Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΛΛΑ.....ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Του Δημητρίου Απόκη
Διεθνολόγου και Δημοσιογράφου, Απόφοιτου του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies. 


«Θα πρέπει να επιδιώξουμε με κάθε μέσο  της δύναμής μας να αποφύγουμε τον πόλεμο, αναλύοντας πιθανές αιτίες, προσπαθώντας να τις απαλείψουμε, με συζήτηση σε πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης»

 Neville Chamberlain, British Prime Minister
 «Πιστεύω είναι ειρήνη στην εποχή μας»
Neville Chamberlain, British Prime Minister

Οι παραπάνω είναι δυο δηλώσεις του προπολεμικού Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Νέβιλ Τσάμπερλεν, αναφορικά με τα σύννεφα πολέμου πάνω από την Ευρώπη λόγω των κινήσεων του Χίτλερ η πρώτη. Και η δεύτερη όταν υπέγραψε τη συμφωνία με το Χίτλερ, νομίζοντας ότι έτσι θα τον εξευμένιζε και θα απέφευγε τον πόλεμο.

Ο μόνος που αντιδρούσε σε αυτή την πολιτική, ήταν ο θρυλικός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, το οποίο το κατεστημένο της εποχής εκείνης στόλιζε με κοσμητικά επίθετα, τύπου, πολεμοχαρής, ακραίος, τρελός, εθνικιστής, επικίνδυνος και άλλα πολλά.

Την κατάληξη της ιστορίας την γνωρίζουμε. Η μεγάλη πλειοψηφία, βέβαια, που έχει πλήρη άγνοια ιστορίας, αγνοεί ότι αυτή η πολιτική ήταν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ισοπέδωση της Ευρώπης και τις φρικαλεότητες των Ναζί.

Γιατί αναφέρω τις δηλώσεις Τσάμπερλεν και το τότε σκηνικό; Για να αναλογιστούμε όλοι εάν μας θυμίζει κάτι σε σχέση με το σήμερα.

Και για να ξεκαθαρίσω από την αρχή. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει πολεμική σύγκρουση. Παρόλα αυτά, η αλάνθαστη ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο μόνος τρόπος αποφυγής μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι, “Peace through strength”, που έλεγε ο αείμνηστος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν. Σίγουρα δεν είναι τρόπος αποφυγής η πολιτική του κατευνασμού.

Αυτό που ζει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και ειδικά η χθεσινή ημέρα, είναι ένα απίστευτο καμπανάκι κινδύνου, λίγο πριν την μεγάλη ζημιά για τη χώρα και το έθνος.

Οι κινήσεις και  ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και η ρητορική του δικτάτορα της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επερχόμενη καταιγίδα, τα σύννεφα της οποίας κάθε ημέρα και ώρα που περνά γίνονται όλο και πιο πυκνά πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι νομικίστικης διαλέκτου, δήθεν αυστηρές ανακοινώσεις, από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αντί να βοηθούν, στην ουσία καθιστούν το λύκο της Τουρκίας, όλο και πιο προκλητικό και ξεδιάντροπο. Το ίδιο συμβαίνει και με την στρατηγική που, μέχρι στιγμής, ακολουθεί και η ηγεσία της Κύπρου, απέναντι στις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα τραγικές και άξιες βαθιάς ανησυχίας είναι και αντιδράσεις, εάν μπορούν να χαρακτηριστούν αντιδράσεις, των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, αλλά και των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας χόρτασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις παροτρύνσεις, προς την Υψηλή Πύλη της Άγκυρας, για σεβασμό της καλή γειτονίας, και για αποφυγή κινήσεων και δράσεων που θίγουν την καλή γειτονία.

Είναι μάλιστα, αποκαρδιωτικό,  να βλέπει κανείς να δίνεται σημασία στο γεγονός ότι ο πολύς εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι το ελληνικό πλοίο που εμβόλισαν οι Τούρκοι στα Ίμια, πληρώθηκε με λεφτά των φορολογουμένων της ΕΕ. Κλάμα ο Ερντογάν, τι να λέμε. Κανείς, δεν δίνει σημασία, για το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών, που έχουν τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας, μίλησε στις δηλώσεις του, για «ειρηνική επίλυση διαφορών». Δηλαδή τι εννοούν οι Βρυξέλλες; Γιατί εάν δεν κάνω λάθος, η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία προς επίλυση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ή μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε και έχουν μπει και άλλες στο τραπέζι της, ο Θεός να βάλει το χέρι του, διαπραγμάτευσης;

Για να μην μιλήσουμε για την σύμμαχο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που υποτίθεται είναι στα μαχαίρια με την Τουρκία. Την οποία μάλιστα ο Σουλτάνος σφαλιαρίζει σε καθημερινή πλέον βάση. Το γνωστό ρεφρέν δεκαετιών.

Ορίστε τη δήλωσε εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, σε ερώτηση του mignatiou.com.

“Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας»

Ποια είναι τα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας, ρε παιδιά, για πέστε μας; Και όλα αυτά όταν μας έχουν πεθάνει στις δηλώσεις, στο εσωτερικό αλλά και στην Ουάσιγκτον, ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ. Φανταζόμαστε τι θα ακούγαμε εάν δεν ήτανε.
Δεν μου αρέσει να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, αλλά στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, είναι δυστυχώς απαραίτητο. Ως θαυμαστής του Μακιαβέλλι λοιπόν, θα ήθελα να θέσω ένα υποθετικό ερώτημα. Μήπως κάποιοι επιθυμούν και επιδιώκουν, σε όλες τις πλευρές, ένα σοβαρότατο θερμό επεισόδιο, έτσι ώστε να μας πουν όλοι (Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ), ήρθε η ώρα να καθίσετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να τα λύσετε όλα, in a peaceful way. Λέω. Μήπως;
Και το μενού, αναθεώρηση Λωζάννης, τουρκοβαρής επίλυση του Κυπριακού, κλπ, κλπ. Μήπως;
Δυστυχώς η χώρα, βρίσκεται, και μακάρι μάρτυς μου ο Θεός, να κάνω λάθος, προ των πυλών μεγάλης περιπέτειας. Και μόνο σε κατάσταση “peace through strength” δεν βρίσκεται. Ακριβώς το αντίθετο.

Διχασμός και δίωξη πολιτικών αντιπάλων, για πολιτικό όφελος. Κοινωνία καταρρακωμένη οικονομικά και ψυχολογικά. Η πρόσφατη προσπάθεια εθνικής ανάτασης, αποκαλείται όχλος, και όποιος τολμάει να εκφραστεί ως Έλληνας, δέχεται επίθεση με τους γνωστούς πλέον χαρακτηρισμούς, που δεν χρειάζεται να επαναλάβω.

Στο Σκοπιανό, τα στερνά δίνονται πρώτα και ακούγονται πλέον, σε καθημερινή βάση, απίστευτες για μην πω εγκληματικές, ανοησίες.
Αυτό είναι το σκηνικό.

Είναι λοιπόν άδικη η διαπίστωση του Νέβιλ Τσάμπερλεν για σύννεφα πάνω από τη χώρα και το έθνος; Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι.

Συμπέρασμα, αναζητείται επειγόντως Τσόρτσιλ.


mignatiou
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters