Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ




Του Νικου Σταυρουλάκη

Οι δομές φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο, δημιουργούν πέμπτη φάλαγγα πίσω από τη γραμμή προκαλύψεως του Στρατού.

Ποιος έξυπνος, με υψηλό IQ, είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθούν (παλαιότερα) και τώρα να επεκταθούν οι δύο υπάρχουσες δομές μεταναστών στην Ορεστιάδα της Θράκης, πίσω ακριβώς από τις πρώτες γραμμές προκαλύψεως του Στρατού Ξηράς στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Είναι το δικό μας κεντρικό ερώτημα, το οποίο ταυτόχρονα απασχολεί το σύνολο του πληθυσμού σε ολόκληρο τον νομό Έβρου, ο οποίος ήδη «βράζει» για τις αποφάσεις και τους κεντρικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην Αθήνα.

Εδώ και αρκετό καιρό οι πολίτες του Έβρου γνώριζαν ότι κάτι ετοιμαζόταν στις δύο υπάρχουσες δομές της περιοχής. Εκεί λειτουργούν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) 250 θέσεων (θεωρητικά) και το ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Καταγραφής) επίσης 250 θέσεων, τα οποία, όμως, κατά διαστήματα, υποχρεώνονται να φιλοξενήσουν πολύ περισσότερους «εισβολείς» από την Τουρκία.

Η κατάσταση που επικρατεί εκεί -και στα δύο γειτνιάζοντα συγκροτήματα- είναι οργανωμένη κατά τον γνωστό ελληνικό, παγίως πρόχειρο τρόπο, με υποδομές που «υποφέρουν», υπό το βάρος των ανθρώπων που καλούνται να εξυπηρετήσουν, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα καθιστούν «σκλαβιά» την εργασία στελεχών των κρατικών υπηρεσιών, των περιφερόμενων ΜΚΟ και της ΕΛ.ΑΣ. στις τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις.

Στο πλευρό της Ελλάδας η ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ούτε χαρτί ούτε στιλό

Αρμόδια στελέχη που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν παραδειγματικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι είναι σύνηθες να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα γραφείου, όπως χαρτί εκτύπωσης ή στιλό, για να γράφουν τα στοιχεία των προσφύγων – μεταναστών που συλλαμβάνονται καθημερινά στην ελληνοτουρκική μεθόριο και οδηγούνται εκεί για τις πρώτες διατυπώσεις.

Όλοι, μα όλοι, οι πολίτες, αλλά και οι τοπικές Αρχές και οι βουλευτές του νομού από το σύνολο των κομμάτων είναι ανάστατοι με τους χειρισμούς του προβλήματος. Εκτός από το ποιος είχε την αρχική φαεινή ιδέα, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος έδωσε εντολή να υπάρξει επέκταση των υπαρχουσών δομών, παραγνωρίζοντας το τοπικό αίσθημα και  μάλιστα, με προαναγγελία αριθμητικής επέκτασης των δυνατοτήτων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών – προσφύγων, ξεσηκώνοντας στο πόδι τον πληθυσμό της ακριτικής πόλης και των γύρω περιοχών.

Με την επέκταση και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της δομής θα είναι εφικτός ο τριπλασιασμός του αριθμού των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φυλακίου του Δήμου Κυπρίνου, στον Έβρο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Στις δύο υπάρχουσες δομές μέχρι στιγμής οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από την Αστυνομία και τον Στρατό στα σύνορα του Έβρου ταυτοποιούνται και το αργότερο μέσα σε έναν μήνα προωθούνται σε δομές εκτός Θράκης.

Το διαχρονικά υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών ουδέποτε φρόντισε να μάθουν οι Έλληνες τι πραγματικά συμβαίνει στη Θράκη, «προπύργιο» της Ελλάδας (και της Ευρώπης) απέναντι στην αλλοπρόσαλλη, επιθετική, επεκτατική, αναθεωρητική Τουρκία, όπως απέδειξαν τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020, όταν η Άγκυρα «έσπασε τα μούτρα της» στις γραμμές προκαλύψεως του Ελληνικού Στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας…

Η Ορεστιάδα υποφέρει

Η Ορεστιάδα, η βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, ιδρύθηκε αμιγώς από Έλληνες πρόσφυγες στον ομώνυμο κάμπο της Θράκης, το 1923. Έλληνες κατατρεγμένοι με καταγωγή από την Αδριανούπολη και τις γύρω περιοχές, οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στον εθνικό κορμό από τους χαρτογιακάδες της Συνθήκης της Λωζάννης, κατέφτασαν στο πάτριο έδαφος για μια καινούργια ζωή. Προέρχονταν κυρίως από το προάστιο Καραγάτς, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη, καθώς η Τουρκία απαίτησε στον διαμοιρασμό των εδαφών να διαθέτει μια μεγάλη πόλη πριν από την ελληνοτουρκική μεθόριο. Η Αθήνα υποχώρησε (όπως πάντα) και υποχρεώθηκε να φιλοξενήσει τους εξορισμένους κατοίκους της Αδριανούπολης σε μια νέα πόλη λίγα μόνο χιλιόμετρα από τις πατρογονικές εστίες τους.

Είναι σήμερα η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού -μετά την πρωτεύουσα, Αλεξανδρούπολη- με πληθυσμό περί τους 19.000 κατοίκους. Απέχει μόλις 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τη συνορογραμμή του ποταμού Έβρου, φυσικό όριο Ελλάδας – Τουρκίας. Απέχει επίσης 64 χλμ. από το λεγόμενο «τριεθνές σημείο» (σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας) και επομένως παραμένει διαρκώς εκτεθειμένη στην παντός είδους επιθετικότητα των γειτόνων της

Έχασε την ψυχραιμία του ο Μηταράκης

Μηταράκης τυρμπάκης

Η πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο που πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης (8 Φεβρουαρίου) πυροδότησε την πρωτοφανή έκρηξη των κατοίκων, υποχρεώνοντας τον υπουργό να διαφύγει προστατευόμενος, προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια οργή.

Ουδείς μπήκε στον κόπο να απαντήσει με απλά λόγια σε κατοίκους, πολιτευτές και τοπικούς φορείς, χωρίς να τους εκνευρίσει, ποια ακριβώς είναι τα βαθύτερα εθνικά κίνητρα ή και η ανάγκη ενδυνάμωσης των υπαρχουσών δομών μεταναστών – προσφύγων, εξηγώντας και παραθέτοντας τα εθνικά αναγκαία και απαραίτητα βήματα, που πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα. Αυτό θα κάνουμε σήμερα, παραθέτοντας επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα από την Πολιτεία, αλλά και από γνώστες του προβλήματος…

Αλλά οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν συνηθίσει από την εξουσία να τους απευθύνεται με μισόλογα και κοροϊδίες, φυσικά αντέδρασαν στο εφιαλτικό σενάριο να καταστεί η Ορεστιάδα νέα Μόρια. Ο Νότης Μηταράκης έχασε την ψυχραιμία του. Μετέβη εκεί για να συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες και να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους σχετικά με τις εργασίες επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου (όχι του ΠΡΟΚΕΚΑ, αν και η αναβάθμιση των υποδομών του ΚΥΤ θα βοηθούσε και τις δύο δομές).

Αντ’ αυτού, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατάφερε να συγκρουστεί με τοπικούς προέδρους των κοινοτήτων και σε συνομιλία επιπέδου «καφενείου» να προβεί σε μη πολιτικά ορθές δηλώσεις που εξέθεσαν τον ίδιο και την κυβέρνηση. Κατάφερε, μάλιστα, ακόμα και αυτό που είπε να παρεξηγηθεί κιόλας. «Δεν θέλω να σας φέρω εδώ άλλους μετανάστες, αλλά, εάν ήθελα, θα μπορούσα να φέρνω ακόμα και 10.000! Δεν θέλω». Αυτή η φράση, ακόμα και υπό τύπον αστεϊσμού, δεν είναι δήλωση έμπειρου πολιτικού.

Ουδείς αμφισβητεί τον πατριωτισμό του υπουργού Ν. Μηταράκη, ούτε τις αγαθές εθνικά προθέσεις του. Ο ίδιος έχει στο παρελθόν ξεμπροστιάσει την ύπουλη πολιτική της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό με σταράτα λόγια «on camera».

Η Ελλάδα αμύνεται σθεναρά τον τελευταίο χρόνο με όλα τα μέσα απέναντι στις επιθέσεις που επινοούν οι Ανατολίτες χαρτογιακάδες της Άγκυρας, προκειμένου να εκβιάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη και να επιτύχουν τις άνομες επιδιώξεις τους. Η Αθήνα έχει «διαβάσει» καλά το διεθνές περιβάλλον, όπως εξελίσσεται στις ευρωτουρκικές σχέσεις, και προσπαθεί να πάρει τα μέτρα της. Αν ήξερε να το εξηγήσει κιόλας, θα ήταν «ευχής έργον».

δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης: Όχι άλλες δομές

Στην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με φόντο τις επαναπροωθήσεις, αντιδρούν με σφοδρότητα γεωπολιτικοί επιστήμονες με καταγωγή από τη Θράκη.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Αμφιβάλλω εάν πρόκειται καν για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι γενικότεροι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν σχέδια σε ολόκληρη την ελληνική περίμετρο, από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Εκτός από την αυτονόητη ευαισθησία που οφείλουμε να δείχνουμε στην ακριτική περιοχή του Έβρου, θα πρέπει να τονίζουμε και τα εξής: Όλα αυτά τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης δεσμεύουν εθνικές δυνάμεις, προσωπικό, μέσα, χρήματα και εθνική προσπάθεια που θα μπορούσε να διοχετευτεί σε άλλους τομείς πραγματικής ανάπτυξης και όχι στη διαχείριση των εισβολέων του Ερντογάν».

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης παραθέτει εύλογες πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προασπίζει την εθνική της ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία.

Υπενθυμίζει συγκεκριμένο παράδειγμα της Ισπανίας όταν η Μαδρίτη επαναπροώθησε λαθρομετανάστες από το Μαρόκο, που είχαν καταφύγει απέναντι, σε ισπανικό έδαφος. Οι Μαροκινοί κατέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε την Ισπανία για την ενέργειά της. «Οι Ισπανοί συνοριοφύλακες δεν βρίσκονται στην Ισπανία» τονίζει. «Βρίσκονται στο Μαρόκο, καθώς από εκεί μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ελληνικές Αρχές και η Frontex. Η Frontex δεν έχει καμία δουλειά στη Σάμο. Θα έπρεπε να βρίσκεται στηΣμύρνη και στα τουρκικά παράλια ελέγχοντας τους διακινητές, που έχουν μεταφέρει τη μισή Σομαλία στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα».

Περιμένουν «εισβολή» τον Μάρτιο

Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες σύγκρουσης Βρυξελλών – Άγκυρας. Στην περίπτωση αυτή ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει νέα εισβολή, όπως τον Φεβρουάριο του 2020, εκδικούμενη την Ευρώπη, εάν δεν λάβει τα χρήματα που επιδιώκει ή άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών (Τελωνειακή Ένωση, ενταξιακή πορεία, άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων της προενταξιακής διαδικασίας κ.λπ.).

Στην περίπτωση αυτήν η Ελλάδα θα κληθεί και πάλι να αμυνθεί και τώρα, όπως και τον Φεβρουάριο, αλλά από ακόμα ισχυρότερη θέση, με την επέκταση του φράκτη και τη λειτουργία υποδομών, άμεσης αντίδρασης.

Αντί των εύλογων εξηγήσεων, πριν από την τοπική έκρηξη, η κυβέρνηση προχώρησε σε αιφνιδιασμούς και εκ των υστέρων υποχρεώθηκε φυσικά σε άτακτη υποχώρηση. Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί κλειστή δομή καταγραφής μεγαλύτερης χωρητικότητας, αλλά, αφού οι πολίτες αντιδρούν, το θέμα θα επανεξεταστεί.

Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τη σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει νέα κατευθυνόμενη συγκέντρωση μεταναστών – προσφύγων στην πλευρά της Τουρκίας τις ημέρες του Μαρτίου 2021. «Πρέπει η χώρα να μπορεί να διαχειριστεί μια αιφνίδια νυχτερινή επίθεση και την πιθανότητα, μέσα σε μία νύχτα, να συλληφθούν για παράδειγμα 500 λαθρομετανάστες. Ολοι αυτοί θα πρέπει κάπου να οδηγηθούν, προτού προλάβουν να εισχωρήσουν στην ενδοχώρα. Θα πρέπει σε μία βραδιά κρίσης να μπορείς να τους μαντρώσεις ταχύτατα και φυσικά δεν είναι δυνατόν να κάνεις διακομιδές, ενώ η κρίση θα είναι σε εξέλιξη».

Η πολιτική εξουσία δεν κατάφερε να εξηγήσει με απλά επιχειρήματα ότι μια δομή συγκροτημένη και οργανωμένη με ευρωπαϊκά πρότυπα στην ελληνοτουρκική μεθόριο συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Δεν είναι τοπικό πρόβλημα, είναι εθνικό. Τέτοια θέματα δεν λύνονται με λεκτικούς τσαμπουκάδες με τους τοπικούς φορείς, ούτε με τη λογική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Βουλευτής Ν.Δ.: Είμαστε όλοι αντίθετοι

Ο κόσμος έχει αντιδράσει καθολικά στη συγκεχυμένη ρητορική της κυβέρνησης. Αντί της συνεννόησης και του διαλόγου, οι πολίτες του νομού Έβρου ξύπνησαν μια μέρα και διάβασαν στην ιστοσελίδα της Δι@ύγειας τα οικονομοτεχνικά δεδομένα του έργου, όπως είχαν αναρτηθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και φυσικά επαναστάτησαν. Και αντέδρασαν όλοι, ανεξαιρέτως κομματικής προέλευσης.

Τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις τους επέτειναν φαινόμενα όπως η μεταφορά μεταναστών – προσφύγων από άλλες δομές της χώρας. Η επέκταση της δομής σε μια έκταση 72 στρεμμάτων δημιούργησε τέτοιους φόβους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις προ μηνός μεταφέρθηκαν, προσωρινά, προσφυγομετανάστες με λεωφορεία από τις Σέρρες στον Έβρο για περίπου 20 μέρες. Αλλά επειδή στην Ελλάδα «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», οι ανησυχίες εντάθηκαν.

Όπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Σταύρος Κελέτσης, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στον νομό Έβρου, «είμαστε όλοι αντίθετοι στην αριθμητική μεγέθυνση της δομής ΚΥΤ Φυλακίου».

Προσθέτει ότι «ο Έβρος ως μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή δεν σηκώνει μια μεγάλη πληθυσμιακά δομή αυτού του τύπου. Αντιδράσαμε όλοι μαζί στη δημοσίευση στη Δι@ύγεια ενός έργου μεγέθυνσης, όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο πληθυσμιακό της δομής φιλοξενίας στο ΚΥΤ Φυλακίου. Όπως καταλαβαίνετε, αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές και άλλοι θεσμικοί φορείς. Αντιλαμβανόμενος της θέσης μου ως εκπρόσωπος των πολιτών του Έβρου στο Κοινοβούλιο και έχοντας φυσικά την ίδια άποψη μαζί τους, όφειλα να προσπαθήσω να αλλάξω αυτήν την απόφαση. Συνάντησα τους τοπικούς φορείς, επισκέφθηκα τους θεσμικούς τοπικούς επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης και βέβαια και το ΚΥΤ, για να σχηματίσω προσωπική εικόνα. Ανέπτυξα και στον υπουργό την επιχειρηματολογία, ότι δηλαδή ναι μεν είμαστε σύμφωνοι στην ανάγκη βελτίωσης των υφισταμένων υποδομών, δεύτερον στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, διότι πράγματι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και το προσωπικό καταπονείται, καθώς δεν επαρκεί για τις ανάγκες του ΚΥΤ, και, τρίτον, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την αριθμητική επέκταση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και ξεκάθαροι. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη εδώ και χρόνια».

«Επομένως τα θέματα έχουν εκτεθεί και αναμένουμε τις προτάσεις του υπουργού» καταλήγει ο Στ. Κελέτσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters