Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (3ο Μέρος)


Ο Βενιζέλος άφησε τους Αγγλογάλλους να αποβιβάσουν στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια έλαβε την αμοιβή του σε μετρητά από τον Ζαχάρωφ

Του Παναγιώτη Λιάκου 

«Είναι εύκολο να κάνεις τους ανθρώπους να πιστέψουν ένα ψέμα και πολύ δύσκολο να αναιρέσεις αυτή την πίστη τους». Mark Twain, «Chapters From My Autobiography», The North American Review, Vol. 184, σ. 12, The North American Review Publishing Company, Νέα Υόρκη: 1907.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Samuel Langhorne Clemens (1835-1910) έγινε παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο «Μαρκ Τουέιν» και στα έργα του που αγαπήθηκαν περιλαμβάνονται οι «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και οι «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν». Η άποψή του για την ευκολία δημιουργίας ψεύτικων πεποιθήσεων και τη δυσκολία της αναίρεσής τους ισχύει και στην περίπτωση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η δημιουργία ημιθεϊκής εικόνας για ένα μίσθαρνο όργανο των ξένων, όπως αποδεδειγμένα υπήρξε ο Βενιζέλος, ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν απλώς τα μετρητά των Αγγλογάλλων και διάφορες πολιτικές προσωπικότητες και «πνευματικοί» άνθρωποι που καταστέρωσαν την υστεροφημία του Βενιζέλου, επειδή εφήρμοσαν πιστά τις ξενόδουλες ιδέες και πρακτικές. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αποκατάσταση της αληθινής εικόνας για τον πρωταίτιο του Διχασμού. Όμως, τα αποδιαβαθμισμένα έγγραφα των εντολέων του, εκείνων που του τα έσκαγαν χοντρά για να κάνει τα θελήματά τους, μπορούν να μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε άποψη που να μην απέχει από την αλήθεια.

Τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Κοινοπολιτείας περιλαμβάνουν και τις επικοινωνίες με τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας. Αρκετά από τα αποδιαβαθμισμένα έγγραφα έχουν μελετηθεί από διαπιστευμένους ιστορικούς του Φόρειν Οφις. Οι μελέτες των ιστορικών έχουν καταλήξει σε μια σειρά από εργασίες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνες. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2005 και φέρει την υπογραφή του Keith Hamilton, ιστορικού του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Τιτλοφορείται «Chocolate for Zedzed – Basil Zaharoff and the secret diplomacy of the Great War». Στη σελίδα 29 διαβάζουμε για την αιφνιδιαστική απόβαση των Αγγλογάλλων στη Θεσσαλονίκη, που έγινε τάχα για να βοηθηθεί η Σερβία στην επικείμενη αναμέτρησή της με τη Βουλγαρία, αλλά στην πραγματικότητα για να εμπλακεί άμεσα και ολοκληρωτικά η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο:

«Οι δυνάμεις της Αντάντ ήθελαν ελληνική βοήθεια για τους Σέρβους και στράφηκαν στον φιλελεύθερο πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο για να επιτύχει τους στόχους τους. Με τη δική του συνενοχή (σ.σ.: η λέξη στο πρωτότυπο βρετανικό κείμενο είναι “connivance”), βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και, μετά την αποπομπή του Βενιζέλου από τον Κωνσταντίνο, κατελήφθησαν η Λήμνος και άλλα ελληνικά νησιά.

Οι σχέσεις μεταξύ της βασιλικής κυβέρνησης, που προσπαθούσε απεγνωσμένα να διατηρήσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και των δυνάμεων της Αντάντ, επιδεινώνονταν σταθερά. Μια αντίπαλη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Βενιζέλο εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Και, τελικά, τον Ιούνιο του 1917, ο Κωνσταντίνος ανατράπηκε και η Ελλάδα εξαναγκάστηκε στον πόλεμο. Στο μεταξύ, ο Ζαχάρωφ είχε προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως πλασιέ των γαλλοβρετανικών συμφερόντων στην Αθήνα». Κι η βοήθεια που προσέφερε ο Βενιζέλος αμείφθηκε καλά. Στη σελίδα 30 της εργασίας του Keith Hamilton διαβάζουμε:

«Σε μια επιστολή της 11ης Δεκεμβρίου 1915, ο πρωθυπουργός Herbert Henry Asquith ενημέρωσε τον Caillard (σ.σ.: Vincent H.P. Caillard, οικονομικός διευθυντής της οπλοβιομηχανίας Vickers) ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον Reginald McKenna, υπουργό Οικονομικών, και ότι ο Caillard έπρεπε να αφήσει τον φίλο του να προχωρήσει: Το ποσό που είχε αναφερθεί από αυτόν [θα] πληρωνόταν από την κυβέρνηση.

Αυτά τα χρήματα, 1.407.000 λίρες Αγγλίας, ακολούθως πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ζαχάρωφ στην τράπεζα Barclays και, αφού γνωστοποίησε το γεγονός στον Βενιζέλο μέσω της γαλλικής αντιπροσωπίας στην Αθήνα, ο Ζαχάρωφ ετοιμάστηκε να ταξιδέψει στη Νάπολη και τη Μεσίνα με τελικό στόχο να συναντήσει στην Αθήνα δυσαρεστημένους πολιτικούς και εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου. Εγραφε στον Caillard στις 18 Δεκεμβρίου: “Νωρίς σήμερα το πρωί έλαβα το τηλεγράφημά σου που έλεγε ότι η Barclays είχε πιστώσει στον λογαριασμό μου στην Banque de France και σου τηλεγράφησα αμέσως ότι, αν έχουν έτσι τα πράγματα, αυτό ξεκινώ αμέσως αυτό το πρωί”».

Ο Βενιζέλος άφησε τους Αγγλογάλλους να αποβιβάσουν στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη (αντιδρώντας με μια χλιαρή διαμαρτυρία προς τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα) και στη συνέχεια έλαβε την αμοιβή του σε μετρητά από τον Ζαχάρωφ. Ο εξευτελισμός του ελληνικού κράτους και έθνους επί των ημερών του έφτασε σε τέτοιον βαθμό, ώστε στη συνεδρίαση της Βουλής της 21ης Σεπτεμβρίου 1915 ο βουλευτής Μ. Στελλάκης τον ρωτούσε αν είχε καταληφθεί η… Μήλος (βλ. εικόνα) και ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαντούσε ότι δεν γνώριζε!

Ο «φλογερός πατριώτης» πολιτικός αγνοούσε πόση επικράτεια του είχε απομείνει, αλλά γνώριζε καλά πόσο ξένο χρήμα φώλιαζε στην τσέπη του…

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία επειδή ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ δεν συναινούσε στον διακαή πόθο του να εισέλθει η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Συνέβη, λέγω, εκ των γνωμών των στρατιωτικών τούτων κύκλων, συντελούσης και της ξένης προπαγάνδας, η οποία ως όργανον αυτής μετεχειρίσθη μέρος του παρ’ ημίν Τύπου, να εμβληθή η γνώμη ότι το ζήτημα της εκβάσεως του πολέμου του Ευρωπαϊκού δεν είνε καν ζήτημα αμφίβολον, είναι ζήτημα το οποίον δεν δύναται παρά να λυθή ωρισμένως υπέρ του ενός των ευρωπαϊκών συνδυασμών, εκείνου εις τον οποίον μετέχει η Γερμανία. […] Η ξενική προπαγάνδα επεχείρησε να πείση τον ελληνικόν λαόν ότι το συμφέρον της χώρας ευρίσκεται εις την ήτταν των δυτικών δυνάμεων». Απόσπασμα από ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Κοινοβούλιο, στις 28 Σεπτεμβρίου 1915. Πρακτικά της Βουλής, Συνεδρίασις ΙΑ’, σ. 56.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία επειδή ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ δεν συναινούσε στον διακαή πόθο του πρώτου να εισέλθει η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ομιλία που έκανε 6 ημέρες μετά την παραίτησή του απέδιδε την αντιδημοφιλία της πολιτικής του στην «ξενική προπαγάνδα». Λες και χρειάζεται πολλή ξενική προπαγάνδα ώστε ένας λαός να μην επιθυμεί να πολεμήσει για λογαριασμό τρίτων και να θυσιάσει τη νεολαία του για τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, επειδή ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο το στήσιμο μηχανισμού προπαγάνδας για να ανατρέψει τον βασιλιά, να γίνει πρωθυπουργός με τους δικούς του όρους και να στείλει τους νέους της Ελλάδας στα πεδία των μαχών των Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υλοποιήσει αυτό το τμήμα του γενικού σχεδίου. Και γι’ αυτό χρειαζόταν πολλά χρήματα. Γνώριζε ποιοι θα του τα έδιναν. Οι ξένοι χειριστές του – και στην περίπτωση που εξετάζεται εδώ, οι Γάλλοι, μέσω του εμπόρου όπλων Μπάζιλ Ζαχάρωφ.

Ο εξευτελισμός του ανδρός και ο αδιόρθωτα μηδίζων χαρακτήρας του έφτασαν στο σημείο να ζητήσει χρήματα από τους Γάλλους μέσω του Ελληνα πρεσβευτή στο Παρίσι, και αφού πρώτα τους εξήγησε τις προθέσεις του να ξεφορτωθεί τον βασιλιά! Ενας άρτι παραιτηθείς πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σημαίνον στέλεχος του ελληνικού διπλωματικού σώματος σαν αγγελιοφόρο και… βαλιτσάκια, άνθρωπο που κανονίζει τη δωροδοκία και την παράδοση των αργυρίων…

Στο βιβλίο του Ριχάρδου Λέβινσον, «Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφφ: Ο μυστηριώδης Ελληνας που κατέκτησε την Ευρώπη» (εκδόσεις Συλλέκτης, Αθήνα, 1997), διαβάζουμε στη σελίδα 101: «Η εσωτερική πολιτική κατάστασις εν Ελλάδι έχει εν τω μεταξύ χειροτερεύσει πολύ. Η έντασις των σχέσεων του Βενιζέλου, θερμού θιασώτου της εισόδου της Ελλάδος εις τον πόλεμον, και του βασιλέως Κωνσταντίνου, οπαδού της ουδετερότητας, έχει φθάσει εις οξύτατον σημείον. Ο Βενιζέλος, μετά την πτώσιν της κυβερνήσεώς του, αποφασίζει να αποδιώξη τον βασιλέα εξ Ελλάδος.

Ο Ελλην εν Παρισίοις πρεσβευτής Ρωμάνος καθιστά κοινωνόν των σχεδίων του Βενιζέλου τον Γάλλον υπουργόν των Εξωτερικών Μπριάν και ζητεί να πληροφορηθή μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η γαλλική κυβέρνησις να υποστηρίξη οικονομικώς τον Βενιζέλον. Ο Μπριάν εκφράζει την ζωηράν του ευαρέσκειαν, αλλά προσθέτει ότι κανονικώς δεν είναι δυνατόν εις την γαλλικήν κυβέρνησιν να υποστηρίξη τον Βενιζέλον προς εκτέλεσιν του σκοπού του διά φανερού δανείου, εφ’ όσον ο Κωνσταντίνος ευρίσκεται ακόμη επί του θρόνου ως ανεγνωρισμένος βασιλεύς της Ελλάδος.

Διά να εκφράση όμως την συμπάθειάν του προς τον Βενιζέλον και να αποδείξη ότι εγκρίνει το σχέδιόν του, πληροφορεί τον Γάλλον εν Αθήναις πρεσβευτήν ότι θέτει εις την διάθεσίν του προς υποστήριξιν του Βενιζέλου 350.000 φράγκα. Κατόπιν καλεί -κατά τα Χριστούγεννα του 1915- τον Ζαχάρωφφ και συζητεί μετ’ αυτού το σχέδιον πολιτικής ενεργείας, το οποίον έχουν συντάξει ο Βενιζέλος και ο πρεσβευτής της Γαλλίας εν Ελλάδι».

Και, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες αν πήρε τα χρήματα από τους Γάλλους για να ανατρέψει τον αρχηγό του κράτους και να δημιουργήσει δίκτυο προπαγάνδας και -ουσιαστικά- κατασκοπίας ξένης δύναμης στην Ελλάδα, ας διαβάσουμε τι γράφει ο Ριχάρδος Λέβινσον στη σελίδα 102 του προαναφερθέντος βιβλίου: «Διά να είναι εν τάξει και όχι χωρίς δόση δυσπιστίας διά του Μπριάν, ερωτά τας Αθήνας εάν ο Βενιζέλος, τον χαρακτήρα του οποίου αγνοεί, δέχεται τα χρήματα. Μετά από δύο ημέρας φθάνει η εξ Αθηνών απάντησις: “Ο Βενιζέλος με ευχαρίστησιν και ευγνωμοσύνην αποδέχεται την προσφοράν του Ζαχάρωφφ”».

Τελικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος λαδωνόταν και από τους Αγγλους και από τους Γάλλους. Δεν ήταν ρατσιστής με τα χρήματα των ξένων κυβερνήσεων…

 

1.https://www.newsbreak.gr/apopseis/292101/i-alitheia-gia-ton-eleytherio-venizelo-v/

2.https://www.newsbreak.gr/apopseis/294849/i-alitheia-gia-ton-eleytherio-venizelo-vi/ 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters