Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

''Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ''

Από το βιβλίο του Εμμανουέλε Γκράτσι, που εξεδόθη στην Φλωρεντία το 1945 με τίτλο ( Il Principio della Fine)
"Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ, H επιχείρηση κατά της Ελλάδος"
Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ,1980.

 
Το βράδυ της 10ης Ιουνίου (1940), βρισκόμουνα στους Δελφούς, όπου είχα πάει μαζί με τον Διευθυντή της ( Ιταλικής ) Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών, με σκοπό να επισκεφθώ την επομένη τις εκεί ανασκαφές.
Το ραδιόφωνο του ξενοδοχείου μας μετέδωσε τον λόγο με τον οποίο ο Μουσολίνι από τον εξώστη του Palazzo Venezia ανήγγειλε τον πόλεμο, που περιείχε τα γνωστά λόγια:
"Δηλώ επισήμως ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να παρασύρει εις την σύρραξιν άλλους λαούς συνορεύοντας μετ' αυτής από ξηράς ή από θαλάσσης. Η Ελβετία, η Γιουγκοσλαυαία, η Ελλάς, η Τουρκία και η Αίγυπτος ας λάβουν υπό σημείωσιν τους λόγους μου τούτους. Εξαρτάται από αυτάς, και μόνο από αυτάς, όπως οι λόγοι αυτοί πραγματοποιηθούν ή όχι."
Το ίδιο βράδυ ανεχώρησα για την Αθήνα. ...Το επόμενο πρωί πήγα στο Υπουργείο για να επιδώσω την διακοίνωση με την οποία ανήγγειλα στην Ελληνική Κυβέρνηση την απόφαση που είχε λάβει η Ιταλική Κυβέρνηση. Επειδή ο Μεταξάς ήταν απησχολημένος, επέδωσα την διακοίνωση στον Μαυρουδή
(Μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών). Το ίδιο πρωί όμως μου τηλεφώνησαν εκ μέρους του Μεταξά να τον επισκεφθώ το απόγευμα. Ιδού τι ανέφερα σχετικά με το τηλεγράφημα μου υπ' αριθ. 155-156 της 11ης Ιουνίου (προς την Ιταλική Κυβέρνηση) : "Μου τηλεφώνησαν το πρωί εκ μέρους του Προέδρου, ζητώντας μου να τον επισκεφθώ το απόγευμα. Μου είπε ότι επιθυμούσε να με δει αμέσως για να με διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει αυστηρώς την ουδετερότητά της και με παρεκάλεσε να επαναλάβω στην Ιταλική Κυβέρνηση την διαβεβαίωση αυτή. Μου είπε ότι ήταν βέβαιος ότι η Αγγλία δεν θα προσπαθήσει να παραβιάση την ελληνική ουδετερότητα, αν όπως αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αμυνθεί ενόπλως και ανεκοίνωσε στην Αγγλία την αποφασή της αυτή. Για κάθε ενδεχόμενο ελήφθησαν αμυντικά μέτρα εναντίον κάθε απόπειρας αποβάσεως στην θεσσαλονική, στον Βόλο και σε άλλα ελληνικά λιμάνια, η δε μεραρχία που φρουρεί την Κρήτη κινητοποιήθηκε και αυξήθηκε ώστε να φθάσει σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

Στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά, (τόμος 4ος, σελ. 475) υπάρχει η εξής καταγραφή:
11 Ιουνίου, Τρίτη (1940)
...Γκράτσι απόγευμα. Βεβαιώ ουδετερότητα, και προς πάσας τας κατευθύνσεις.-Τι θα κάμη η Τουρκία! αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών
προς την εν Ρώμη Βασιλική Πρεσβείαν
Εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν, ερωτήσαντα με σήμερον περί της στάσεως ήν θα τηρήσει η Ελλάς έναντι της εμπολέμου Ιταλίας, απήντησα ότι αύτη θα είναι απολύτου ουδετερότητος εφ'όσον ο πόλεμος δεν μεταφέρεται εις τα Βαλκάνια. Παρακαλώ όπως αν τυχόν ηθέλετε ερωτηθή παρά του Ιταλού Υπουργού των Εξωτερικών δώσητε και σεις την αυτήν απάντησιν
Μεταξάς
14 Ιουνίου, Παρασκευή.
Φαίνεται η Τουρκία απέκλινε οριστικά να μην εμέμβη εις τον πολεμον. Αλλά αύριο θα μάθομε θετικά.-Το Παρίσι εις τα χέρια των Γερμανών. Η γαλλική Κυβέρνησις εις Μπορντώ.-Ησυχία εις τα Βαλκάνια.-Να ιδούμε πως θα τα καταφέρουμε με τον οπλισμό μας.



ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
http://ioannismetaxas.gr/Varius/images/HArhiTouTelous.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters