Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1959 : Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΠΟΘΕΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Η ημέρα της επιστροφής του Διγενή στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου του 1959, έμεινε μοναδική στα χρονικά της πρωτεύουσας. Ελάχιστοι πήγαν στις δουλειές τους Όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Τόσο κόσμο, είχε να δα η Αθήνα από τον καιρό που υπεδέχθη ο λαός τον Βασιλέα Γεώργιο όταν επέστρεψε μετά την απελευθέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αθηναίοι επληροφορήθησαν την άφιξη του Διγενή, μόνον αργά το μεσημέρι από τα παραρτήματα των εφημερίδων και τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Αμέσως κύματα κόσμου ξεκίνησαν για την λεωφόρο Συγγρού, για την Πύλη του Ανδριανού και την Πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ όσοι είχαν μέσο κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο

Εκεί, στο Ελληνικό, υπήρχε κοσμοπλημμύρα Το βασιλικό περίπτερο του Αερολιμένος ήταν γεμάτο Από τους πρώτους κατέφθασαν η σύζυγος του Αρχηγού, η Κική Γρίβα με τον πατέρα της και συγγενείς. Λίγο αργότερα, έφθασαν ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος οι υπουργοί Αβέρωφ Tσάτσος και Θέμελης οι πολιτικοί αρχηγοί Γεώργιος Παπανδρέου και Θεόδωρος Τουρκοβασίλης ο δήμαρχος Αθηναίων Παυσανίας Κατσώτας οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ Σειραδάκης και Μαργαρίτης, εθναρχικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι. Από τον «πύργο ελέγχου πτήσεων», οι αξιωματικοί ενημέρωναν τον αρχηγόν του ΕΑ για τηv πτήσn τnς «ντακότα» πoυ έφερνε τον Διγενή και την ακολουθία του Μέσα στο περίπτερο, η σύζυγος του Διγενή Κική, ήταν το επίκεντρον των παρευρισκομένων. Όλοι την χαιρετούσαν και υπέβαλαν τα σέβη τους. Οι δημοσιογράφοι της ζητούσαν κάποια δήλωση. Εκείνη με τρεμάμενη φωνή, είπε:

-Είμαι συγκινημένη Τα άλλα θα σας τα πει ο άν­δρας μου...

Έξω από το βασιλικό περίπτερο, οι αστυνομικοί υπό την καθοδήγησιν του Διευθυντού της Αστυ­νομίας Αθηνών θεοδ. Ρακιντζή, είχαν σχηματίσει ζώνες ενώ άγημα της Ελληνικής Βασιλικής Αερο­πορίας και η μπάντα είχαν παραταχθεί.

Σης 225 τρία «Ντακότα» διέγραψαν κύκλους στον αττικό ουρανό. Σιγά - σιγά χαμήλωναν, και κατόπιν προσγειώθηκαν. Την ίδια ώρα, μια ιαχή διέσχιζε τον αέρα – Έρχεται Ερχεται!

Απλώθηκε σιγή, Όλα τα μάτια στράφηκαν προς την πόρτα της «Ντακότα», ενώ η σύζυγος και οι επί­σημοι είχαν πλησιάσει προς το αεροπλάνο.


Και τότε, στην έξοδο του αεροσκάφους εμφανί­σθηκε ο θρυλικός Διγενής, ενώ χιλιάδες «φλάς» άστραφταν και κινηματογραφικά συνεργεία - ελ­ληνικά και ξένα - απαθανάτιζαν τις σκηνές Ο Γρίβας φορούσε χακί Ενα μπερέ μπεζ με κεντημένα ασηρογάλαζα τα αρχικά της πατριωτικής οργανώ-σεως. Ήταν ντυμένος με χοντρό πουλόβερ και περισκελίδα χακί με μπότες Από τους ώμους του κρεμόταν χιαστή θήκη με τα κιάλια το περίστροφο και μια μπαλάσκα με σφαίρες. Και τότε ένα μυριόστομο ΖΗΤΩ τον υποδέχθηκε

Με σβελτάδα νέου, ο Γρίβας πήδηξε στην γη και έπεσε στην αγκαλιά της γυναίκας του, που έκλαιγε με λυγμούς Εκείνος με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του, και την κράτησε στοργικά από τους ώμους. Η μουσική επαιάνιζε εμβατήρια, και το από­σπασμα των σμηνιτών επαρουσίαζε όπλα Ο Διγενής, συμπραστατούμενος από τους ταξίαρχους Θεοδοσίδη και Παρίση, προχώρησε προς το παρατεταγμένο άμπακο απόσπασμα Ο επί κεφαλής αρω­ματικός του έδωοε αναφορά και ακολούθησε επιθεώρησις με τον Γρίβα να χαιρετά στρατιωτικά Τα μάτια του έλαμπαν, φαινόταν ανήσυχος και κουρα­σμένος. Μετά την επιθεώρηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θεόκλητος και ο δήμαρχος Κατσώτας τον προοεφώνησαν Ύστερα απήντησεν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Η προφορά του παλλόταν από συγκίνηση. Ήταν όλο πατριωτική φλόγα Εξέφρασε την λύπη του, γιατί ο δυνάστης δεν του επέτρεψε να γονατίσει στους τάφους των ηρώων του αγώνος, προσκυνητής του μεγαλείου της θυσίας των. Κατόπιν, έβγαλε από την τσέπη του λίγο χώμα από την Κύπρο, «χώμα βιωμένο με το αίμα» αυτών που έγραψαν τα νέα Αρκάδια τις νέες Θερμοπύλες τα νέα Δερβενάκια» και το έδωσε στον δήμαρχο Κατσώτα τονίζοντας: - Φυλάξατε το . Είναι δεσμός της Κύπρου, με την μητέρα Ελλάδα..
Τα λόγια του εκαλύφθησαν από ουρανομηκείς ζητωκραυγές. Με ζωηρά βήματα επεβιβάσθη στην ανοιχτή «Κάντιλλακ» μαζί με την σύζυγο του, τον αντιστράτηγο Παπαρρόδου και τους παλαιούς συ­νεργάτες του συνταγματάρχες 'Ομηρο Παπαδόπουλο και Μ. Ασημακόπουλο.

Ο κάθοδος στην Αθήνα ήταν μια ανεπανάληπτη υποδοχή εθνικού ήρωος. Για πολλές ημέρες το σπίτι του στο θησείο στην οδό Νηλέως, ήταν πολιορκημένο από ξένους δημοσιογράφους και οπερατέρ, που περίμεναν υπομονετικά να καταγράψουν όλες του τις κινήσεις.

Την πρώτη ημέρα που επέστρεψε, μετά την επί­σημη μεγαλειώδη υποδοχή, η οδός Νηλέως ήταν κυριολεκτικά περικυκλωμένη από δημοσιογράφους αλλά και από απλούς πολίτες που ήθελαν να τον δουν από κοντά Χλωμός, συγκινημένος, με πρόσωπο σκαμμένο από τις κακουχίες ενός σκληρού πολέμου, αλλά και με μάτια που ακτινοβολούσαν, ο Γρίβας μπήκε με κόπο στο σπίτι του. Όλα ήταν ίδια όπως τα είχε αφήσει πριν τεσσεράμισυ χρόνια, για να ριχτεί στην περιπέτεια της ΕΟΚΑ
 

http://koinosparanomastis.blogspot.gr
http://www.stoxos.gr/2015/03/17-1959.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters