Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗΣ (1863-1916 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ). ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιωάννης Φραγκούδης γεννήθηκε το 1863 στη Ζάκυνθο, που υπηρετούσε ο πατέρας του ως υποπρόξενος που τότε αποτελούσε μέρος της Βρετανικής αυτοκρατορίας. . Η οικογένεια Φραγκούδη μετακόμισε από την Τριέστη στην Κύπρο κάποια στιγμή γύρω στο 1737.
Ο πατέρας του Ιωάννη, ο Χαράλαμπος Φραγκούδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1820 και νεογέννητος ακόμα μετακόμισε με την οικογένειά του στην Τεργέστη. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1854, διορίστηκε υποπρόξενος στη Κεφαλονιά και παντρεύτηκε την Πηνελόπη της μεγάλης οικογένειας Φωκά. Ο Χαράλαμπος Φραγκούδης υπηρέτησε στα προξενεία της Βενετίας, της Ζακύνθου(όπου γεννήθηκε κι ο Ιωάννης Φραγκούδης), Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Χανίων και στο τέλος στη Τεργέστη το 1878 όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Πέθανε το 1896 στην Κεφαλονιά και λίγο καιρό αργότερα, τον ακολούθησε και η σύζυγος και μητέρα του Ιωάννη, Πηνελόπη.
Ο Χαράλαμπος Φραγκούδης εκτός από τον Ιωάννη έκαμε ακόμη τέσσερα αγόρια(Δημήτριος, Αλέκος, Ανδρέας και Επαμεινώνδας) και τέσσερα κορίτσια(Μαρία, Ορσολίνα, Αμαλία και Ρουμπίνα)

Ο Ιωάννης Φραγκούδης σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1885. Στη Σχολή Ευελπίδων συνδέθηκε με φιλία με τον διάδοχο Κωνσταντίνο . Υπήρξε από τους πιο λαμπρούς αξιωματικούς του ελληνικού στρατού εκείνης της εποχής και υπήρξε υπασπιστής του βασιλιά Γεώργιου του Α΄ και αργότερα του νέου βασιλιά και φίλου του Κωνσταντίνου. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1897 και στον Ά Βαλκανικό Πόλεμο.
Στις 5 Μαρτίου 1913 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, που μόλις είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, διεξήγαγε έναν πολυμέτωπο αγώνα για την απελευθέρωση υποδούλων εδαφών στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και στο Αρχιπέλαγος, με θριαμβευτικές επιτυχίες κατά τον Α’ βαλκανικό πόλεμο. Το μεσημέρι αυτής της ημέρας, αφού γευμάτισε με τον επίσημό του βιογράφο, τον Δανό λοχαγό Walter Christmas, τον γιο του, πρίγκιπα Νικόλαο, που ήταν στρατιωτικός διοικητής της πόλης, τον στρατηγό Πάλλη, τον κόμη Τσέρνοβιτς, τον ιδιαίτερο γραμματέα του και έναν γιατρό, ξεκίνησε περιχαρής από την έπαυλη Χατζηλαζάρου όπου διέμενε, για έναν περίπατο κατά μήκος της λεωφόρου των Εξοχών (σημερινή Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου) μέχρι τον Λευκό Πύργο. Τον συνόδευε ο υπασπιστής του, αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Φραγκούδης ενώ σε μικρή απόσταση ασφαλείας ακολουθούσαν δύο Κρητικοί βρακοφόροι χωροφύλακες, η μόνη προφύλαξη που είχε δεχθεί να έχει ο βασιλιάς. Αφού έφτασαν στον Λευκό Πύργο όπου η στρατιωτική μπάντα έπαιζε μουσική, ο Γεώργιος αναμείχθηκε με το πλήθος που βρισκόταν εκεί και συζήτησε μαζί τους. Μετά από λίγο πήρε το δρόμο της επιστροφής για την οικία του. Ήταν περίπου 16:20 όταν πέρναγε μπροστά από το καφενείο Πασά Λιμάν. Ξαφνικά ένας κουρελής που καθόταν εκεί, σηκώθηκε βιαστικά, προσπέρασε τη συνοδεία και πλησίασε το βασιλιά. Αμέσως βάζοντας το χέρι του στην τσέπη του έβγαλε μια μαυροβουνιώτικη κουμπούρα και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς τον πυροβόλησε πισώπλατα από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Η σφαίρα εισήλθε στην αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης διέτρησε την καρδιά και αργότερα βρέθηκε στο ρούχο του. Ο Γεώργιος σωριάστηκε στο έδαφος δίχως να πει λέξη, να βγάλει μια φωνή, δίπλα σε ένα τραπέζι του γωνιακού παντοπωλείου. Ο Φραγκούδης με τους χωροφύλακες κατάφεραν και συνέλαβαν το δολοφόνο και εν συνεχεία μετέφεραν αμέσως τον βασιλιά που ψυχορραγούσε στο Παπάφειο ορφανοτροφείο που είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Ήταν όμως αργά. Ο βασιλεύς Γεώργιος είχε ξεψυχήσει καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.
Ο Ιωάννης Φραγκούδης (φώτο-καθήμενος) υπήρξε κορυφαίος αθλητής και κέρδισε τρία Ολυμπιακά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο Φραγκούδης κέρδισε Χρυσό στο περίστροφο 25μ., Αργυρό στο τυφέκι 300μ. και Χάλκινο στο ελεύθερο πιστόλι. Επίσης πήρε 4η θέση στο στρατιωτικό πιστόλι.
Επίσης υπήρξε δεινός ξιφομάχος και μάλιστα ξιφομάχησε το 1908 με τον τότε ταγματάρχη Λεωνίδα Παρασκευόπουλο για μια φιλονικία που είχαν κατά την προμήθεια πυρομαχικών, και τον τραυμάτισε ελαφρά.
Ο Ι. Χ. Φραγκούδης είχε λαμπρή σταδιοδρομία στον ελληνικό στρατό, όπως είπαμε, έγινε καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων και εθεωρείτο ειδικός σε θέματα εξοπλισμών. Υπό την ιδιότητα αυτή, και ενόψει του μεγάλου πολέμου, στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως εμπειρογνώμων για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Φραγκούδης απεβίωσε από ηλεκτροπληξία το 1916 σε ηλικία 53 ετών στην Νέα Υόρκη ενώ εξέταζε ένα νέο οπλικό σύστημα


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Σπύρος Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.