Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ - Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΔΕΣ.ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

Του Παναγιώτη Λιάκου
 
O Μακεδονικός Αγώνας της περιόδου 1904-08 είναι στην πραγματικότητα δημιούργημα δικό του (σ.σ.: του Ιωνος Δραγούμη). Εκείνος τον οραματίστηκε και τον προώθησε, ανεξάρτητα αν δεν τον διοίκησε. Μαζί με τον Παύλο Μελά, σύζυγο της αδελφής του Ναταλίας, και άλλους φίλους και συνεργάτες οργάνωσαν και θεμελίωσαν τον Αγώνα, ξεκινώντας από τις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες. Από την Κηφισιά ξεκίνησε ο Αγώνας. 
Τον φόνο του Παύλου Μελά στη Σιάτιστα ο Ιων τον πληροφορήθηκε στη Φιλιππούπολη, όπου υπηρετούσε για να καλύπτει προξενικά τους Ελληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά και για να βρίσκεται στο πεδίο όπου διεξαγόταν η σύγκρουση των Ελλήνων με τους κομιτατζήδες ή η καταπίεσή τους από τους Βουλγάρους στα άλλα μέρη.
Ταυτόχρονα με την εξελισσόμενη αυτή εθνική δράση ο Ιων ασχολήθηκε με την ευρύτερη βάση της πορείας και του μέλλοντος του Ελληνισμού, αναπτύσσοντας και καλλιεργώντας τις θεωρίες που έμελλαν να ευαισθητοποιήσουν τη γενιά του, διατηρώντας ως τις μέρες μας τη διαχρονικότητά τους».
Δημοσθένης Κούκουνας «Ιων Δραγούμης», Lausanne: 2017, εκδόσεις Ariston Books, σελ. 18-19.

Κι οι σπόροι των παρασίτων αντέχουν στον χρόνο και συχνά εξαπλώνονται στον χώρο. Είναι, ωστόσο, ανώφελοι για τον άνθρωπο, ο οποίος μόλις αντιληφθεί την κυριαρχία αυτών των παρασίτων στη γη του μεριμνά για το ξερίζωμα και την καταστροφή τους. Οι σπόροι των δέντρων με τους αειθαλείς πνευματικούς και πολιτισμικούς καρπούς είναι εκείνοι που θεωρούνται πολύτιμοι και φυλάσσονται σαν θησαυροί από τα έθνη.

Ο Ιων Δραγούμης και ο Παύλος Μελάς τάισαν τη γη με τα κορμιά τους και την πότισαν με το αίμα τους για να καρπίσει η ελευθερία της Μακεδονίας και για να δυναμώσουν οι ρίζες του Ελληνισμού σε ολόκληρη τη γη. Σ’ αυτήν τη σημαντική έκδοση, από την οποία ελήφθη το εναρκτήριο απόσπασμα του άρθρου, βλέπουμε τον Ιωνα Δραγούμη συνολικά. Τον μαθαίνουμε σφαιρικά και ενημερωνόμαστε καθολικά για τη ζωή, το έργο, την ιδεολογία, τα κίνητρά του, τις φιλίες και τις έχθρες που σμίλεψαν τον θρύλο του.

Ο συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας ορθά αποδίδει τον Μακεδονικό Αγώνα σε δύο δημιουργούς: στον Ιωνα Δραγούμη και τον Παύλο Μελά. Πράγματι, δίχως την αποφασιστική και ολόψυχη συμβολή τους η Μακεδονία σήμερα μπορεί να βρισκόταν ακόμα υπό ξένη κυριαρχία. Ο Μακεδονικός Αγώνας της περιόδου 1904-08 εξοικείωσε τους Ελληνες με την ιδέα ότι μπορούσαν να κάνουν μια δυναμική εξόρμηση που θα ελευθέρωνε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας.

Επίσης, με αυτό το βιβλίο και τον ρέοντα αφηγηματικό λόγο του συγγραφέα ο αναγνώστης παύει να έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Δραγούμης ήταν απλά ένας ελληνολάτρης ιδεολόγος, που περιοριζόταν στη συγγραφή μανιφέστων εθνικιστικής έξαρσης και άρτιου λογοτεχνικού ύφους. Εδώ αναδεικνύεται ο Δραγούμης της δράσης, ο αεικίνητος και παρεμβατικός, εκείνος που περνάει από το σχεδίασμα στο έργο χωρίς να χάνεται σε άσκοπους και άκαρπους ρεμβασμούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα 30: «Ως διπλωμάτης ο Ιων Δραγούμης είχε μια μοναδική δράση, που την υπαγόρευαν οι εθνικοί προβληματισμοί και τα αντίστοιχα οράματά του. Αν κανείς θα φανταζόταν να λειτουργούν αντίστοιχα και οι υπόλοιποι διπλωμάτες της εποχής, οπωσδήποτε θα είχε προκύψει μια άλλη Ελλάδα. Ετσι όμως ο Ιων δεν θα ήταν “ξεχωριστός” (μια λέξη που του άρεσε πολύ)».

Νέος, όμορφος, δραστήριος, παθιασμένος, ασυγκίνητος από το χρήμα, αλύγιστος στην ιδέα του κινδύνου, ακάματος, σκεπτόμενος βαθιά και ενεργώντας ακαριαία, ο Ιων Δραγούμης ενσαρκώνει ιδανικά το ελληνικό ηρωικό αρχέτυπο - αυτό που συγκινεί και κινητοποιεί τη ράτσα μας από την αυγή του χρόνου έως και σήμερα. Η ελληνική πατρίδα έχει ανάγκη από τέτοιους σπόρους, που θα γεμίσουν νόημα και πίστη τις ζωές και τις ψυχές μας. Δεν έχουμε χρεία από κακόσχημες και απεχθείς φύτρες της σάπιας υποτέλειας που παρασιτούν σε βάρος των πολλών που πέρασαν, όσων υπάρχουν τώρα, αλλά κι εκείνων που πρόκειται να γεννηθούν.
Ο Ελληνισμός χρειαζόταν και χρειάζεται περισσότερους Δραγούμηδες. Οχι άλλους ραγιάδες.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters