Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΔΕΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΑ ΖΕΡΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΞΕΔΟΘΗ ΤΗΝ 22α ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1942

ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΔΕΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ

ΔΙΑΤΑΓΗ
Α’ Κατόπιν παρακλήσεως του Σ.Μ. Ανατολής διά των ενταύθα Βρεταννών αξιωματικών, όπως ανατιναχθή η γέφυρα του Γοργοποτάμου προκειμένου να αρχίσουν οι Σύμμαχοι επιχειρήσεις εις την Αφρικήν και δι΄όν λόγον ήλθον ενταύθα, ορίζω ημέραν διά την επιχείρησιν αυτήν την 25 Νοεμβρίου και ώραν 23.00’


Β’ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
Σύμφωνα με τας πληροφορίας που έχομεν, ο εχθρός διαθέτει προς φρούρησιν της γέφυρας:
1) Φρουράν δυνάμεως 180-200 ανδρών Ιταλών και ολίγων Γερμανών. Η φρουρά στρατωνίζεται εις το νότιον μέρος της γέφυρας εις ένα σπίτι και εις τρείς ξύλινες παράγκες και σε μια κωνική σκηνή με δυό σκοπούς εις τα άκρα της γέφυρας και επί της σιδηροδρομικής γραμμής.
2) Μονίμους οχυρώσεις, πυροβολεία, οπλοπολυβολεία και ένα αντιαεροπορικόν.
3) Ισχυρά συρματοπλέγματα πέριξ της γέφυρας και εις ακτίνα διακοσίων (200) περίπου μέτρων και πιθανώς με παγίδας.
4) Δύναται να ενισχυθή η φρουρά της γέφυρας εντός ελαχίστου χρόνου από Λαμίαν απέχουσαν 10 χιλιόμ. περίπου και από την φρουράν της γέφυρας Παπαδιάς απέχουσα περί τα 20 χλμ.

Ο Ναπολέων Ζέρβας όταν ξεκίνησε να ρίξει το γεφύρι.

Γ’ ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΕΣΑ
1) Διά την εκτέλεσιν της επιχειρήσεως αυτής διαθέτομεν 68 αντάρτας του ΕΔΕΣ και τρείς ομάδας του ΕΛΑΣ, ήτοι συνολικώς δύναμιν 110 ανδρών περίπου με 20 αυτόματα Sten, πέντε ψαλίδια αποκοπής συρματοπλεγμάτων, 3 πιστόλια φωτοβολίδων.
2) Την μεν εκτέλεσιν του τακτικού μέρους αναθέτω εις τον Λοχαγόν Μιχάλη, όστις με την διατιθέμενην δύναμιν θα επιτεθή εναντίον της φρουράς της γέφυρας αιφνιδιαστικώς με αντικειμενικούς σκοπούς: α) την πλήρη εξουδετέρωσιν της εχθρικής φρουράς της γέφυρας και β) την εξασφάλισιν χρονικού διαστήματος 2 και 30’ ωρών του απαιτούμενου διά το τεχνικόν μέρος της ανατινάξεως.
3) Την δέ εκτέλεσιν του τεχνικού μέρους αναθέτω το μέν της ανατινάξεως της γέφυρας εις τους λοχαγούς Tom, Ntenes και Atha το δέ της αποκοπής των τηλεγραφικών και σιδηροδρομικών γραμμών εις απόστασιν πλέον του ενός χιλιομέτρου από της γέφυρας εις τους ταγ/χην Τζών και λοχ. Νατ προς νότον (γεφ. Παπαδιάς) και εις τους λοχαγούς Inda και Θέμην προς Βορράν (Λιανοκλάδι) εις έκαστον δέ Άγγλον αξιωματικόν θα διατεθούν από δύο αντάρται ως βοηθοί των.


Δ’ ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ.
1) Τα συνεργεία αποκοπής των τηλ/κών γραμμών ταγ/ρχης Τζών και λοχ. Inda θα ενεργήσουν εις 22.55’ ακριβώς.
2) Ο διοικητής των τμημάτων επιθέσεως λοχ. Μιχάλης καθώς και τα συνεργεία ανατινάξεως των σιδηροδρομικών γραμμών θα ενεργήσουν την 23.00’ ώραν ακριβώς, των συνεργείων επομένων της επιχειρήσεως των τμημάτων.
3) Η διέλευσις παντός συρμού θα είναι ελευθέρα μέχρι της 23.00’ ακριβώς, ήτοι μέχρι της ενάρξεως της επιθέσεως.
4) Την κατάληψιν πλήρη και επισταμένην εκκαθάρισιν της γέφυρας εκ του εχθρού θα σημειώση ο διοικητής των τμημάτων επιθέσεως λοχ. Μιχάλης διά μιάς λευκής φωτοβολίδος.
φωτοβολίδος.
5) Κατά τας ανατινάξεις ο λοχαγός Tom θα προειδοποιή διά τριών συριγμάτων προς πρόληψιν ατυχημάτων.
6) Το σύνθημα της τελικής αποχωρήσεως θα δώσω ο ίδιος διά δύο πράσινων φωτοβολίδων.
Την πιστήν εκτέλεσιν της παρούσης βασίζω εις τον πατριωτισμόν και συνείδησιν των συναγωνιστών μου.


Καστριώτισσα, 22-11-1942


Ο Αρχηγός
Ν. Ζέρβας


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters