Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1821 : ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΣΑΛΠΙΓΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Η 1η Αυγούστου στην ιστορία του νεότερου ελληνικού έθνους συνδέεται με την έκδοση της πρώτης επίσημης έντυπης ελληνικής εφημερίδας.
Μόνο πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821, στην Καλαμάτα, στο μικρό τυπογραφείο που έφερε μαζί του ο Δημήτριος Υψηλάντης, τυπώνεται η εφημερίδα "Σάλπιγξ Ελληνική". Για τον ανήσυχο Ρωμιό, εντούτοις, που και σιδηροδέσμιος κρατούσε το πνεύμα του ελεύθερο, η έκδοση της συγκεκριμένης εφημερίδας δεν αποτελούσε το πρώτο βήμα. Ήταν ο καρπός πολλών προγενέστερων προσπαθειών που έγιναν εκτός Ελλάδας.
Οι Έλληνες της διασποράς, ταγμένοι να υπηρετούν τη σκλαβωμένη πατρίδα από το δικό τους μετερίζι, έβαλαν ως βασικό στόχο τους να αναζωπυρώσουν το θαυμασμό των Ευρωπαίων για το αθάνατο ελληνικό μεγαλείο και να τους ευαισθητοποιήσουν για τα δεινά του ελληνικού γένους. Έτσι, το 1784 γίνεται η πρώτη απόπειρα στη Βιέννη από τον τυπογράφο Γεώργιο Βεντότη και κυκλοφορεί για λίγους μήνες η πρώτη ελληνική εφημερίδα. Το 1790 πραγματοποιείται, πάλι στη Βιέννη, η δεύτερη προσπάθεια από τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιους αυτή τη φορά και κυκλοφορεί η "Εφημερίς". Και οι δύο βρήκαν την αντίδραση της ανθελληνικής αυστριακής κυβέρνησης, η οποία διέταξε τη διακοπή της έκδοσής τους.
Τα σπλάχνα όμως του Έλληνα "ποτέ δεν ησυχάζουν". Νέες προσπάθειες γίνονται ξανά στη Βιέννη το 1811 από έναν διδάσκαλο του γένους, τον ιερωμένο Άνθιμο Γαζή. Μέχρι το 1821 ο "Λόγιος Ερμής" γίνεται η εφημερίδα - επίκεντρο πνευματικών αναζητήσεων και φιλολογικών συζητήσεων. Ενθαρρυμένοι οι έλληνες εκδότες αρχίζουν να τυπώνουν κι άλλα ειδησιογραφικά φύλλα, όχι πλέον μόνο στη Βιέννη αλλά και στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Ο ελληνικός τύπος δρα εκτός της υπόδουλης Ελλάδας και δημιουργεί αίσθηση με την αισιοδοξία, τη φρεσκάδα του αδούλωτου ελληνικού πνεύματος, την προσμονή και την πίστη στην ελευθερία που αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του.
Αργότερα, στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 η ανάγκη να διοχετευθούν γρήγορα ειδήσεις για τη διεξαγωγή και την πρόοδο του πολέμου δημιούργησε τις χειρόγραφες εφημερίδες. Η πιο γνωστή είναι εκείνη του Γαλαξιδιού. Συντάχθηκε ταυτόχρονα σχεδόν με το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης (27 Μαρτίου 1821) και παρασυρόμενη από τον ενθουσιασμό και τον πόθο να τονωθεί το ηθικό των ξεσηκωμένων, δημοσίευσε συχνά όχι μόνο ανακριβείς αλλά και τελείως φανταστικές ειδήσεις περί ξένης συμπαράστασης στον αγώνα. Ήταν επόμενο η εφημερίδα του Γαλαξιδιού να ονομαστεί "Ψευδοεφημερίδα".
Η "Ελληνική Σάλπιγγα" διέκοψε την κυκλοφορία της μετά την έκδοση και του τρίτου φύλλου στις 20 Αυγούστου 1821. Ο λόγος; Ο ίδιος που για χρόνια ταλάνισε την ελληνική ειδησιογραφία: Η κρατική παρέμβαση. Τα προβλήματα που δημιούργησε αυτό το θέμα στα κατοπινά χρόνια έφθασαν στο κλείσιμο πολλών εφημερίδων που τολμούσαν να κριτικάρουν την κυβερνητική πολιτική.
Η ελευθερία του τύπου είναι δείγμα του πολιτικού και πνευματικού επιπέδου μιας χώρας. Αντίστοιχα ο βασικός ρόλος του τύπου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτού του επιπέδου. Στην αμφίδρομη και καίρια αυτή σχέση είναι φανερά επιζήμιο να τροφοδοτεί τη δημοσιογραφική πένα το μελάνι ποικίλων σκοπιμοτήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters