Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ : Φ.ΜΠΕΛΕΡΗΣ «ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΡΑΜΑ»

Του Διονύση Φρέντη Μπελέρη
 
Μετά την ύποπτη και αντισυνταγματική συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων, οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα πραγματοποιηθούν τελικά στις 25 Ιουνίου. Μία συμφωνία της οποίας λεπτομέρειες δεν γνωρίζει κανείς αλλά είναι ολοφάνερο ότι μεταξύ άλλων, στόχο είχε την εξαφάνιση των μικρών κομμάτων μεταξύ των οποίων και το ΚΕΑΔ που διαχρονικά εκπροσωπεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Το MEGA είχε βιαστεί να ταυτιστεί με τον Ράμα και κατέβηκε στις εκλογές ελπίζοντας πως δεν θα κατέβαινε η αντιπολίτευση και το ΚΕΑΔ και ωφελούμενο από μια τέτοια εξέλιξη, θα εξέλεγε έναν βουλευτή προσποιούμενο πως επιδιώκει την ενότητα. Ενότητα που δεν μπορούσε να έρθει ποτέ από την στιγμή που έθετε ως απαράβατο όρο να μην είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.
Το ΚΕΑΔ από την πλευρά του, σταθερό στις αρχές με τις οποίες πορεύθηκε εδώ και δεκαετίες, στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα για τα όσα εγκληματικά έκανε στον τόπο μας. Έτσι είχε κάνει το πρώτο βήμα φεύγοντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ταυτιζόμενο με την αντιπολίτευση στο δίκαιο αίτημα για καθαρές και τίμιες εκλογές προχώρησε στο δεύτερο βήμα και συντάχθηκε με αυτή στις διαμαρτυρίες που οδήγησαν τελικά στην παραπάνω συμφωνία.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εκλήθη να λάβει αποφάσεις για τον τρόπο που θα πολιτευτεί σε αυτές τις εκλογές που εν πολλοίς θα επηρεάσουν και το πως θα πολιτεύεται από εδώ και πέρα στην αλβανική πολιτική σκηνή. Όπως πάντα, καμία σοβαρή κουβέντα δεν έγινε μεταξύ των φορέων και έτσι ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο γεννάται το πραγματικό ερώτημα: για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο να έχουμε ή να μην έχουμε βουλευτή;
Πριν αναλύσω την δική μου απάντηση θα προσπαθήσω να απαντήσω στα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μην εκπροσωπηθούμε στο κοινοβούλιο υπό αυτές τις συνθήκες:
Ο βουλευτής αυτός που θα εκλεγεί μέσα από τις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν θα έχει καμία διαφορά από τους υπόλοιπους ελληνικής καταγωγής βουλευτές που εκλέγονται με αλβανικά κόμματα.
Η πολιτική πορεία του Β. Ντούλε κάθε άλλο έχει δείξει παρά το ότι μπορεί να συγκριθεί με τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές που πολιτεύονται με τα αλβανικά κόμματα.
Θα διαλυθούν οι δομές του κόμματος
Οι δομές του κόμματος δεν κινδυνεύουν με διάλυση αν χωριό προς χωριό, σπίτι προς σπίτι εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους την απόφαση και τους κινητοποιήσουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουμε. Άλλωστε αυτοί που μέσω των ΜΜΕ κόπτονται πιο πολύ για την διάλυση των δομών, είναι αυτοί που εδώ και χρόνια πολεμούν λυσσαλέα το ΚΕΑΔ.
Δεν ήταν απόφαση συλλογικών οργάνων η ανάδειξη του υποψηφίου
Η απόφαση ήταν του προεδρείου του ΚΕΑΔ όπου συμμετείχα και δεν άκουσα καμία αντίθετη άποψη. Ασφαλώς θα έπρεπε να αποφασίσει και το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά ποιο συμβούλιο αφού πέραν της αρχικής του σύστασης σε σώμα, ποτέ δεν έχει καταφέρει να συνεδριάσει με απαρτία και η ευθύνη για αυτό βαραίνει όλους μας.
Η απουσία μας από το κοινοβούλιο θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε με καλύτερους όρους τον χώρο.
Δεν υπάρχει καμία πολιτική λογική που να λέει ότι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα έχει χειρότερες δομές και οργάνωση από ένα μη κοινοβουλευτικό. Ο Βαγγέλης Ντούλες ως πρόεδρος του ΚΕΑΔ εντάχθηκε στην λίστα του ΔΚ και όχι ως μεμονωμένο πρόσωπο. Άρα όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την οργάνωση του χώρου μας, γνωρίζουν ότι έχοντας βουλευτή αυτή επιτυγχάνεται με καλύτερους όρους.
Δεν μπορεί η ΕΕΜ να εκπροσωπείται συνέχεια από το ίδιο άτομο.
Η άποψη αυτή δεν αντέχει σε κριτική. Δεν υπάρχει κόμμα στον κόσμο που τα στελέχη, οι συμπαθούντες, οι υποτιθέμενοι οπαδοί του να ζητούν από τον ηγέτη του να παραιτηθεί. Εδώ κατέχουμε παγκόσμια πρωτεία, την ώρα που ο συγκεκριμένος πρόεδρος έχει αποδείξει με την στάση του όλα αυτά τα χρόνια κάτι που και οι φανατικότεροί του εχθροί παραδέχονται: είναι ο καταλληλότερος εκπρόσωπος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στην αλβανική βουλή.
Αν είχε συνεργαστεί το ΚΕΑΔ με το MEGA, θα μπορούσε η ΕΕΜ να εκλέξει μόνη της βουλευτή.
Αυτό κι αν είναι ψέμα, όσοι το ισχυρίζονται πρέπει να ρίξουν μια ματιά στα νούμερα. Για να εκλέξει βουλευτή ένα μεμονωμένο κόμμα στην περιφέρεια Αυλώνα απαιτούνται τουλάχιστον 8.500 με 10.500 ψήφοι. Για κάθε λογικό άνθρωπο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, απαγορευτικός αριθμός. Όσοι έχουν αντίθετη άποψη, θα μπορούσαν σε αυτές τις εκλογές να συνασπιστούν, να αυτό-οργανωθούν και να στηρίξουν το ΕΕΜΜ-MEGA και να κερδίσουν την έδρα. Και αν δω ότι όλοι οι Βορειοηπειρώτες παράγοντες που έχουν άλλη άποψη, ενώνονται και οργανώνονται, δεσμεύομαι να στηρίξω και εγώ την κοινή προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί για τους εξής λόγους:
  • Δεν πρόκειται να ενωθούν γιατί υπάρχουν πολλές προσωπικές ατζέντες.
  • Το MEGA δεν θα διεκδικήσει καν βουλευτή γιατί δεν θα του το επιτρέψει ο άνθρωπος που το κατεύθυνε και το προέτρεψε να εγγραφεί και να κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση.
Έχουμε στην ίδια λίστα τον Τσάμη Ταχίρι.
Ασφαλώς και δεν είναι σε κανέναν ευχάριστη η παρουσία του Ταχίρι στην λίστα του ΔΚ και το ενδεχόμενο εκλογής του ως βουλευτή αλλά θέλω να θυμίσω ότι τις ψήφους που θα πάρει ο Ταχίρι, θα τις στερήσει από τον Ιντρίζι.
Δεν έγινε καλή διαπραγμάτευση από το ΚΕΑΔ με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Με τον κακό χαμό που έγινε στο ΔΚ αμέσως μετά την δημοσίευση της λίστας των υποψηφίων, καταλαβαίνει ο καθένας αν ήταν εύκολη ή δύσκολη η διαπραγμάτευση.
Αυτό το μυστικό που ξέρουμε όλοι μας, ότι μόνοι μας δεν εκλέγουμε βουλευτή, ενδέχεται να το ξέρει και ο Μπάσα και αφού τον μισό τον κάναμε 1 μπορεί η διαπραγμάτευση να θεωρηθεί επιτυχημένη. Δεν είχε κανένα λόγο να μας δώσει κάτι παραπάνω.
Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να πω ότι μπορεί να ήταν μία δύσκολη και επίπονη απόφαση αλλά η συμμετοχή στις λίστες του ΔΚ ήταν σωστή.
Κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση Ράμα ήταν η χειρότερη κυβέρνηση της μετα - κομμουνιστικής περιόδου στην Αλβανία. Θέλω να θυμίσω:
  • ραγδαία αύξηση αρπαγών περιουσιών
  • κατεδαφίσεις και βεβήλωση ναών και εκκλησιαστικής περιουσίας
  • διοικητική διαίρεση
  • ταύτιση με το δόγμα του Ερντογάν
  • παρότρυνση Τσάμηδων για επιθετικότητα εναντίων της Ελλάδος κτλ.
Άρα είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να πάμε εναντίων του Ράμα, να πάμε στην συμμαχία του Δημοκρατικού Κόμματος και του Μπάσα ο οποίος έχει δείξει ένα άλλο προφίλ και πιστεύουμε πως θα έχει μία πιο ειλικρινή σχέση και με την ΕΕΜ αλλά και θα κάνει προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Θέλω να απευθυνθώ με κάθε ειλικρίνεια στους φίλους μου, συναγωνιστές και πολιτικούς αντιπάλους, αδέρφια βορειοηπειρώτες και μη που ανησυχούν για την κατάσταση. Η απόφαση αυτή όπως για όλους έτσι και για μένα δεν ήταν καθόλου ευχάριστη αλλά ήταν το λιγότερο κακό. Συχνά στην πολιτική όταν βρίσκεσαι μπροστά σε δύο δύσκολες αποφάσεις οφείλεις να επιλέξεις το μικρότερο κακό. Μετά τις εκλογές και με δεδομένο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, πρέπει να γίνει μια ειλικρινής κουβέντα μεταξύ μας για το πώς θα πορευτούμε.
Πολλοί θα αναρωτηθούν το εύλογο «πως είσαι σίγουρος ότι και ο Μπάσα αν έλθει στην εξουσία δεν θα κάνει τα ίδια;». Όχι μόνο σίγουρος δεν είμαι αλλά αμφιβάλλω κατά πόσον θα κάνει μέρος αυτών. Για το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι αν δεν ρίξουμε τους τόνους δεν τα βρούμε μεταξύ μας, αν δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας και δεν συνεννοηθούμε, δεν θα πάψουμε να είμαστε το κλοτσοσκούφι των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

HIMARA.GR
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters