Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ''ΠΟΡΘΗΤΗ'' : ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Στιγμιότυπο από τουρκική ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό
Του Μιχάλη Ιγνατίου
 
Η Τουρκία απειλεί «θεούς και δαίμονες» εάν συνεχιστεί η δραστηριοποίηση των ξένων ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί των ενδιαφερομένων εταιρειών, της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής TOTAL.
 Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα επιχειρήσει να ενοχλήσει τα πλοία των δύο εταιρειών, που αναμένεται να «τρυπήσουν», στο οικόπεδo 10 η Exxon Mobil, το Νοέμβριο, και στο τεμάχιο 6 η TOTAL, τον ερχόμενο Ιανουάριο. 
Ειδικά οι Αμερικανοί φέρονται να είναι πεπεισμένοι ότι τα τουρκικά πολεμικά, που τόσο πολύ τα διαφημίζει ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, δεν θα τολμήσουν να πλεύσουν προς την περιοχή όπου θα βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας. 
Κοιτάζοντας κανείς το θέμα γεωστρατηγικά, και παρά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συνεχίζουν να οδεύουν σε μετωπική σύγκρουση, μία εξέλιξη που απεύχονται στην Ουάσιγκτον. Οι κυρώσεις στο Ιράν και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δύο θέματα για τα οποία η Τουρκία αισθάνεται «προδομένη» από την Αμερική, ένας ισχυρισμός εντελώς λανθασμένος, διότι: 
Για το μεν Ιράν, οι Τούρκοι συνελήφθησαν ψευδόμενοι όταν έσπασαν το αμερικανικό εμπάργκο δημιουργώντας ένα ύποπτο σχέδιο αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και πληρώνοντας σε χρυσό τους Μουλάδες της Τεχεράνης. 
Για δε την Κύπρο, στην Άγκυρα παραπονούνται ότι οι Αμερικανοί σταμάτησαν να πιέζουν τη Λευκωσία για τη (φιλοτουρκική) λύση του Κυπριακού, επειδή άρχισαν να σκέφτονται στρατηγικά και μακροπρόθεσμα, και επειδή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζεται για τα θέματα της περιοχής από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 
Η Αμερική έχει απαιτήσει απ’ όλες τις χώρες συμμάχους της να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Μία χώρα που γρήγορα ευθυγραμμίστηκε ήταν και η Ελλάδα. Η Τουρκία, δια του Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησε να της δοθεί το δικαίωμα να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο επειδή είναι πιο …φθηνό! Εάν η Ουάσιγκτον το αποδεχθεί είναι ως «να φτύνει στα μούτρα της», όπως το έθεσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, διότι αυτόματα καταργεί τις δικές της κυρώσεις. Πως θα σταθεί ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν επιβάλλει κυρώσεις, τις οποίες πιστεύει, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει σε μία μόνο χώρα, την Τουρκία, να τις παραβιάζει; 
Αυτό είναι ένα σημείο τριβής, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις σε νέα, μεγαλύτερη, κρίση. 
Η Κύπρος -όπως και η Ελλάδα- είναι δύο «οικόπεδα» στη Μεσόγειο με μεγάλη στρατηγική σημασία. Για την ώρα η Αμερική έχει επικεντρωθεί στην ενέργεια, για να μην επιτρέψει τη ρωσική διείσδυση στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει 28 πολεμικά πλοία στην περιοχή, με τη δικαιολογία της ασφάλειας της Συρίας. 
Από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να εργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στα Βαλκάνια, για να αποκλείσουν την ρωσική διείσδυση. Δεν επιθυμούν να αφήσουν τον παραμικρό «χώρο» στη Μόσχα και το σχέδιο τους είναι να της αποκλείσουν κάθε πρόσβαση. 
Είναι όμως δυνατόν; Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν «αλώσει» το νησί, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμμαχίας, που θα αποτελείται από πιστούς φίλους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, ακόμα και η Ιταλία, η Ρωσία ασκεί έλεγχο ακόμα στην οικονομική ζωή της Κύπρου. Και για το θέμα αυτό, όπως και πολλά άλλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που θεωρείται ο εμπνευστής της νέας στρατηγικής, θα αναλάβει να «νουθετήσει» τους αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, που θα συναντήσει την 1η Νοεμβρίου, όταν θα φτάνει κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

https://hellasjournal.com/
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters