Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Εξυφαίνεται σχέδιο ακύρωσης των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων

Η Τουρκία επισήμως ανήγγειλε διαδικασίες για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με εμφανή τελικό στόχο το «ξαναμοίρασμα» της κυριαρχίας των νησιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Της Κύρας Αδάμ

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων στην ΑΟΖ, τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, το FIR Αθηνών, τα σχέδια πτήσης, την περιοχή έρευνας και διάσωσης κ.λπ.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας – Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τη συνέντευξή του έστειλε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, διαφορετικά η Άγκυρα θα θέσει διεθνώς θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών.

Πολιτικός και νομικός αρωγός της Τουρκίας στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νήσων, λόγω παράνομης στρατιωτικοποίησής τους και παραβίασης των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είναι ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τις απρόσεκτες δηλώσεις του πέρυσι τον Μάιο στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά λόγω τουρκικής απειλής.

Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για την Τουρκία να καταγγείλει την Ελλάδα στον ΟΗΕ με δύο επιστολές της για παραβίαση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων και τώρα να δηλώνει ευθέως ότι «θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση των νήσων», διότι «η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται (τη στρατιωτικοποίηση)»…

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εισάγει πονηρά την εκδοχή ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου «αποδόθηκαν» στην Ελλάδα «με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης» (σ.σ. που δεν αναφέρεται σε κανένα άρθρο και σημείο των Συνθηκών), για να αιτιολογήσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας τους και επομένως να αρχίσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της κυριαρχίας τους (άλλα θα ανήκουν στην Ελλάδα και άλλα στην Τουρκία), που αποτελεί και τον τελικό εδώ και μακρού χρόνου στόχο της Άγκυρας.

Για να εξυπηρετηθεί αυτός ο τουρκικός στόχος, η Τουρκία πολιτικά, νομικά και διπλωματικά έχει θέσει στον ΟΗΕ θέμα ελληνικής παραβίασης των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, ανοίγοντας τον δρόμο για το «ξήλωμα» των Συνθηκών αυτών. Δυστυχώς το Διεθνές Δίκαιο, με τη Σύμβαση της Βιέννης Περί τήρησης των Συνθηκών παρέχει το δικαίωμα στην Άγκυρα (άρθρο 60), αφού διαπιστώνει παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (δηλαδή την Ελλάδα), να ζητήσει την κατάργηση εν μέρει ή εν όλω της Συνθήκης. Το ίδιο άρθρο παρέχει στην Τουρκία την ευχέρεια να δηλώσει παραβίαση αποστρατιωτικοποίησης από την Ελλάδα της Συνθήκης Παρισίων, έστω κι αν δεν είναι η Τουρκία άμεσα συμβαλλόμενο μέρος.

Στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νήσων με εργαλείο τον ισχυρισμό στρατιωτικοποίησής τους, η Τουρκία στηρίζεται πάνω στο ΝΑΤΟ, το οποίο από τη δεκαετία του 1980 με δύο διαταγές των γεν. γραμματέων και μία διαταγή του SACEUR, εφαρμόζει την τουρκική θέση περί στρατιωτικοποίησης και απαγορεύει την προσέγγιση των νατοϊκών αεροσκαφών εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – κατάσταση που ουδέποτε και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να ανατρέψει.

Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα για τις ασκήσεις της σε «αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά» και το τουρκικό ΥΕΘΑ να μετρά 229 ελληνικές παραβιάσεις σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Εμφανής στόχος της Άγκυρας, πέραν της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, να καταστούν ανυπεράσπιστα εθνικής προστασίας και ασφάλειας.

Η Άγκυρα δηλώνει ακόμα μία φορά την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την Κύπρο, επιμένοντας ότι έχει καταθέσει τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ και τίποτα δεν μπορεί να περάσει ή συμβεί στην περιοχή αυτή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και άδειά της.

Καμία κίνηση

Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει καταθέσει τις συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή ούτε έχει καταγγείλει επισήμως στον ΟΗΕ την εν ισχύι τουρκολιβυκή ΑΟΖ ούτε έχει κατοχυρώσει ακόμα στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters