Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ 1956


Του Σπύρου Δημητρίου  
 
Ο Καραολής Μιχαλάκης γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο και κατόπιν την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Εργαζόταν για την αγγλική κυβέρνηση στο Τμήμα Φόρου Εισοδήματος. Είχε μυηθεί στον Αγώνα πριν την έναρξή του την 1η Απριλίου 1955 από τον συγχωριανό του τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Η προσφορά του από την αρχή ήταν σημαντική. Πήρε μέρος στην διανομή της πρώτης προκήρυξης του Διγενή, στη συνέχεια στο τμήμα πληροφοριών, στην μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού, στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίων των Άγγλων στην Λευκωσίας. Εντάχθηκε στην ομάδα εκτελεστικού της πόλης και ως απόφοιτος της Αγγλικής Σχολή έκανε παρέα με παιδιά των Άγγλων μαθαίνοντας πληροφορίες χωρίς αυτοί να υποψιάζονται ότι είναι μέλος της ΕΟΚΑ. Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε την εκτέλεση του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου. Αμέσως μετά καταζητήθηκαν και ο μεν Παναγιώτου διέφυγε την σύλληψη ενώ ο Καραολής συνελήφθη καθώς τον μετέφεραν στην περιοχή της Κερύνειας για να ενσωματωθεί στην ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955, παρόλο που οι Άγγλοι γνώριζαν ότι η σφαίρα που σκότωσε τον Πουλλή δεν προερχόταν από το δικό του όπλο αλλά από του Παναγιώτου. Έγινα διάφορες προσπάθειες για να δραπετεύσει από τις φυλακές όμως καμιά δεν είχε αίσιο τέλος. Θα οδηγηθεί στο ικρίωμα μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαίου 1955. Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις πριν την εκτέλεσή τους, σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις νέοι και να τραυματιστούν άλλοι 200.(γράφουμε σε σχετικό κεφάλαιο). Θα είναι ο πρώτος απαγχονισθείς σύμφωνα με τις σκληρές επιλογές του νέου κυβερνήτη της Κύπρου στρατάρχη Χάρντιγκ που πίστεψε αφελώς ότι μπορεί να νικήσει την ΕΟΚΑ. Θάφτηκε κι αυτός όπως ο Ανδρέας Δημητρίου σε ειδικό χώρο των Κεντρικών Φυλακών που έμεινε στην ιστορία ως ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ.
 
Έχε γειά γλυκειά Πατρίδα
δουλωμένο μου νησί
τρανή πούχεις και μεγάλη
την αδούλωτη ψυχή.
 
Έχετε γειά λαγκάδια
κάμποι βουνά βρυσούλες
έχετε γειά Κυπριόπουλα
και σεις Κυπριοπούλες.
 
Αυτό είναι κύκνειο άσμα του του φιλομαθή και ευαίσθητου Έλληνα Ήρωα της Αγχόνης Μιχαλάκη Καραολή με τον τίτλο : "Τελευταία νύχτα"
.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
Ο Δημητρίου Ανδρέας γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στο χωριό Άγιος Μάμμας της επαρχίας Λεμεσού. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Εργάστηκε αρχικά σε κατάστημα με είδη κυνηγιού και εκρηκτικών υλών και αργότερα στον αγγλικό στρατό. Εργατικός και ευσυνείδητος γρήγορα αναδείχθηκε σε γραμματέα της Συντεχνίας των Αχθοφόρων της ΣΕΚ(Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου) στην πόλη της Αμμοχώστου. Εντάχθηκε αμέσως στον Αγώνα της ΕΟΚΑ στις ομάδες δράσης της Αμμοχώστου επεκτείνοντας την συμμετοχή του και στο εκτελεστικό. Βρισκόταν συνέχεια σε εγρήγορση σκεπτόμενος τρόπους να βοηθήσει την οργάνωση. Κατάφερε στις αρχές Δεκεμβρίου 1955 να αρπάξει οπλισμό από τις στρατιωτικές αποθήκες στο λιμάνι της Αμμοχώστου τα οποία προώθησε στις αντάρτικες ομάδες που μέχρι τότε πολεμούσαν με κυνηγετικά. Ο Αρχηγός Διγενής τον εξήρε για την δράση του. Στις 28 Νοεμβρίου1955 πυροβόλησε και τραυμάτισε σε ενέδρα τον Άγγλο πράκτορα Σίντνευ Μόνταγκιου Τέυλορ και συνελήφθη από τους στρατιώτες που τον φυλούσαν παρόλο που προσπάθησε να αμυνθεί, όμως το όπλο του έπαθε εμπλοκή. Καταδικάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1956 σε θάνατο και απαγχονίστηκε μαζί με τον Μιχαλάκη Καραολή στις Κεντρικές φυλακές και θάφτηκε εκεί σε ειδικό χώρο που κατασκεύασαν οι αποικιοκράτες (Φυλακισμένα Μνήματα,γράφουμε σχετικά σε ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου).
«Λυπούμε που δεν θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στην σκλαβιά. Ζήτω η λευτεριά. Γειά σας» ήταν τα τελευταία λόγια του πριν τον απαγχονισμό προς την μητέρα του. «Στο καλό, γιέ μου και να έχεις θάρρος ως το τέλος», ήταν η απάντηση της Ελληνίδας μάνας.
 
Πηγή: Σπύρος Δημητρίου ΟΙ ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1955 – 1959 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ Αθήνα 2023 (υπό έκδοση)


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters