεί τα τέσσερα ολέθρια χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας, την ανεμπόδιστη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στην πατρίδα μας, αλλά και την ολοκληρωτική απαξίωση του αφηγήματος της Αριστεράς για την απεμπλοκή της χώρας μας από τη μέγκενη των Μνημονίων και της διεθνούς τοκογλυφίας.

Όλα αυτά θα έπρεπε ήδη να έχουν δημιουργήσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου ταυτοτικού κινήματος στην πατρίδα μας που να διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία της χώρας, για να την οδηγήσει σε μία ανοδική πορεία υπό το πρίσμα ενός ευρωπαϊκού προβληματισμού και εθνικών αξιών. Δυστυχώς, όσοι προσπαθούν να εκφέρουν έναν τέτοιο πολιτικό λόγο αρκούνται ακόμη στο να χαίρονται αν κάποιες δημοσκοπήσεις τούς τοποθετούν στο 3% για την είσοδό τους στη Βουλή ή ακόμη και στο 1,5% της κρατικής χρηματοδότησης…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters