Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ



του Κώστα Καρδαρά
Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΛΑ.Ο.Σ.
Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας

Κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας ιστορίας, η Επανάσταση του 1821 είναι καρφί στα μάτια των εθνομηδενιστών και των αρνητών της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού ακριβώς επειδή:
  • Αποτελεί την αυτοεπιβεβαιούμενη σύνδεση της πορείας του μεσαιωνικού και παλαιότερου Ελληνισμού με τον νέο Ελληνισμό και το νέο ελληνικό κράτος.
  • Είναι η αυταπόδεικτη επιβεβαίωση της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες.
  • Αποτελεί κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας, ικανό να παραδειγματίζει εσαεί τις νεώτερες γενιές.
Η λυσσώδης προσπάθειά τους να αφαιρέσουν από την Ελληνική Επανάσταση την πραγματική της ιστορική και κοσμοθεωρητική διάσταση, βρίσκει την έκφρασή της σε άθλιες απόπειρες στρεβλώσεως της ιστορικής πραγματικότητας με την επιστράτευση επιόρκων εκπροσώπων του επιστημονικού κατεστημένου που με ευνόητα ανταλλάγματα, ισχυρίζονται πρόθυμα με μπόλικα επιχειρήματα φαιάς προπαγάνδας (τακτική της μισής αλήθειας και ολοκλήρου ψεύδους) πως πράγματι ο γάιδαρος ... πετάει.
Παραδείγματα αυτής της προσπάθειας είναι παλιότερα το ρεπούσειο ανοσιούργημα της διαστρεβλώσεως της ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού που αποσύρθηκε κακήν κακώς και πρόσφατα η τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΪ για το 1821 στην οποία συστηματικά πραγματοποιείται διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων που αφορούν την Επανάσταση, με προφανή σκοπό να την απογυμνώσουν από το εθνικό της περιεχόμενο, προσδιορίζοντάς την σαν μία μάλλον εσωτερική εξέγερση της οθωμανικής αυτοκρατορίας που οδήγησε στην αποκοπή και την de novo δημιουργία του νεοελληνικού έθνους.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:
1) Οι σημερινοί Έλληνες αποτελούμε ιστορική, βιολογική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνικού έθνους από τις απαρχές της προϊστορίας. Αμέτρητες αποδείξεις από παγκοσμίου κύρους καταξιωμένους επιστήμονες, σε πλειάδα επιστημονικών πεδίων, το αποδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία.
2) Οι Έλληνες ποτέ δεν απεδέχθησαν την τουρκική διακυβέρνηση. Από τα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς άρχισαν σε όλη την επικράτεια να εξεγείρονται για την αποτίναξη του ζυγού. Περισσότερες από 150 μικρές ή μεγαλύτερες, τοπικές ή γενικευμένες εξεγέρσεις, μας δείχνουν ότι οι Έλληνες ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την ιδέα της σκλαβιάς ούτε ποτέ ένοιωσαν ενταγμένοι υπήκοοι της τουρκικής αυτοκρατορίας.
3) Όπως προκύπτει από πλήθος πηγών, η εθνική συνείδηση των υποδούλων Ελλήνων παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και στις χειρότερες φάσεις της σκληρής σκλαβιάς τους. Έλληνες, Ρωμιοί (Ρωμανία = Βυζάντιο) ή Γραικοί οι πρόγονοί μας, αυτοπροσδιορίζονταν σαν συνεχιστές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Κλασσικής Ελλάδος και φορείς της βαριάς παρακαταθήκης ενός λαμπρού παρελθόντος (1).
4) Στα 400 χρόνια της δουλείας, στις πολυάριθμες επαναστάσεις για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν με επιμονή, κατ’ επανάληψη και ανυποχώρητα, για την εθνική τους και μόνο ελευθερία και αντίθετα με τα ατομικά, «ταξικά» ή συντεχνιακά τους συμφέροντα,. Φτωχοί και πλούσιοι, άρχοντες και πληβείοι, βρέθηκαν συμπολεμιστές στον αγώνα για την απελευθέρωση και την ολοκλήρωση του Ελληνικού έθνους (2).
Εν κατακλείδι, η Επανάσταση του 1821 αποτελεί τον συνδετικό κρίκο σύνδεσης του σύγχρονου Ελληνισμού με το λαμπρό του παρελθόν. Αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων αναγεννήσεως του Ελληνικού έθνους, δυνατοτήτων που το 1821 του επέτρεψαν να αναλάμψει και να ανασυγκροτηθεί μέσα από τα ερείπια της ήττας και της σκλαβιάς, δυνατοτήτων που και σήμερα είναι παρούσες και κάνουν τον λαό μας να αντιστέκεται στις προσπάθειες αφελληνισμού του, δυνατοτήτων που τελικά θα στηρίξουν και θα τροφοδοτήσουν την νικηφόρα αντιμετώπιση της πολυμέτωπης επίθεσης που δέχεται σήμερα.
Στην μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορική του πορεία, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί να ξεπερνά τις αντιξοότητες και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα για τον ίδιο, μια καινούρια ελπίδα για την ανθρωπότητα!
Παραπομπές
1. «Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα». Με είπε: «Ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;». «Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής Φυλής».
2. «Στ’ άρματα αδέρφια! Ή να ξε­σκλα­βω­θού­με ή όλοι να πε­θά­νω­με. Και βέβαια καλλίτερο θάνατο δεν μπορεί να προτιμήσει κάθε Χριστιανός και Έλληνας. Εγώ καθώς το γνωρίζετε κα­λό­τα­τα, αγαπητοί μου Γα­λα­ξει­διώ­ται, ε­μπο­ρώ να ζήσω βασιλικά, με πλούτια, τιμές και δόξες. Οι Τούρκοι ό,τι και αν ζητήσω μου το δίνουνε πα­ρα­κα­λώ­ντας. Μα σας λέγω την πά­σαν αλήθεια, αδέρφια, δεν θέλω εγώ μονάχα να κα­λο­περ­νά­ω, και το γένος μου να βογκάει στη σκλαβιά». Οδυσσέας Ανδρούτσος, 22 Μαρτίου 1821, Επιστολή προς Γαλαξιδιώτες. 

ΕΛ.ΓΡΑΜΜΕΣ



1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΑΡΓΙΘΕΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters