Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ''ΠΑΙΖΕΙ'' ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ...

Του Κώστα Βενιζέλου
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ασκεί πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, όπως κάποιοι διατείνονται, ούτε κάνει διαχείριση για σκοπούς προεκλογικών αναγκών.

Το καθεστώς της Άγκυρας διαμορφώνει κλίμα έντασης και επιβάλλει διά της ισχύος πολιτικές κι όλα αυτά εντάσσονται στην προωθούμενη στρατηγική της Τουρκίας, που επί της ουσίας παραμένει διαχρονικά η ίδια, απλά διαφοροποιείται σε τακτικό επίπεδο. 

Είναι προφανές πως για την Τουρκία συνιστά έργο κομβικής σημασίας η αποτροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως κι άλλων χωρών της περιοχής. Εάν δεν καταφέρει τούτο, τότε θα χάσει το παιχνίδι της στρατηγικής της αναβάθμισης, θα ανατραπούν όλοι οι σχεδιασμοί της. Γ’ι αυτό και όσοι θεωρούν πως η Άγκυρα θα αλλάξει τακτική, θα χαμηλώσει τους τόνους, θα εγκαταλείψει την τακτική αυτή, προφανώς και κάνουν λάθος ανάγνωση των δεδομένων και έχουν πλήρη άγνοια των διαχρονικών επιδιώξεων.
Η Τουρκία κινείται σε μια τακτική βήμα προς βήμα για να εδραιώσει και στο τέλος να πετύχει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή. Έχει δε την τελευταία περίοδο διαφοροποιήσει την τακτική της και από τη ρητορική των απειλών έχει περάσει στην άσκηση βίας. Όπως ήταν η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ να προχωρήσει για έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο εμβολισμός του σκάφους «Γαύδος» του ελληνικού λιμενικού αλλά και η σύλληψη των δυο Ελλαδιτών αξιωματικών.

Όλα αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται απομονωμένα, ως τυχαία περιστατικά, αλλά ως μέρος της στρατηγικής που στοχεύει να καταστήσει την Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη, δίπλα ή να έπεται από κοντά των μεγάλων υπερδυνάμεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει ένα τόξο από τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή. Θέλει ενεργό ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα, να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου, να έχει λόγο στην ευρύτερη περιοχή. Εγχείρημα καθόλου εύκολο.
  • Όταν, όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σε πόλεις και περιοχές που ανήκουν σε άλλες χώρες, δεν το πράττει επειδή θέλει να συναρπάσει το ακροατήριό του. Το πράττει γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός του και αυτό επιχειρεί μέσα από τις πολιτικές του να εφαρμόσει.
Αυτή είναι η εικόνα για τους τουρκικούς μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς για αντιμετώπιση και ανατροπή των τουρκικών επιδιώξεων. Είναι σαφές πως με την τακτική του κατευνασμού, με τις προσεγγίσεις του καλοπιάσματος δεν μπορούν να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Ούτε με τα πυροτεχνήματα, όπως θα καταλήξει να είναι το δείπνο της 16ης Απριλίου.

Χρειάζονται πολιτικές συνεργασιών, οι οποίες να μη στηρίζονται μόνο στο «δώσε» (από την πλευρά μας). Οι συνεργασίες αυτές δεν μπορούν, ασφαλώς, να διασφαλίσουν από μόνες τους, αυτόματα, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασιών με στόχο την αξιοποίηση των διαφορετικών συμφερόντων, που στη συγκυρία αυτή συμπίπτουν. Πρόχειροι και εν πολλοίς προβλεπτοί χειρισμοί δεν αντέχουν στον χρόνο και ζημιώνουν.

Μπορούμε να προκαλέσουμε, διά των συνεργασιών, κόστος στην Τουρκία; Να δοκιμάσουμε. Η εφαρμογή των ενεργειακών μας σχεδιασμών δεν περνά από την Άγκυρα, στη λογική πως «μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας θα αξιοποιήσουμε το αέριό μας. Γιατί εάν αυτή θα είναι η διαδρομή που προτείνουν τα ανανικά απομεινάρια, τότε είναι η Τουρκία και μόνο αυτή που θα έχει κέρδος.
  • Μέχρι τώρα δοκιμάστηκε η πολιτική του κατευνασμού, της προσαρμοστικότητας και απέτυχε. Χρειάζεται μια άλλη στρατηγική, διαφορετική πολιτική. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων, τα οποία ενίοτε επωφελούνται άλλοι.

hellasjournal.com 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters