Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

11 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ

Της Θωμαίς Παριανού

EΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!  Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο  Σ Ο Φ Ι Α Σ  Β Ε Μ Π Ο
    
 Μία ασυγχώρητη παράλειψη των σύγχρονων ‘φωστήρων’ του Ελληνικού κράτους είναι το ότι αγνόησαν προκλητικά την ‘Τραγουδίστρια της Νίκης’, την μεγάλη μας ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ και τίμησαν άλλους και άλλες που δεν την έφθαναν ‘ούτε στο νυχάκι της’ . Ευτυχώς, το κενό αυτό ήρθε να το συμπληρώσει η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και συγκεκριμένα,ο κ.Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α., φαρμακοποιός, Δ/ντής στο Ιδρυμα Μακεδονικού Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και συνεργάτης του Μακεδονικού Πολεμικού Μουσείου. Ο μεγάλος αυτός Μακεδόνας ,[κατάγεται από τις Σέρρες], με μόνο του οδηγό την αγάπη του για την Ελληνική Ιστορία, έχει μία τεράστια συλλογή ευρημάτων/κειμηλίων, τα οποία έχει περισυλλέξει και τακτοποιήσει με το μεράκι του συλλέκτη και τα έχει τοποθετήσει στα Μουσεία, με τα οποία συνεργάζεται. Και η χρηματοδότησή του είναι, όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας «από το Ταμείο Aπόρων Kορασίδων» δηλαδή, από την τσέπη του. Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο κ. Β.Ν. συνεγάζεται με το Γ.Ε.Σ. για δημιουργία νέων [στρατιωτικού τύπου] Μουσείων και ανακαίνηση ήδη υπαρχόντων.
       Το Μουσείο ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ στεγάζεται στο υπόγειο του Μακεδονικού Πολεμικού Μουσείου, στην Θεσσαλονίκη, και το ακόλουθο κείμενο είναι περίληψη απομαγνητοφώνησης από την ξενάγηση του κ.Β.Ν.
«… Εδώ, στον χώρο αυτό, έχει στηθεί μια έκθεση με κειμήλια της Σοφίας Βέμπο, προσωπικά κειμήλια τα περισσότερα, τα οποία είχε μαζέψει μια φίλη της, η οποία ήταν πολύ μικρότερη στην ηλικία, και την θαύμαζε πριν την γνωρίσει, η κ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ. Κάθε φορά που πήγαινε στην Αθήνα, συναντούσε την Σ.Β.και μάζευε ο,τιδήποτε δικό της της έδινε, ακόμα και τις λίστες για τα ψώνια. Ετσι, σιγά-σιγά, κατόρθωσε και μάζεψε πάρα πολύ υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το βλέπουμε εδώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχει και άλλο υλικό στο σπίτι της. Θεώρησε καλό ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να είναι στις αποθήκες και στις ντουλάπες και, μετά από συνεννόηση με το Πολεμικό Μουσείο, αποφάσισε να παραχωρήσει τα υπάρχοντα εδώ ευρήματα για 25, κατ’αρχάς, χρόνια, για να είναι κτήμα όλου του Ελληνικού Λαού [και εδώ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ].
Είναι αυτά τα κειμήλια, τα οποία βλέπετε στις προθήκες και στους τοίχους: Οι παρτιτούρες της, οι δίσκοι της (33, 45 και 78 στροφών), θεατρικές αφίσσες και προγράμματα, βιβλία, γράμματα, τα σημειώματά της, οι προσωπικές της φωτογραφίες, τα φορέματά της, τα παπούτσια της και τα προσωπικά της αντικείμενα, που, όταν δεν τα ήθελε πια, τα δώριζε.. Στην κ.Κατ.Πετρ. χρωστάμε όλοι, γιατί διέσωσε αυτά, τα οποία θα είχαν πεταχθεί όλα και δεν θα είχαμε την δυνατότητα σήμερα να τα έχουμε εδώ.
       Για την ιστορία της Βέμπο, νομίζω ότι την ξέρετε όλοι. Ητανε μία πολύ γνωστή τραγουδίστρια πριν το ξέσπασμα του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου. Κατά την διάρκεια του πολέμου, εντάχθηκε μέσα στο σύστημα εμψύχωσης του Ελληνικού Λαού και Στρατού και με απόλυτη επιτυχία, τραγουδώντας τα γνωστά ‘πολεμικά’ τραγούδια της, συνέβαλε στην νίκη. Αργότερα, έφυγε στην Μέση Ανατολή και συνέχισε την δράση της και, σχεδόν μέχρι τον θάνατό της, ήταν κοντά στις Ενοπλες Δυνάμεις, για ο,τιδήποτε την χρειάζονταν.».
Εδώ, μία κυρία από το γκρουπ είπε: « Ξέρετε τι έλεγε στους νέους αξιωματικούς στην Μέση Ανατολή?’Παιδιά, μην παντρευτείτε [αλλοδαπές], τόσα κορίτσια περιμένουν στην Ελλάδα’. Ο άντρας μου μου το είπε αυτό ». Να ένας λόγος, ή μάλλον ένας από τους λόγους, που η Σ.Β. δεν αρέσει στους σημερινούς ‘φωστήρες’.
      Εμείς συμπληρώνουμε το βιογραφικο της, λέγοντας ότι η Σ.Β. γεννήθηκε το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και το πραγματικό όνομά της ήταν ΕΦΗ ΜΠΕΜΠΟ. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήλθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και τελικά εγκαταστάθηκαν στον Βόλο. ‘Πολεμικά’ θεωρούνται τα τραγούδια που τραγούδησε κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, όπως ‘Βάζει ο Ντούτσε την στολή του΄,’Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά’, ‘Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός’, ‘Μας χωρίζει ο πόλεμος’, κ.α. Εκτός από τα πολεμικά τραγούδια της, τραγούδησε και τα μετακατοχικά, όπου αναφερόταν στην άσχημη συμπεριφορά των Εγγλέζων και το ρίξιμο στην μοιρασιά της Ελλάδας, ως νικήτριας πολέμου, από τους συμμάχους [Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου ], στον Συμμοριτοπόλεμο [Το τραγούδι του Μωρηά],στην ανάσταση της Ελληνικής φυλής, της ΡΑΤΣΑΣ, όπως συνήθιζε να λέει, που τελικά της κόστισε τον διωγμό της από τους Γερμανούς και την φυγή της στην Μέση Ανατολή [Η Χωριάτα], το Παιδομάζωμα [ Τα παιδιά μας, μας τ’αρπάξαν, Που να’στε τώρα (παιδιά αρπαγμένα)].
      Η ίδια, γιαυτή την ένδοξη περίοδο της ζωής της, συνήθιζε να λέει: «Δεν τραγουδάω εγώ στα πολεμικά μου τραγούδια, τραγουδάει η ψυχή της πατρίδας, η ψυχή της ΡΑΤΣΑΣ, η ψυχή του αδούλωτου Λαού μας. ..Σε εκείνο τον πόλεμο, άλλοι έδωσαν την ζωή τους, τα χέρια τους, τα πόδια τους, τα μάτια τους, την υγεία τους. Εγώ τι έδωσα? Την φωνή μου που, καλή ή κακή, την έχω ακόμη ακέραιη και ζωντανή. Δεν μου χρωστάει λοιπόν τίποτα, ούτε το ελαφρό τραγούδι, ούτε η Ελλάδα. Εγώ τους χρωστάω τα πάντα, γιατί αυτά με κάνανε ΒΕΜΠΟ ».
Εκτός από τα πολεμικά, ας πούμε, τραγούδια, είπε και ερωτικά, κοινωνικά, τύπου δημοτικά κ.α. Επίσης έπαιξε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Παντρεύτηκε με τον θεατράνθρωπο και στιχουργό σε πολλά από τα τραγουδια της, Μίμη Τρα΄ι΄φόρο, το 1957. Αρχίζει να αραιώνει τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις την δεκαετία του ’60 και τις σταματά την δεκαετία του ’70, ως τον θάνατό της στις 11 Μαρτιου 1978. Ο σύζυγός της, Μίμης Τρα’ι’φόρος, της έγραψε στον τάφο της, το εξής επίγραμμα:
« Σοφία μου αλύγιστη, η δόξα σου είναι τόση.
Που δεν μπορεί, δεν γίνεται, πιο πάνω να ψηλώσει
Και η ψυχή σου ανέβηκε τόσο ψηλά απ’το σώμα
Που είσαι Σοφία μου ουρανός, δεν είσαι πλέον χώμα. »
ΜΙΜΗΣ ΤΡΑ’Ι’ΦΟΡΟΣ – Μάρτιος 1978
Σας παραθέτω επίσης 4 χαρακτηρισιτκά τραγούδια της
1] Βάζει ο Ντούτσε την στολή του
2] Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά
3[ Κάνε κουράγιο Ελλαδα μου
4] Τα παιδιά μας που τ'αρπάξαν [Το παιδομάζωμα, το μεγα έγκλημα των   Κομμουνιστοσυμμοριτών]


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters