Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΤΑ 21 ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

Την περίοδο 1936- 1940 κατασκευάστηκε με απόλυτη μυστικότητα ένα τιτάνιο στρατιωτικό οχυρωματικό έργο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, που στηρίζονταν σε 21 οχυρά συγκροτήματα. Σκοπός τους η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, από την βουλγαρική επεκτατική πολιτική, που αξίωνε έξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τα σημαντικότερα σημεία  εισβολής από βορρά που οχυρώθηκαν την περίοδο 1936- 1940, ήταν τα παρακάτω:
α.         Όρος Μπέλες (Κερκίνης)
β.         Στενωπός Ρούπελ
γ.         Διάβαση Κάλη (νοτιανατολικά του χωριού  Άγκιστρο)
δ.         Διάβαση Περσέκ (δυτικά του Κάτω Νευροκοπίου)
ε.         Υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου
στ.       Λεκάνης Βώλακος
ζ.         Διάβαση Εχίνου (βορείως της Ξάνθης)
η.         Διάβαση Νυμφαίας (βορείως της Κομοτηνής)


Όρος Μπέλες (Κερκίνη)

Το όρος Μπέλες εκτίνεται από την λίμνη Δοιράνη μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα και η κορυφογραμμή του αποτελεί το φυσικό σύνορα της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Είναι το μόνο φυσικό γεωγραφικό εμπόδιο που καλύπτει από βορρά τη Θεσσαλονίκη και τις ζωτικές σιδηροδρομικές γραμμές της βορείου Ελλάδας. Προς το ελληνικό έδαφος οι απολήξεις του όρους  είναι απότομες και δεν παρουσιάζουν πλατύσματα για την κατασκευή οχυρώσεων, ενώ η κίνηση αρμάτων είναι αδύνατη. Από την κορυφογραμμή (που στα 2/3 της το υψόμετρο κυμαίνεται από 2.020 μέτρα μέχρι 1.600) μέτρα διέρχονται μόνο ημιορεινές οδεύσεις.
Σε περίπτωση ελληνοβουλγαρικού πολέμου το Μπέλες θα έπρεπε να διατηρηθεί ασφαλή σε ελληνικά χέρια προκειμένου:
α.         Να αποκτηθεί ελευθερία κινήσεων στην περιοχή Σιδηροκάστρου.
β.         Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής.
γ.         Να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για ενέργεια ελληνικών δυνάμεων προς τον κόμβο του Πετριτσίου.

Όρος Μπέλες (Κερκίνη)

Για την απαγόρευση της κατεύθυνσης από το βουλγαρικό Πέτριτς προς το Νέο Πετρίτσι κατασκευάστηκαν τεσσάρα (4) οχυρά:
α.         Οχυρό ΠΟΠΟΤΛΙΒΙΤΣΑ
β.         Οχυρό ΙΣΤΙΜΠΕΗ
γ.         Οχυρό  KEΛΚΑΓΙΑ
δ.         Οχυρό ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ
Δευτερεύουσα αποστολή των οχυρών ΠΟΠΟΤΛΙΒΙΤΣΑ και ΙΣΤΙΜΠΕΗ, ήταν η χρήση τους ως βάση εξόρμησης για την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας προς Πέτριτς. Αυτός ήταν και ο λόγω της εγγύτητάς τους προς τη συνοριακή γραμμή.
Δυτικά των οχυρών  και για περίπου 25 χιλιόμετρα (μέχρι το Τριεθνές) λόγω του δύσβατου του εδάφους και της απότομης κορυφογραμμής που χαρακτηρίζονταν ως «κόψη εγχειριδίου», δεν ήταν δυνατή η κατασκευή οχυρών. Η ασφάλεια της κορυφογραμμής ή όπως ονομάζονταν «οροθετικής γραμμής»  εξασφαλίζονταν σε λόχους προκαλύψεως Ήταν οργανωμένοι σε Κέντρα Αντιστάσεως (Κ.Α.), στα οποία ήταν ενταγμένα και τα 10 σκυρόδετα πολυβολεία του δυτικού Μπέλες.


Στενωπός Ρούπελ

Η στενωπός Ρούπελ βρίσκεται στο νομό Σερρών, σχηματίζεται καθώς ο ποταμός Στρυμόνας ρέει από βορρά προς νότο και συμπιέζεται από τους ορεινούς όγκους Μπέλες (Κερκίνη) και Τσιγκελιού (Άγκιστρο). Το μήκος της στενωπού είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 500 μέτρα έως 2 χιλιόμετρα. Ο ποταμός Στρυμόνας  πριν εισέλθει στη στενωπό, διατρέχει την κοιλάδα της Μαρινούπολης στη Βουλγαρία, διατρέχει στη συνέχεια την  κοιλάδα των Σερρών στην Ελλάδα, ώσπου τελικά εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η διαδρομή που ακολουθεί ο Στρυμόνας, είναι η συντομότερη οδός από το υψίπεδο της Σόφιας προς το Αιγαίο Πέλαγος και αντίστροφα. Έτσι κατά μήκος της κοιλάδας του Στρυμόνα υλοποιείται ο επιθετικός άξονας εισβολής  Κρέσνα-Ρούπελ-Σέρρες που είναι ο μεγαλύτερος άξονας εισβολής  στην Ελλάδα από βορρά.


Στενωπός Ρούπελ

Για την εξασφάλιση της στενωπού  και την απαγόρευση των παρόχθιων δρομολογίων του ποταμού Στρυμόνα, κατασκευάστηκαν δύο (2) οχυρά:
α.         Οχυρό ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΝΕΣ
β.         Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ
Το οχυρό  ΡΟΥΠΕΛ, είναι η «Ναυαρχίδα» της οχυρωματικής Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά, καθώς σε αυτόν τον άξονα εισβολής, ο εχθρός μπορούσε να αναπτύξει μεγάλο αριθμό δυνάμεων, σε αντίθεση με την υπόλοιπη μεθοριακή γραμμή που παρεμβάλλονταν δύσβατοι ορεινοί όγκοι. Απώλεια της πεδιάδας  των Σερρών και των πόλεων Σιδηροκάστρου και Σερρών, θα συνεπάγονταν απώλεια της Ανατολικής Μακεδονίας, και θα διακυβεύονταν άμεσα η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης.

Διάβαση Κάλη

 Μεταξύ του όρους Άγκιστρο (Τσιγκέλι) και Βροντούς δημιουργείται ένας ημιορεινός διάδρομος, από τον οποίο εχθρικές δυνάμεις μπορούσαν να προωθηθούν ταχύτατα προς Αχλαδοχώρι και στη συνέχεια προς την πόλη του Σιδηροκάστρου και Σερρών.
Επιπρόσθετα από τη διάβαση της Κάλη θα μπορούσε να παρακαμφθεί η ισχυρά οχυρωμένη τοποθεσία της στενωπού Ρούπελ.
Για την εξασφάλιση της διάβασης της Κάλη, αλλά και δευτερευόντων οδεύσεων του όρους Άγκιστρου που οδηγούσαν στην πόλη του Σιδηροκάστρου, κατασκευάστηκαν δύο (2) οχυρά
α.         Οχυρό ΚΑΡΑΤΑΣ
β.         Οχυρό ΚΑΛΗ 
Το οχυρό ΚΑΡΑΤΑΣ είχε επιπρόσθετα και αποστολή, την ανατολική πλαγιοφύλαξης του οχυρού ΡΟΥΠΕΛ.


Διάβαση Βροντός

Για την απαγόρευση των οδεύσεων που συγκλείουν στην στενωπό του Βαθύτοπου και μέσω της διάβασης Περκέκ οδηγούν προς Αχλοδοχώρι και Σιδηρόκαστρο κατασκευάστηκαν δύο (2) οχυρά
α.         Οχυρό ΠΕΡΣΕΚ
β.         Οχυρό ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑ
Επιπρόσθετα το οχυρό ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑ είχε αποστολή και την από δυτικά πλαγιοφύλαξη του οχυρού ΜΑΛΙΑΓΚΑ.


Υψιπέδου Κάτω Νευροκοπίου

Το υψιπέδου του Κάτω Νευροκοπίου βρίσκεται σε υψόμετρο 545 μέτρων, απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την ελληνοβουλγαρικής συνοριακής γραμμής και 40 χλμ. από την πόλη της Δράμας.
Το υψίπεδο είναι πεδιάδα τετραγωνικού περίπου σχήματος πλευρά 8 χλμ. και προσφέρει περιορισμένη κάλυψη από συστάδες δέντρων και μικρούς θάμνους
Μοναδικό χαρακτηριστικό σημείο είναι ένα βραχώδες ύψωμα εμβαδού περίπου ενός τετραγωνικού χλμ. που αποτελεί το κλειδί της τοποθεσίας. Στην βάση του είναι χτισμένο το χωριό Οχυρό.
Από το υψιπέδου του Κάτω Νευροκοπίου διέρχεται ο δεύτερος μεγαλύτερος άξονας εισβολής  στην Ελλάδα από βορρά μετά τη στενωπό Ρούπελ.
Μοναδικό χαρακτηριστικό σημείο είναι ένα βραχώδες ύψωμα εμβαδού περίπου ενός τετραγωνικού χλμ. που αποτελεί το κλειδί της τοποθεσίας. Στην βάση του είναι χτισμένο το χωριό Οχυρό


Από το υψιπέδου του Κάτω Νευροκοπίου διέρχεται ο δεύτερος μεγαλύτερος άξονας εισβολής  στην Ελλάδα από βορρά μετά τη στενωπό Ρούπελ.
Εχθρικές δυνάμεις μέσω των συνοριακών διαβάσεων Ακρίνου και Εξοχής, εύκολα μπορούν να προσεγγίσουν το Κάτω Νευροκοπί, η κατάληψη του οποίου θα τους επέτρεπε:
α.         μέσω των διαβάσεων Περσεκ και Βροντούς, να προωθήσουν δυνάμεις στην πεδιάδα των Σερρών.
β.         μέσω της διάβασης Καλαποτίου και στενωπό Γρανίτου, να προωθήσουν δυνάμεις στην πεδιάδα της Δράμας.
Απώλεια του υψίπεδου Κάτω Νευροκοπίου θα συνεπάγονταν  κατάληψη των πόλεων της Δράμας και Καβάλας και θα διακυβεύονταν άμεσα η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης.


Για την εξασφάλιση του Κάτω Νευροκοπίου κατασκευάστηκαν έξι (6) οχυρά:
α.         Οχυρό ΜΑΛΙΑΓΚΑ
β.         Οχυρό ΠΕΡΙΘΩΡΙ
γ.         Οχυρό ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ
δ.         Οχυρό ΝΤΑΣΑΒΛΗ
ε.         Οχυρό ΛΙΣΣΕ
στ.       Οχυρό ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΣ
Χαρακτηριστικό της οχύρωσης στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου ήταν η ισχυρή αντιαρματική άμυνα. Ενδεικτικά φέρεται ότι από τα 24 αντιαρματικά πυροβόλα 37 χιλ. που διατέθηκα συνολικά στη Γραμμή ΜΕΤΑΞΑ, τα 13 εξόπλιζαν τα οχυρά του Νευροκοπίου. Η «απόφραξη» του υψιπέδου συμπληρώνονταν με ένα αντιαρματικό εμπόδιο μήκους περίπου 3 χλμ. αποτελούμενο από σιδηροτροχιές και σκυρόδετους πεσσούς (τα επονομαζόμενα και «δόντια του δράκοντα») και είναι το μεγαλύτερο κώλυμα που κατασκευάστηκε στη Γραμμή ΜΕΤΑΞΑ.


Λεκάνης Βώλακος

Η λεκάνη του Βώλακα βρίσκεται σε υψόμετρο 830 περίπου μέτρων και απέχει 20 χιλιόμετρα περίπου από το Κάτω Νευροκόπι. Για την εξασφάλιση της λεκάνης του Βώλακα και κατ’επέκταση της πεδιάδας και πόλης της Δράμας, κατασκευάστηκαν τρία (3) οχυρά:
α.         Οχυρό ΚΑΣΤΙΛΛΟ
β.         Οχυρό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
γ.         Οχυρό ΜΠΑΡΤΙΣΕΒΑ


Ροδόπη

Ενδεχόμενη εισβολή στη χώρα μας από τη Θράκη, θα έπρεπε να γίνει μέσω των δύο βασικών οδεύσεων της Ροδόπης:
α.         από τη διάβαση του Εχίνου βορείως της Ξάνθης
β.         τη διάβαση της Νυμφαίας, βορείως της Κομοτηνής 
Από εκεί οι εχθρικές δυνάμεις μέσω της διάβασης της Νέας Καρβάλης και οδεύσεων του Νέστου ποταμού, θα μπορούσαν να κινηθούν δυτικά για κατάληψη της Καβάλα και στη συνέχεια να περισφίξουν την πόλη της  Θεσσαλονίκης.
Σε αυτές τις δύο διαβάσεις κατασκευάστηκαν αντίστοιχα δύο ομώνυμα οχυρά:
α.         Οχυρό ΕΧΙΝΟΣ



β.         Οχυρό ΝΥΜΦΑΙΑ

Χαρακτηριστικά των δύο οχυρών της Ροδόπης, ήταν ότι δεν είχαν πλαγιοφύλαξη και αλληλοκάλυψη άλλων οχυρών, ενώ το υποτυπώδες οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο δεν ευνοούσε την προωθήσει δυνάμεων για την υποστήριξη τους. Γι’αυτό το λόγω, η αυτονομία των οχυρών ΕΧΙΝΟΥ και ΝΥΜΦΑΙΑΣ σε πυρομαχικά, τροφή και νερό ανέρχονταν στις 15 ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα οχυρά της Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ είχαν αυτονομία για 10 ημέρες. Επίσης δευτερεύουσες όδευσης της οροσειράς Ροδόπης, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη των οχυρωμένων τοποθεσιών.


Metaxasline.org άμυνα μέχρις εσχάτων
http://metaxasline.org/%CF%84%CE%B1-21-%CE%BF%CF%87%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters