Στην όμορφη αχαική πρωτεύουσα, την Πάτρα, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974», από τις Εκδόσεις Πελασγός και την «Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαίας». Πρόκειται για την μαρτυρία του Ταξ/χου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου,
τελευταίου στρατοπεδάρχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ, το τραγικό καλοκαίρι του 1974 στην μαρτυρική Κύπρο, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Ο Νομός Αχαίας είχε και έχει ιστορικές σχέσεις με την Κύπρο από την εποχή του βασιλιά Κηφέα και της αρχαίας Κερύνειας, μέχρι την συμμετοχή και θυσία αχαιών αξιωματικών και στρατιωτών στους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου. Ο Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς από τα Καλάβρυτα είναι το πρώτο αχαικό αίμα που έπεσε στην Κύπρο το Μαίο του 1964 υπερασπιζόμενος το νησί από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων και ακολούθησαν, το καλοκαίρι του 1974 και της τουρκικής εισβολής, η θυσία του λοχία Π/Ζ Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (στις 22-7-74), των δεκανέων Μ/Χ Γεώργιου Μαρτζάκλη (στις 16-8-74) και Χρήστου Γκαβού (στις 16-8-74), και των στρατιωτών Κ/Δ Δημήτριο Σιορώκο (στις 22-7-74), Σωτήριο Τζουρά (στις 22-7-74), και Αλέξιου Χριστόπουλου (στις 22-7-74). Συνολικά 150 αχαιοί πολέμησαν στην Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή του 1974. Επίσης στην θλιβερή λίστα των αγνοουμένων αυτού του πολέμου, υπάρχουν και δυο ένστολοι αχαιοί, ο υπολοχαγός Κ/Δ Νικ. Κατούντας (στις 31-8-74)και ο δεκανέας Ε/Μ Χρήστος Γρίβας (στις 16-8-74).
Η ιστορική αυτή συμβολή των αχαιών στους αγώνες και τις θυσίες του κυπριακού ελληνισμού έκανε επιβεβλημένη την παρουσίαση αυτού του βιβλίου-μαρτυρία και ως χρέος του διοικητή προς τα παλικάρια του.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο εκπρόσωπος του Σεβαστιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, πατήρ Δημήτριος, η εκπρόσωπος των Κυπρίων Ν. Αχαίας κ. Χατζηιωάννου και ο εκδότης του βιβλίου, Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων Πελασγός.
Ακολούθησε η ομιλία της κας Ελένης Γρίβα, αδελφής του αγνοούμενου αχαιού Δεκανέα Χρήστου Γρίβα. Η κα Γρίβα αναφέρθηκε στην υπόθεση των αγνοουμένων του πολέμου του 1974 στην Κύπρο, τους αγώνες και τις προσπάθειες που έκαναν και κάνουν για την εξακρίβωση της τύχης αυτών των ανθρώπων, μια και είναι ανθρωπιστικό το θέμα και τέλος αναφέρθηκε στην ολιγωρία ή και αδιαφορία του ελληνικού, ιδιαίτερα Κράτους καθώς οι ελλαδίτες αγνοούμενοι ήταν όλοι τους στρατιώτες και αξιωματικοί.
Ακολούθησε η ομιλία του επιμελητή της έκδοσης κου Κωνσταντίνου Δημητριάδη που είναι συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Κύπρος 1974. Η μεγάλη προδοσία» Εκδόσεις Πελασγός. Αναφέρθηκε στο πως καταγράφηκε το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο αλλά και την σημασία αυτής της μαρτυρίας στην τεκμηρίωση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την ηρωική μάχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ και ιδιαίτερα τις συνθήκες αυτής της μάχης και το τέλος της.
Τελευταίος ομιλητής ο ηρωικός Ταξίαρχος Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε την ηρωική προσπάθεια του ίδιου και των «παιδιών του» να κρατήσουν το στρατόπεδο και την τιμή της Ελλάδος μέχρι της τελευταίας στιγμής. Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για τις τελευταίες μάχες που δόθηκαν στο ηρωικό στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ που αν και ο ίδιος δεν είχε οργανική θέση εκεί, εντούτοις έμεινε εκεί να το υπερασπίσει και να καταφέρει να σώσει όσους περισσότερους στρατιώτες μπορούσε. Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την αντιμετώπιση που είχε ο ίδιος αλλά και η ιστορία αυτής της μάχης, μετά το τέλος του πολέμου, από το ελληνικό κράτος και πιο συγκεκριμένα από την στρατιωτική ηγεσία.
Με τα το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού προς τον ηρωικό Ταξίαρχο που επικεντρώθηκαν στα πολεμικά γεγονότα της μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ, για καίριες στιγμές της μάχης αλλά και για αποφάσεις και εντολές που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν και καθόρισαν τις εξελίξεις αυτού του άνισου αγώνα. Ο ηρωικός Ταξίαρχος παρά την μεγάλη του ηλικία και την έντονη συγκίνηση έδωσε όλες τις απαντήσεις αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια ώστε να μείνει καταγεγραμμένη στο ρου της ιστορίας.
Η εκδήλωση τελείωσε μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο σεμνός Έλληνας Αξιωματικός Ταξ/χος Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε το βιβλίο του.
Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο γράφων, Σπύρος Δημητρίου Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων και του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή.
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου