Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΡΑΚΗ : Ο ΜΟΥΦΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ''ΑΠΕΝΑΝΤΙ'' - Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Του Κώστα Καραϊσκου
Μαθηματικού-Υπεύθυνου του εντύπου «Αντιφωνητής»
 
Με την τουρκική προκλητικότητα να κορυφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Θράκη έχει μείνει εκτός επικαιρότητας. Τι συμβαίνει όμως στο μέτωπο αυτό; Η πραγματικότητα είναι πως παρότι μειώθηκαν οι εξ ανατολών παρεμβάσεις, η ημέτερη αβελτηρία αρκεί για να υπονομεύσει ριζικά τα συμφέροντά μας! Πριν έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλάξει μουφτήδες στη Θράκη. Ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή αντικαταστάθηκε από τον τοποτηρητή του Τζιχάτ Χαλήλ. Το ίδιο συνέβη και στην Ξάνθη, τον Μεχμέτ Σινίκογλου αντικατέστησε ο τοποτηρητής Μπιλάλ Καραχαλήλ.

Ήδη από τότε, επισημάναμε πως η εναλλαγή αυτή των προσώπων στην Κομοτηνή συγκεκριμένα θα είναι καταστροφική, αλλά κανένα αυτί δεν ίδρωσε. Ζούμε, λοιπόν, σήμερα, έναν χρόνο μετά, τα αποτελέσματα εκείνης της οικτρής απόφασης, με την πλήρη διάλυση που έχει επιφέρει ως προσωρινός μουφτής ο Τζιχάτ Χαλήλ.
Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το θεσμικό κομμάτι που αφορά την μειονοτική κοινωνία της Θράκης ανέκαθεν έπασχε: μουφτείες, σχολεία, επιτροπές κτλ που επισήμως αναγνωρίζονταν από την Αθήνα ήταν ολιγοπρόσωπες, αντιδημοφιλείς και απαξιωμένες. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάποια ανάταξη αυτού του σκηνικού και μία αξιοσημείωτη πρόοδος αλλά αυτή, ιδίως από πέρυσι, εξανεμίζεται πλέον.
Παρότι διάγουμε περίοδο ύφεσης των δραστηριοτήτων του τουρκοδίαιτου παρακράτους, το πρόβλημα βρίσκεται στην από εδώ όχθη, εντός των ανθρώπων που στηρίζει το ελληνικό κράτος, ιδίως στην Κομοτηνή. Η αποπομπή του διεθνώς αξιοσέβαστου μουφτή Μέτσο Τζεμαλή και η υπονόμευση του παραγωγικότατου προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής Σελήμ Ισά έδειξαν πως πάμε στη λάθος κατεύθυνση.
Ο νέος μουφτής-τοποτηρητής από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφανίστηκε σε κεντρικό τέμενος της Κομοτηνής να υποχωρεί έναντι του εκλεκτού της Άγκυρας Ιμπραήμ Σερήφ και να αναγνωρίζει το προβάδισμα του τελευταίου! Ακολούθησε η σύγκρουσή του με όλο το προσωπικό της μουφτείας Κομοτηνής, η αυταρχική του στάση έναντι των ιεροδιδασκάλων που επιλέγονται κάθε χρόνο για την επόμενη σχολική χρονιά, η επικέντρωση του ενδιαφέροντός του μόνο σε ό,τι τον αφορούσε οικονομικά σε προσωπικό επίπεδο…
Τι είδους θρησκευτικός ηγέτης είναι αυτός που πάει σε ένα τέμενος και οι "δικοί του" άνθρωποι αρνούνται να τον δεχθούν; Τι είδους ηγέτης είναι αυτό που δεν έχει καταφέρει όχι να κερδίσει κάποιους ανθρώπους στην πλευρά της νομιμότητας, αλλά ούτε καν να συγκρατήσει τους υπάρχοντες; Ποιος ιμάμης θα μείνει με το μέρος του Τζιχάτ στη Ροδόπη όταν τον βλέπει να "κόβει" (δια της πενταμελούς Επιτροπής φυσικά) τον εν ενεργεία ιμάμη της Δροσιάς, ή τον πετυχημἐνο ιεροδιδάσκαλο των Παγουρίων, ή την πιο καταρτισμένη στο Ισλάμ γυναίκα, τη Σουμεγιέ;

Η Αθήνα αδιαφορεί για τη Θράκη

Δεν γνωρίζουμε τι εικόνα έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για όσα συμβαίνουν στη Θράκη, ίσως και να της διαφεύγουν ορισμένα στοιχεία. Πάντως η πραγματικότητα τρέχει ολοταχώς κατά πάνω μας: το Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ αδειάζει από μαθητές (έχει 80 μαθητές έναντι 232 πέρυσι!), το οικοτροφείο του δεν μπορεί να συντηρηθεί, ενώ το προξενικό σύστημα ανεγείρει νέο.
Οι άλλοτε θετικοί απέναντί μας ιμάμηδες προσχωρούν στον τουρκομουφτή (όπως αυτός του τζαμιού Μαχμούτ Αγά), οι ιεροδιδάσκαλοι που στήριξαν τον θεσμό πνέουν μένεα κατά του προϊσταμένου τους, για τον οποίον δεν ακούς πια πουθενά καλή κουβέντα. Ίσως, λένε ορισμένοι, η απόλυση του γιου του από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, λόγῳ "πλημμελούς άσκησης καθηκόντων" (25-7-2019) να ήταν η οριστική ρήξη του Τζιχάτ με την ελληνική πλευρά.
Και τώρα; Τι ακριβώς περιμένουν άραγε οι αρμόδιοι για να βάλουν ένα φρένο στην κατάσταση που σοβεί έναν χρόνο τώρα και μετατρέπει τη "Μουφτεία Κομοτηνής" σε μια σφραγίδα άνευ οιουδήποτε κοινωνικού αντικρίσματος; Περιμένουν αποδείξεις πως ο περσινός εκλεκτός τελικά ωφελεί μόνο την τουρκική πολιτική, στέλνοντας μαθητές στα θρησκευτικά σχολεία ιμάμ χατίπ της ανατολικής Θράκης;
Περιμένουν αποδείξεις πως ο ίδιος άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντά του κι ας είναι και από οπουδήποτε; Περιμένουν αποδείξεις πως χάνεται ο όποιος έλεγχος της ελληνικής Πολιτείας που με τόσο κόπο κερδήθηκε μέσα στην πόλη της Κομοτηνής; Όλα τα έχουν στα χέρια τους οι κυβερνώντες, αλλά αυτό που μάλλον απουσιάζει είναι το αληθινό ενδιαφέρον για την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της.


SLPRESS
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters