Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ»



Μιά πολιτική ανάλυση του Γεωργίου Λεονταρίτη


Σε προηγούμενον άρθρον μας, είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη να σχηματισθεί νέα κυβέρνησις από προσωπικότητες μακράν των υφισταμένων κομμάτων, προκειμένου να χαράξει άλλην πολιτικήν για την αντιμετώπισιν της κρίσεως. Οι λόγοι που απαιτούν την ανάληψιν οικονομικών και εθνικών ευθυνών, από κυβέρνησιν εκτός του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, είναι προφανείς:
α) Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί δημόσιον κίνδυνον. Εχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και επιβάλλεται η ταχεία απομάκρυνσίς του από το πηδάλιον του εθνικού σκάφους.
β) Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιδείξει δυναμικήν αντιπολίτευσιν, και δεν έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνην των μαζών. Την βλέπουν με καχυποψίαν και δισταγμόν. Φοβούνται όλοι, μήπως πρόκειται απλώς για «αλλαγή φρουράς» προκειμένου να παρέλθη χρόνος, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή.
γ) Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι διαφορετική περίπτωσις. Θα μπορούσαν
στελέχη του, να μετάσχουν σε ένα καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, διότι δεν βαρύνεται με τις αμαρτίες των άλλων κομμάτων. Μόνος του όμως ο ΛΑΟΣ, δεν αποτελεί λύσιν.
δ) Ολη η Αριστερά, αποκλείεται παντελώς, και δεν χρειάζεται να αναλυθούν οι αιτίες.
ε) Αποκλείεται και το κομματίδιον της κυρίας Μπακογιάννη, το οποίον αποτελεί «εξαπτέρυγον» της ολέθριας πολιτικής του «Μνημονίου».
Τα νέα πρόσωπα, πρέπει να διέπονται από εθνικές αρχές. Επιστήμονες, οικονομολόγοι, καθηγητές, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, μπορούν να στελεχώσουν ένα τέτοιο σχήμα.
Εάν ο υφιστάμενος παρηκμασμένος πολιτικός κόσμος, θέλει να προσφέρει μίαν υπηρεσίαν, οφείλει να στηρίξει αυτή την προσπάθειαν.
Είναι ανάγκη, να ακουστεί επιτέλους και η φωνή του Στρατού, τον οποίον συστηματικά απαξιώνουν και αποδυναμώνουν οι έχοντες μειωμένην ή καθόλου εθνικήν συνείδησιν.  Εν ενεργεία, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, να συνυπογράψουν  κοινήν διακήρυξιν, με την οποίαν να καλούν όλους, όπως βοηθήσουν και κατανοήσουν την ανάγκην εθνικής κυβερνήσεως, μακράν των υφισταμένων κομμάτων. Ο Στρατός έχει οξυτέραν αντίληψιν των εθνικών κινδύνων, και ίσταται μακράν της διαφθοράς και των αθεμίτων συναλλαγών.
στ) Καίριος εδώ, μπορεί να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε, ότι δεν αποτελεί επιθυμίαν του Ανωτάτου Αρχοντος, να συνδέσει την προεδρικήν του θητείαν, με την περίοδον που η χώρα βυθίζεται.
Θα γράψει όμως ιστορίαν ο κ. Καρ. Παπούλιας, εάν λάβει πρωτοβουλίαν για τον σχηματισμόν κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας. Θα προσφέρει μεγίστην υπηρεσίαν στο Εθνος και άπαντες θα του το αναγνωρίσουν. Θα ξεχωρίσει από όλους τους προκατόχους του.
Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι  λόγω της εκτάκτου ανάγκης, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για σχηματισμόν νέου κόμματος, το οποίον να ζητήσει την ψήφον του Λαού. Η κυβέρνησις αυτή, δεν θα έχει κομματικόν χαρακτήρα, αλλά εθνικόν. Το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, είναι άδηλον. Τώρα, ένα τέτοιο σχήμα, θα έχει ειδικήν αποστολήν, και δεν πρέπει να φθαρεί μέσα σε σκοτεινούς δαιδάλους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Σε μια κυβέρνησιν εθνικής σωτηρίας, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία στρατιωτικών, τουλάχιστον για τους τομείς του υπουργείου Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως. Πρόσωπα προερχόμενα μέσα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι τα πλέον κατάλληλα για τους δύο τόσον ευαίσθητους τομείς, οι οποίοι έχουν δεινοπαθήσει από ανίκανους πολιτικούς.
Επιπλέον, η παρουσία διακεκριμένων στρατιωτικών, αποσπά την εμπιστοσύνην των πολιτών. Ολοι γνωρίζουν, ότι οι αξιωματικοί έχουν ακέραιον χαρακτήρα, διδάσκονται και διδάσκουν την απόλυτον αφοσίωσιν στις αξίες του Εθνους. Κι αυτό, δεν συναντάται σε πολλούς πολιτικούς. Αντιθέτως, κατά την μεταπολιτευτικήν εποχήν, πλείστοι πολιτικοί εκινήθησαν μέσα στην διαφθορά, γεγονός που έχει φουντώσει την λαϊκήν οργήν.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;
Εύλογον είναι το ερώτημα: Ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας, μακράν των κομμάτων; Υπάρχουν πρόσωπα, αλλά η απάντησις δεν μπορεί να δοθεί εκ του προχείρου. Ωστόσο, μπορούμε να προτείνουμε διακεκριμένον επιστήμονα με διεθνές κύρος, που απολαμβάνει γενικής εκτιμήσεως. Πρόκειται για τον διαπρεπή καθηγητήν κ. Βασίλειον Μαρκεζίνην.
Δεν είναι μόνον η μοναδική πανεπιστημιακή και επιστημονική καριέρα του, που τον έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστόν. Ούτε οι τιμητικές διακρίσεις που τον ξεχωρίζουν μεταξύ πολλών ξένων διακεκριμένων προσωπικοτήτων.
Είναι κυρίως, το γεγονός ότι ο κ. Β. Μαρκεζίνης είναι ίσως ο μόνος που έχει μελετήσει σε τόσον βάθος τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η χώρα μας, οικονομικά, διπλωματικά, εθνικά. Ουδείς έχει καλύτερη γνώση, γύρω από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τον οποίον σήμερον διαχειρίζονται ερασιτέχνες, με δυσμενή αποτελέσματα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η λύσις του σημερινού οικονομικού αδιεξόδου, συναρτάται από τον επιδέξιον χειρισμόν των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε στην «σκακιέρα» της εξωτερικής πολιτικής.
Η κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ουσιαστικώς έχει παραδώσει την διακυβέρνησιν της χώρας, στην «Τρόικα», δηλαδή στο Δ’  Ράιχ της Μέρκελ. Εχουμε απωλέσει την εθνικήν μας ανεξαρτησίαν, κι ας μην φανεί η διαπίστωσις υπερβολική.
Ο καθηγητής Μαρκεζίνης, είναι ο μόνος που με άρθρα, βιβλία και ομιλίες δημόσιες, ανέλυσε τις επιδιώξεις των τουρκικών βλέψεων, τις αδυναμίες της εξωτερικής μας πολιτικής, τον μικροπολιτικό τρόπον σκέψεως εκείνων που χειρίζονται τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, ανέλυσε το θέμα των συμμαχιών, που πρέπει να αναθεωρηθούν, υπέδειξε λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα, επέκρινε δριμύτατα την μυστικήν διπλωματία, και επεσήμανε το θλιβερόν φαινόμενον του σημερινού πολιτικού κόσμου – στο μεγαλύτερον ποσοστόν του – που πεθαίνει και έχει ζημιώσει την χώραν.
Όπως, ο ίδιος έχει επισημάνει πολύ εύστοχα, «Η γενιά των Ελλήνων πολιτικών της μεταπολίτευσης, πρόκειται σύντομα να εξαφανιστεί – σαν άλλοι δεινόσαυροι. Ελπίζω ότι θα τους διαδεχθεί μια γενιά νεαρών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θα μπουν στην πολιτική, αφού πρώτα έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει, και δεν θα αντιμετωπίζουν την πολιτική ως το μόνο επικερδές επάγγελμα που έχουν ποτέ ασκήσει ή – κάτι χειρότερο – έχουν κληρονομήσει…».
Ισως κάποιοι δυσφορήσουν και σπεύσουν να παρατηρήσουν, ότι συνεχίζεται η οικογενειοκρατία: Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης κ.ά. Τώρα θα έχουμε και Μαρκεζίνη;
Πρόκειται περί άκρως λανθασμένης σκέψεως. Ο κ. Βασ. Μαρκεζίνης δεν έλαβε τις τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό και δεν εδημιούργησε λαμπράν επιστημονικήν καριέραν λόγω επιθέτου. Αυτά έξω δεν περνάνε. Είναι αυτόφωτος. Ο,τι σπουδαιότεραν εδημιούργησε στο εξωτερικό, το επέτυχε με την εντελώς προσωπικήν του ιστορία. Ξεχωρίζει μεταξύ πλείστων ξένων επιστημόνων, ως Βασίλειος Μαρκεζίνης, και όχι ως υιός του Σπύρου Μαρκεζίνη.
Το αντίθετον,  δηλαδή, απ’ ό,τι συμβαίνει με τους άλλους γόνους πολιτικών οικογενειών, που εκμεταλλεύονται το επίθετόν τους, ως μοναδικό «προσόν». Και, βεβαίως, ο κ. Μαρκεζίνης, δεν έχει ανάγκην της πολιτικής. Δεν περιμένει να διακριθεί απ’ αυτήν, ούτε να καρπωθεί κάποια άλλα οφέλη, ούτε και ο ίδιος επιζητεί την ανάμειξίν του στον πολιτικόν στίβον. Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του στα πολιτικά μας προβλήματα, έχουν αφετηρίαν τον πόνον που αισθάνεται, ως πατριώτης αντικρύζοντας την πατρίδα του να βυθίζεται ως «Τιτανικός».
Ο κομματισμός, είναι τελείως ξένος προς την ιδιοσυγκρασίαν του.
Ας μη νομισθεί, ότι το άρθρον αυτό, γράφεται με ιδικήν του ενθάρρυνσιν.  Αυτό, οφείλομεν να το τονίσωμεν κατηγορηματικώς. Τον καθηγητήν Μαρκεζίνην, δεν τον γνωρίζω προσωπικώς, ούτε είχα ποτέ προσωπικήν επαφήν μαζί του.
Πιθανώς και ο ίδιος, να δυσαρεστηθεί όταν διαβάσει αυτό το άρθρον. Ρόλος του δημοσιογράφου όμως, δεν είναι να καταγράψει μόνον τα γεγονότα, αλλά και να υποδεικνύει λύσεις, σκέψεις και προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε την εποχήν της παλιάς καλής δημοσιογραφίας, την οποίαν εμείς οι παλαιότεροι ενγωρίσαμε και βιώσαμε.
Οι βουλευτικές εκλογές – κατά την παρούσαν φάσιν  - πέραν της οικονομικής αιμορραγίας που θα προκαλέσουν, δεν αποτελούν λύσιν στα μεγάλα αδιέξοδα της σημερινής εποχής. Θα είναι ανακύκλωσις των ίδιων χρεοκοπημένων πολιτικών δυνάμεων των δύο «μεγάλων» κομμάτων. Πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά. Η Ελλάς έχει προσβληθεί από γάγγραιναν. Το κακό καλπάζει ακάθεκτον.
Ηδη, μεταβάλλεται σε ανίατον και θανατηφόρον. Σωτηρία δεν φαίνεται από πουθενά. Αι πολιτικαί δυνάμεις του τόπου (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Αριστερά και Μπακογιάννη) απετελματώθησαν. Τα κόμματα αυτά, μετεβλήθησαν σε συστατικά στοιχεία του αδιεξόδου, και κανένα δεν κατορθώνει να ενσαρκώσει και να πραγματοποιήσει την λύσιν αυτού. Το ΠΑΣΟΚ – χειρότερον όλων – μετέβαλε τον εαυτόν του εις γέφυραν δια να περάσει προς την εξουσίαν ο ξένος παράγων. Είναι κόμμα βυθισμένο στον βούρκον των ταπεινοτέρων επινοήσεων.
Κάθε περαιτέρω προσδοκία, είναι ματαία. Εάν δεν στηριχθεί εξωκομματική κυβέρνησις εθνικής σωτηρίας, τότε το μέλλον της Ελλάδος φοβούμεθα, ότι θα είναι σκοτεινόν. Η δημοκρατία και το Εθνος, θα περιέλθουν σε κατάστασιν εσχάτου κινδύνου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters