Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Κατά τον Αριστοτέλη ο ύψιστος σκοπός του ανθρώπου πρέπει είναι η ευδαιμονία (ευ + δαίμων = να τα έχεις καλά με το Θεϊκό στοιχείο μέσα σου) . Συμφωνεί μάλιστα με τον Πλάτωνα ότι «ο τελικός σκοπός πάσης θεωρητικής και πρακτικής επιδιώξεως είναι το αγαθόν» . Διότι η κατοχή του υψίστου αγαθού αποτελεί την ευδαιμονία .
Τίθεται όμως το ερώτημα τι είναι διά τον άνθρωπον το ύψιστον αγαθόν; Ο Αριστοτέλης απάντησε ότι είναι «ενέργεια ψυχής κατά αρετήν». Δεν μπορεί όμως να εννοηθεί ενέργεια δίχως κίνηση , γι αυτό «η αρετή ευρίσκει και εκλέγει το μέσον δύο κακιών, εκ των οποίων η μία προέρχεται από την υπερβολήν , η δε άλλη από την έλλειψιν». Η ηθική αρετή , λοιπόν , είναι μεσότης . Μάλιστα ο φιλόσοφος μας παρέδωσε έναν πίνακα με 12 ηθικές αρετές , τις ελλείψεις και τις υπερβολές τους . Έτσι η ανδρεία κείται ενδιαμέσως της δειλίας και του θράσους , η σωφροσύνη μεταξύ της αναισθησίας και της ακολασίας , η φιλία ανάμεσα στην απέχθεια και την κολακεία , η αλήθεια ανάμεσα στην άγνοια και την φαντασιοπληξία , το δίκαιον ανάμεσα στη βλάβη και την πανουργία κ.ο.κ.
Η ψυχολογία μας , συνεχώς κινείται ανάμεσα στα δύο άκρα , ο ενάρετος είναι αυτός που μπορεί να στέκεται στο μέσον ( Μέτρον Άριστον) . Η ευδαιμονία , λοιπόν, επιτυγχάνεται από την καλλιέργεια της αρετής μέσα μας . Αυτή η καλλιέργεια ονομάστηκε από τον Αριστοτέλη «Θεωρητικός βίος».

Κατά τον Αριστοτέλη ,ο Νούς του ανθρώπου διακρίνεται σε δύο μέρη τον "Παθητικό Νού" ο οποίος είναι φτιαγμένος από ύλη και είναι φθαρτός και τον "Ενεργητικό Νού" ο οποίος είναι φτιαγμένος από ενέργεια , μπορεί να παράξει τα πάντα και είναι αθάνατος. Οι 12 Αρετές που θα πρέπει να αναπτύξει ο άνθρωπος για να φθάσει στην Ευδαιμονία ( η οποία είναι ο σκοπός του στην ζωή κατα τον φιλόσοφο) είναι μεσότητες , δηλαδή ενδιάμεσες εσωτερικές (ψυχολογικές) καταστάσεις μεταξύ δύο άκρων , της ελλείψεως και της υπερβολής . Οι επιθυμίες μας κατά την διάρκεια της ζωής μας ( πλούτος , καρριέρα, χρήματα , σχέσεις κ.α) αντιπροσωπέυουν την ανάγκη της ψυχής μας για την ανάπτυξη αρετών που θα "ξυπνήσουν" και θα ισχυροποιήσουν τον Ενεργητικό μας Νού . Έτσι η επιθυμία μας για πλούτο ίσως κρύβει την εσωτερική μας ανάγκη να αναπτύξουμε την αρετή της "μεγαλοπρέπειας" . Δηληδή αυτό που ενεργητικός μας Νούς το αντιλαμβάνεται ώς μεγαλοπρέπεια , ο παθητικός μας Νούς το αντιλαμβάνεται ως πλούτο . Αυτό που ο Ενεργητικός μας Νούς αντιλαμβάνεται ως "Ελευθερία" , ο παθητικός μας Νούς μπορεί να το αντιλαμβάνεται ως "επιθυμία για χρήματα" . Όταν εμείς επιθυμούμε κάτι , αυτό σημαίνει ότι η ψυχή μας λαχταράει την ανάπτυξη μιάς αρετής , την οποία έχουμε λησμονήσει. Βέβαια εάν εκπληρωθεί η "επιθυμία μας για χρήματα" δεν σημαίνει ότί θα έχουμε αναπτύξει την αντίστοιχη αρετή , διότι εάν το πετύχουμε κατά τύχη ή μηχανικά το πιθανότερο θα είναι να πέσουμε σε μία έλλειψη ή μία υπερβολή . Πώς λοιπόν θα αναπτύξουμε τις 12 αρετές και ποιά η πραγματική τους σχέση με τις καθημερινές μας επιθυμίες ;

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters