Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΡΑΠΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ε.Ε.





Του Ανδρέα Σταλίδη

Το βουλγαρικό βέτο για την έναρξη συνομιλιών για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τον Οκτώβριο του 2019 είχε εκδοθεί πολύ αυστηρό ψήφισμα από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Τον Αύγουστο του 2020 στάλθηκε ένα εξασέλιδο σημείωμα από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας προς όλες τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ με το ίδιο περιεχόμενο.

Αντιγράφω ορισμένες φράσεις από αυτό το σημείωμα.

«Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την εθνική και γλωσσική κατασκευή (engineering) που έλαβε χώρα από παρελθόντα αυταρχικά καθεστώτα», ««Μακεδονική γλώσσα» ή εθνότητα δεν υπήρχαν μέχρι τις 2 Αυγούστου 1944», (εδώ συνεχίζει και αναφέρεται ονομαστικά στον Τίτο και τις πράξεις του. Επίσης, αναφέρει: «Τεράστια παρανόηση εγείρεται όταν ο όρος «μακεδονικός» και «αυτός/ή/ό που προέρχεται από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», χρησιμοποιούνται σε διεθνή φόρα με τρόπο που το ένα να υποκαθιστά το άλλο»

Πέραν αυτών, δίνει και μία σφαλιάρα στους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι «Η τρίτη διάσκεψη του ΟΗΕ για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων το 1977, δεν είχε κανέναν πολιτικό χαρακτήρα ή αποφάσεις, και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα ή άλλη δέσμευση που θα οδηγούσε σε οποιαδήποτε αναγνώριση του όρου «μακεδονική γλώσσα».

Αυτό ακριβώς δηλαδή, που έλεγαν οι διαφωνούντες με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι αυτό που γράφτηκε εκεί για το 1977, εάν είχε τον ελάχιστο βαθμό αληθείας, θα ήγειρε τις αντιδράσεις των Βουλγάρων το 1977, οι οποίοι ήταν ασφαλώς παρόντες στη διάσκεψη.

Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας μία ημέρα πριν την χρήση του βέτο από τη Βουλγαρία δήλωσε απογοητευμένος ότι «δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάμψουμε τις βουλγάρικες θέσεις». Αντίστοιχα μεγάλη ήταν και η θλίψη και στην Ελλάδα!

Παρόλο που τα ΜΜΕ των Σκοπίων, όπως και διάφοροι επίσημοι φορείς της χώρας, συνεχίζουν να δηλώνουν το σκέτο «Μακεδονία», αλλά και το επίθετο «μακεδονικός», εν τούτοις τα ελληνικά ΜΜΕ σε ικανό βαθμό υιοθετούν την ονομασία των Πρεσπών, επειδή, λέει «δεσμεύονται».

Καμία δέσμευση! Οι Έλληνες είμαστε οι μόνοι που τους Φράγκους τους λέμε Γάλλους. Οι Ντόυτς μόνο στη χώρα τους λέγονται έτσι. Οι λοιποί τους αποκαλούν είτε Γερμανούς, είτε Αλεμάνους. Εμάς, μας αποκαλούν είτε Γραικούς, είτε Ίωνες. Τους Σουόμι τους λέμε Φινλανδούς και τους Σουίς τους λέμε Ελβετούς. Όλα αυτά, παρά τις επίσημες ονομασίες. Εκεί δεν υπάρχει δέσμευση;

«Μακεδόνες» τους ονομάζει μόνο όποιος το θέλει. Κανένας επειδή υποχρεώνεται. Μακεδόνες είμαστε εμείς.

Η Βουλγαρία λοιπόν ζητάει από την ΕΕ τρία πράγματα.

  • Πρώτον να μην γίνει αποδεκτός ο όρος «μακεδονικό έθνος»,
  • δεύτερον να μην γίνει αποδεκτός ο όρος «μακεδονική γλώσσα» και
  • τρίτον να υπάρξει δημόσια δέσμευση των Σκοπιανών ότι δεν υφίσταται καμία δική της μειονότητα στο έδαφος της Βουλγαρίας. Απλά, σαφή και σεβαστά αιτήματα. Εμείς αποτύχαμε και στα τρία, για να μην πω ότι τα προκαλέσαμε κι όλας αυτά τα προβλήματα.

Η Βουλγαρία διατηρεί το σθένος της να μην κάμπτεται ούτε από εξωτερικές πιέσεις, ούτε από ιδεοληψίες, ούτε από επιδρομή επιχειρημάτων κατευνασμού. Ήδη στο τρίτο αίτημα έχει υποχωρήσει ο Ζάεφ.

Δικαιούμαστε κι εμείς να θέσουμε τα ίδια αιτήματα από τη δική μας πλευρά.


Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 1 Δεκεμβρίου 2020.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters