Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΓΙΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία και με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, κρίνοντας ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα αποτελέσει μείζον γεγονός, αποφάσισε να προγραμματίσει από τώρα τις δράσεις του για το 2021 και να τις κατανείμει
χρονικά στα προσεχή 4 έτη, ώστε η συμμετοχή του στον εορτασμό να αποτελέσει σημαντική συμβολή σε αυτόν αλλά και ευκαιρία προβολής του έργου του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται τα ακόλουθα έργα:

A. Ερευνητικά

i. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών
(α) Ανάθεση συγγραφής βιβλίου στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Όλγα Κατσιαρδή, με θέμα τα αυστριακά αρχεία που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση. Η κα Κατσιαρδή έχει ήδη εντοπίσει και επεξεργαστεί το σχετικό – και κατά μεγάλο μέρος ανεξερεύνητο έως τώρα – υλικό, το οποίο και έχει συγκεντρώσει σε ειδική βάση δεδομένων. Υπολείπεται η συγγραφή του βιβλίου.
 
(β) Έρευνα στα οθωμανικά αρχεία που αναφέρονται στην Ελληνική
Επανάσταση. Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο κ. Παρασκευάς Κονόρτας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Τα πορίσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν από το Ίδρυμα της Βουλής.

ii. Σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο
(α) Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων από το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ), του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα Τόποι μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος-20ος αιώνας. Επιστημονική υπεύθυνη θα είναι η κα Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια του Τμήματος
Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, του Παντείου Πανεπιστημίου. Στόχος του έργου είναι η συγκέντρωση πληροφοριών και λοιπού ιστορικού υλικού για τα σωζόμενα μνημεία της Ελληνικής Επανάστασης σε διάφορες πόλεις της επικράτειας.

iii. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
(α) Έρευνα με θέμα Αντιπρόσωποι των Εθνοσυνελεύσεων και Βουλευτικό:
Βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Στην έρευνα μετέχουν, εκτός του Ιδρύματος της Βουλής, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Β. Εκδοτικό Πρόγραμμα

(α) Σειρά «Κείμενα Μνήμης»
Διευθυντής σειράς θα είναι ο κ. Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Η σειρά περιλαμβάνει:

- Απομνημονεύματα/ημερολόγια
Πρόκειται για έκδοση ή επανέκδοση απομνημονευμάτων και ημερολογίων του 19ου αιώνα, βασιζόμενα στην προσωπική, άμεση γνώση και εμπειρία των συγγραφέων τους από τα γεγονότα που συναποτέλεσαν την Επανάσταση του 1821. Θα προστεθούν προλογικά σημειώματα και εισαγωγική μελέτης για το συγγραφέα, το έργο και την τύχη του μετά την αρχική δημοσίευση. Πολλά από αυτά τα βιβλία δεν έχουν επανεκδοθεί ή επανεκδόθηκαν πρόχειρα, άλλα δε είναι προσπελάσιμα μόνο ψηφιακά.
Μελετάται η έκδοση των ακόλουθων έργων:

• Ιωάννης Φιλήμων, Δοκίμιον ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρίας, εκ του Τυπογραφείου Θ. Κονταξή και Ν. Λουλάκη, εν Ναυπλία, 1834.
• Αρτέμιος Μ. Μίχος, Aπομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Mεσολογγίου (1825-1826), 1883.
• Χριστόφορος Περραιβός, Απομνημονεύματα πολεμικά, 1-2, Αθήνα 1836.
• Κανέλλος Δεληγιάννης, Απομνημονεύματα, εισαγωγή σχόλια Γ.Τσουκαλά, στη σειρά Απομνημονεύματα αγωνιστών του 21, τ. 1-3, Αθήνα 1957.
• Καλλίνικος. Κριτοβουλίδης, Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος πολέμου των Κρητών, Αθήνα 1859
• Χρήστος Σ. Βυζάντιος, Ιστορία των κατά την Ελληνικήν Επανάστασιν εκστρατειών και μαχών κα των μετά ταύτα συμβάντων… Αθήνα 1870.

(β) Ανθολόγιο κλέφτικων τραγουδιών
Πρόκειται για έκδοση ενός ανθολογίου με μεταφράσεις κλέφτικων τραγουδιών στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ρωσική γλώσσα, το οποίο θα μπορεί να προσφέρεται ως δώρο από τη Βουλή στους επισκέπτες της. Πρόκειται για μεταφράσεις του 19ου αιώνα από κορυφαίους ελληνιστές ή φιλέλληνες (Φωριέλ, Γκαίτε, Μύλλερ, Τομμαζέο, Ευλάμπιος). Την εισαγωγή προτείνεται να αναλάβει ο καθηγητής κ. Αλέξης Πολίτης και την επιμέλεια του ανθολογίου ο κ. Παντελής Μπουκάλας.

Γ. Συνέδρια

Στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προγραμματίζεται η διοργάνωση των εξής συνεδρίων:

• Το απομνημόνευμα, ως ιστορική πηγή και οι χρήσεις του.
• Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: οθωμανικά και αυστριακά αρχειακά τεκμήρια. Νέες προσεγγίσεις.
• Το 1821 και η Δημοκρατία.

Μελετάται ακολούθως η έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων.

1821-2021 new-1
https://www.hellenicparliament.gr › UserFiles › 1821-2021 new 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters