Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ : ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ «ΤΩ ΕΝΔΟΞΩ ΕΛΛΗΝΙΚΩ ΣΤΡΑΤΩ ΚΑΤΑ ΞΗΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΑΝΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ., ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
1912/1913»
«Εν Ερσέκα τη 28η Νοεμβρίου 1913
Αγαπητή μου
Σοί στέλλω εγκλείστως επιστολήν του κ. Δούσμανη, εξ ής θα αντιληφθής ότι λίαν δύσκολον άν μη αδύνατον αποβαίνει να τοποθετηθώ αυτόσε. Εν τούτοις συναντήσατε τον κουμπάρον, εις ον γράφω σήμερον και συνεννοηθείτε εμπιστευτικώς, και εις περίστασιν καθ' ήν πρόκειται ταχέως το Υπουργείο να κάμη τάς τοποθετήσεις, ο δέ κ. Καΐρης θα κατορθώση εν τοιαύτη περιπτώσει νά μέ τοποθετήση εις την φρουράν Αθήνας, να μή αναλάβω υποχρέωσιν από τόν κ. Δούσμανη.
Εις περίστασιν δέ καθ' ήν πρόκειται να βραδύνουν αι τοποθετήσεις, ή ο κ. Καΐρης δέν θα δυνηθή να με τοποθετήση αυτόσε, τότε εκ' συνενοήσεως μετά τού κουμπάρου ειδοποιήσατέ μοι, ποίων ή ποίας θέσεις δύναμαι να προτείνω εις τον κ. Δούσμανην.
Εν τέλει άν αντιληφθής ότι δέν θα δυνηθώμεν να κατορθώσωμεν τίποτε δι αυτόσε, φρόντισον να μάθης εις ποίας φρουράς διά του κ. Καΐρη ή Κ. Δούσμανη δύναμαι νά τοποθετηθώ και γράψαι μου εκδηλούσα και την προτίμησί σου, αφού λάβεις υπ' όψιν ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολυδάπανος. Άν αντιληφθής ότι πρόκειται να εκλάβω μόνο υποχρεώσεις, χωρίς να κατορθώσω τί, ειδοποίησόν με, ίνα μή αναλάβω τοιαύτας, αλλά ακολουθήσω τήν τύχην του Συντάγματός μου.
Μοί γράφεις ότι ο Μίχος θα κάμη αίτησιν μονιμοποιήσεως, ενώ γνωρίζω ότι η μονιμοποίησις των εφέδρων θα γείνη προτάσει του συμβουλίου των αντιστρατήγων κλπ. επί ταίς εκθέσεσι των Διοικητών των Συνταγμάτων και ………. και ουχί τή αιτήσει τών εφέδρων αξιωματικών οίτινες δύνανται άν εκριθώσι, νά δεχθώσι ή να μή δεχθώσι την μονιμοποίησιν, συνεπώς δέν αποβαίνει αναγκαία η υποβολή αιτήσεως μονιμοποιήσεως ή εις περίστασιν καθ' ήν πρόκειται ο Μίχος διά της αιτήσεως του νά υποδείξη τας κατά τούς δύο πολέμους εξαιρετικάς υπηρεσίας του και αξιώση δυνάμει τούτων την μονιμοποίησιν, αλλά τούτο θα ήτο αναγκαίον, άν έχει πληροφορίας ότι επροτάθη υπό τού Συνταγματάρχου του.
Πρό ημερών σοί απέστειλα διά της Αθηναΐκής Τραπέζης δραχ. 500 και σοι ετηλεγράφησα να τάς λάβης. Ειδοποίησόν με αν τάς έλαβες.
Πρό του τέλους του Δεκεμβρίου θα σοί στείλω και ετέρας 500 ή και πλείστας. Φρόντιζε να κάμης οικονομίαν διότι πολύ ταχέως τα χρήματα θα μας χρειασθούν.
Εις τας οικογενείας κ. Σερατάκου και Βασιλάκου να προσφέρεις τούς χαιρετισμούς μου.
Επίσης εις τάς οικογενείας Σαριέντη, Νίκου και λοιπά φιλικάς.
Τήν μητέρα, Ιφιγένειαν, Μίχον και .......... Ασπάζομαι.
Σε φιλώ
Μ. Πέτρο..........
Υ.Γ. Άν μάθω ότι κανέν τών Συνταγμάτων της Α! Μεραρχίας θα τοποθετηθή εις Βόλον φρόντισον διά του Κουμπάρου και Καΐρη να τοποθετηθώ εις αυτό, αν δεν είναι δυνατόν να έλθω αυτόσε.»ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters