Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "... Πολλές φορές δηλώσαμε ότι είμαστε αντίθετοι στα πυρηνικά όπλα. Για να πούμε την αλήθεια δεν επιθυμούμε πυρηνικά όπλα στην περιοχή μας. Όμως αν μια χώρα εκδηλώσει την επιθυμία να τα αποκτήσει, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ.... " (Μάρτιος 2010)
"Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 η γερμανική εφημερίδα DIE WELT δημοσίευσε εκτενές άρθρο με τίτλο «Εργάζεται η Τουρκία μυστικά για την κατασκευή ατομικής βόμβας;» Το σχετικό δημοσίευμα είναι σοβαρότατο και επιστημονικά ακριβές με αναφορές στη γερμανική κρατική υπηρεσία πληροφοριών και επιπλέον φέρει την έγκυρη υπογραφή του Hans Ruhle, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η BND παρακολουθεί στενά την Άγκυρα, καθώς μέχρι τώρα προτάσσονταν ως βασικές ανησυχίες η εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, το λαθρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών και οι Κούρδοι μαχητές.
Η Die Welt αναφέρει μάλιστα πως η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στη ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας, ενώ δύο χρόνια αργότερα υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.
«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: Επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου», τονίζει ακόμα η εφημερίδα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δε συμφώνησε να «ξεφορτωθεί» τα πυρηνικά απόβλητα (συνήθης όρος στις συμφωνίες κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς), επιθυμώντας παράλληλα τον εμπλουτισμό ουρανίου (απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου)".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου