Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ", ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ 2015

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, από τις 7μμ, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη, διοργάνωσε την “Γιορτή του Ίωνος 2015”, μπροστά από την Λευκή στήλη, στο σημείο της δολοφονίας του (Βασ. Σοφίας 73, έναντι Χίλτον). Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, που από το 1982 κρατάνε ζωντανή την μνήμη της θυσίας του μεγάλου Έλληνα, εκεί, μπροστά στο σημείο της δολοφονίας του, διοργανώθηκε εφέτος μια νέα Γιορτή που φιλοδοξεί κάθε χρόνο να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, διότι για τους Έλληνες η θυσία είναι γιορτή...
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κεντρικός παρουσιαστής της οποίας ήταν ο Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος, και συντονιστής των ομιλητών, ο Νίκος Τζιόπας, είχε ως εξής:
Ομιλίες με Θέμα :
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Πρώτος πήρε τον λόγο ο δικηγόρος, συγγραφέας, ιστορικός κ. Θανάσης Κόρμαλης.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο αρθρογράφος του Περιοδικού ‘’PATRIA’’ και μέλος της συντακτικής ομάδας της ‘’ΙΔΕΑΠΟΛΙΣ’’ , κ. Πάνος Λουκάς.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Δρ της Θεολογίας και Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων, κ. Γιώργος Σαγιάς.
Στην συνέχεια ο εκδότης των εκδόσεων ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’, κ. Ιωάννης Γιαννάκενας, ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει έναν Συναγωνιστή, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει όλα αυτά τα χρόνια, εκδίδοντας τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη. Πρόκειται για τον εκδότη των εκδόσεων ‘’ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ’’, κ. Γιάννη Σχοινά, ο οποίος, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε να έλθει στην εκδήλωση.
Η Οργανωτική Επιτροπή του απένειμε τιμητική πλακετα, για την προσφορά του στην προώθηση των ιδεών του Ίωνος Δραγούμη , μέσω του εκδοτικού του οίκου ‘’ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ’’ εξέδωσε τα ‘’Απαντα του Ίωνος Δραγούμη’’. Ο Γιάννης Σχοινάς εξέδωσε και βιβλία Βορειοηπειρωτών συγγραφέων, για αυτό και η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Βορειοηπειρώτη και αντιστασιακό κατά του Χοτζικού καθεστώτος, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά.


 Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Βορειοηπειρώτη και αντιστασιακό κατά του Χοτζικού καθεστώτος, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά. Φανερά συγκινημένος ο Ανδρέας Μαρτίνος απήυθυνε χαιρετισμό. Δίπλα του ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας. Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Βορειοηπειρώτη και αντιστασιακό κατά του Χοτζικού καθεστώτος, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά. Φανερά συγκινημένος ο Ανδρέας Μαρτίνος επισκέφθηκε και παρέδωσε την πλακέτα στον Ιωάννη Σχοινά, στο Νοσοκομείο. Εμφανής η γενική συγκίνηση, αλλά και ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΧΟΙΝΑ.

 
 Η "Οργανωτική Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη", ΤΙΜΗΣΕ τον Συναγωνιστή και εκδότη των εκδόσεων ‘’ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ’’, κ. Γιάννη Σχοινά, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει όλα αυτά τα χρόνια, εκδίδοντας τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη.
Η ΠΛΑΚΕΤΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ.
 
ΕΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ ΙΔΡΥΤΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters