Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΣΟΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ : Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΜΜΙΑ ΕΕ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΣΟΥΤΗ ΣΤΗΝ DAIRY NEWS

Νίκος Ασούτης: «Εμείς στην Άνδρο, τυροκομούμε όλο τον χρόνο»

Το τυροκομείο της οικογένειας Ασούτη βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο πάνω από τον Όρμο Κορθίου, στη νοτιοανατολική Άνδρο. Όταν βγεις στο μπαλκόνι του βλέπεις -σαν από αεροπλάνο- τον υπέροχο όρμο στο Κόρθι, τη μικρή εύφορη πεδιάδα του κόλπου και τα γραφικά χωριά που κρέμονται σαν λευκές πέτρες περιμετρικά: Κόρθι, Αηδόνια, Μουσιώνας, Χώνες, Αγία Μαρίνα, Αϊπάτια κ.ά. Εκεί ο Νίκος Ασούτης και η σύζυγός του Μαρία Δόλη δίνουν ζωή στο τυροκομείο και παράγουν εξαιρετικά προϊόντα που ήδη ‘ταξιδεύουν’ κι εκτός Ελλάδας. 
Ο  Νίκος Ασούτης εγκαινιάζει με την είσοδό του στην τυροκομία μια νέα εποχή, αυτή την εξωστρέφειας της Άνδρου. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του το 2003 από επιλογή κι όχι από υποχρέωση καθώς αρχικά είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Φοίτησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, επέστρεψε στο νησί, εντάχθηκε σε πρόγραμμα ενίσχυσης και το 2009 δημιούργησε ένα πλήρες, σύγχρονο τυροκομείο έκτασης 300 τ.μ.
Τα προϊόντα του εκτός από την Άνδρο διανέμονται σε άλλα 8-10 νησιά, σε 32 σημεία στην Αθήνα και 4 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι διανομές στην Αθήνα γίνονται από τους ίδιους με τα δύο υπερσύγχρονα φορτηγά ψυγεία που διαθέτει η εταιρεία.
Το Dairy News φιλοξενήθηκε στο τυροκομείο το καλοκαίρι του 2019 και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον παραγωγό για τα ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και το νησί γενικότερα.

Dairy News | Πως πάνε τα πράγματα εδώ στο νησί κύριε Ασούτη;

Νίκος Ασούτης  | Μέχρι πριν μερικά χρόνια τα προϊόντα της Άνδρου ήταν άγνωστα εκτός νησιού αλλά με τον καιρό μας μαθαίνουν, μέσα από εκθέσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σήμερα.

Ήταν από την αρχή στόχος σας να ‘βγείτε’ εκτός νησιού;

Ασφαλώς. Όχι για λόγους εντυπωσιασμού αλλά για οικονομικούς. Η σαιζόν στην Άνδρο είναι μικρή, σχεδόν δύο μήνες κρατάει και τους υπόλοιπους δέκα πρέπει να επιβιώσεις ενώ οι γαλακτοπαραγωγοί πρέπει κι αυτοί να πληρωθούν.

Πως έγινε αυτή η έξοδος εκτός νησιού με τα προϊόντα σας;

Βοήθησε πολύ η Περιφέρεια με τη συμμετοχή σε εκθέσεις αλλά χρειάστηκε και πολύ τρέξιμο από εμάς σε καταστήματα delicatessen. Το πρώτο διάστημα ήταν διστακτικοί οι επιχειρηματίες…

Το γεγονός ότι είστε από την Άνδρο δεν λειτούργησε θετικά;

Λειτούργησε θετικά η παράδοση της Άνδρου αλλά όσο να’ ναι, αν δεν σε ξέρει το κατάστημα, δύσκολα θα σε βάλει στο ψυγείο του. Σήμερα πάντως έχουμε γίνει γνωστοί. Αρχίσαμε με το Βολάκι, ο προπομπός των τυριών μας, ένα ιδιαίτερο προϊόν σε γεύση αλλά και σε σχήμα – το κωνικό σχήμα-  το οποίο διαπιστώσαμε ότι κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Τι σας φάνηκε πιο δύσκολο σε αυτή την προσπάθεια;

Το δύσκολο από την πλευρά των καταστηματαρχών ήταν να προωθήσουν το Βολάκι στους πελάτες τους. Ήθελαν να ξέρουν πως τρώγεται, με τι συνδυάζεται, ήθελαν συνταγές… Στην πορεία είδαμε πολλούς επώνυμους σεφ να προβάλλουν το προϊόν μας, να το βάζουν σε συνταγές τους.  Εμείς είμαστε καθημερινά και για ώρες στο τυροκομείο και δεν έχουμε τον χρόνο να προβάλλουμε τα προϊόντα μας, να ταξιδέψουμε κ.ό.κ. Νιώθουμε λοιπόν ευγνώμονες για όσους μας βοήθησαν.

Απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο Νίκος Ασούτης είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους τυροκόμους της Άνδρου.

Είναι εύκολη υπόθεση η διανομή των προϊόντων σας;

Παρά το ότι είμαστε κοντά στην Αθήνα είναι δύσκολη. Ειδικά το χειμώνα που τα δρομολόγια των μεταφορικών εταιρειών λιγοστεύουν, ενημερώνουμε τους πελάτες μας κάθε πότε θα έχουμε διανομή. Όταν μας καλούν για παραγγελίες είμαστε ειλικρινείς: τους λέμε ‘δεν θα τα έχετε αύριο’, φροντίζουμε όμως να υπάρχει δρομολόγιο περίπου κάθε τρεις ημέρες. Οι πελάτες προσαρμόζονται. Ξέρετε, είναι δύσκολο να διαχειριστείς τις παραγγελίες, καθώς τα delicatessen θέλουν πολλές και μικρές παραγγελίες ενώ η χονδρική λίγες και μεγαλύτερες. Από την άλλη, πολλά προϊόντα μας είναι ολόφρεσκα διότι εμείς κάνουμε τυροκόμηση και τους 12 μήνες· το χειμώνα απλώς κάνουμε περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα πάντα με τη ζήτηση.

Με το γάλα τι γίνεται στο νησί;
Είναι αρκετά καλής ποιότητας διότι τα ζώα βόσκουν ελεύθερα. Δουλεύουμε με πέντε κτηνοτρόφους, σε διαφορετικά μέρη του νησιού, από τους οποίους παίρνουμε διαφορετικές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος.

Γιατί δεν έχετε αιγοπρόβειο γάλα στο νησί;

Τα αιγοπρόβατα βόσκουν ελεύθερα στα βουνά, δεν είναι σταβλισμένα, οι κτηνοτρόφοι δεν τα αρμέγουν κι έτσι,  δεν υπάρχει γάλα. Η γαλακτοπαραγωγή θέλει μεγάλη δέσμευση, πρέπει να είσαι πρωί- βράδυ στα ζώα. Από την άλλη, δυστυχώς η Άνδρος δεν έχει συνηθίσει το αιγοπρόβειο τυρί- θεωρείται ‘βαρύ’  από τους ντόπιους.

Τι κάνετε με το τυρόλαγα;

Δυστυχώς δεν δουλεύουμε αιγοπρόβειο γάλα όπου θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το τυρόγαλα για παραγωγή άλλων τυροκομικών προϊόντων όπως μυζήθρα, ανθότυρο και μανούρι κι έτσι αναγκαζόμαστε να το δίνουμε στους παραγωγούς για ζωοτροφή.

Κάποια από τα προϊόντα του Τυροκομείου Ασούτη, όπως το Μαλακό Τυρί με Μαστίχα και  Σουμάκ, φτάνουν από την Άνδρο μέχρι το Ντουμπάι.

Ήταν δύσκολη η τελευταία δεκαετία; Οικονομικά εννοώ…

Όπως όλοι αντιμετωπίσαμε κι εμείς την κρίση. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το γεγονός ότι επί 10 μήνες τα προϊόντα φεύγουν για την αγορά της Αθήνας με αυξημένο μεταφορικό κόστος. Αβάσταχτο κόστος είναι η ΔΕΗ: ενώ θέλουμε πολλά τετραγωνικά μέτρα για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και με βάση τη νομοθεσία –  χώροι παραλαβής, ωριμαντήριο, συσκευασία κ.ά.- η ΔΕΗ μας αντιμετωπίζει σαν οικία κι όχι ως επαγγελματική μονάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επωφεληθούμε. Προσπαθούμε να παράξουμε κάτι καλό, επιλέγουμε την ωρίμανση των τυριών μας κι έρχεται η ΔΕΗ και μας τα παίρνει όλα.

Έχετε πιστοποίηση για εξαγωγές. Την έχετε αξιοποιήσει;

Βέβαια: κάναμε κάποιες πρώτες εξαγωγές στο Ντουμπάι στέλνοντας Μαλακό Τυρί με Μαστίχα και  Σουμάκ που είναι μια γεύση γνώριμη στην Ανατολή κι είχε μεγάλη επιτυχία. Οι εξαγωγές μας κυμαίνονται στο 3-5% της παραγωγής μας.


Dairy News 
http://www.dairynews.gr/2020/01/15/%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%ba/?fbclid=IwAR1PGhCj6PJO0ImFYduBj4gyBj6D4DQa8pHBSGnDz8-ah9RH_TwcEtOZtQo  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters