Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΠΟΡΕΙΑ ΙΣΑΑΚ - ΣΟΛΩΜΟΥ : ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Οι μοτοσικλετιστές διέσχισαν την Ευρώπη με αφετηρία το Βερολίνο όπως και πριν από 20 χρόνια περνώντας από Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Θεσσαλονίκη, Βόλο και κατέληξαν στην Αθήνα όπου επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας  η «Μεγάλη εκδήλωση εις μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού  πραγματοποιήθηκε εχθές στις 20.30 στο στάδιο «ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ» στο Παραλίμνι.
Η εκδήλωση άρχισε με πορεία μοτοσικλετιστών από όλες τις πόλεις οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το στάδιο όπου θπραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
Συγκεκριμένα στις 16.30 μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από τον χώρο στάθμευσης του Παφιακού σταδίου στην Πάφο ενώ στις 17.30 μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από τον χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ στη Λευκωσία και από το χώρο στάθμευσης στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. Τέλος στις 18.00 και 18.30 μοτοσικλετιστές  ξεκίνησαν από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας.
Οι μοτοσικλετιστές κατευθύνθηκαν οργανωμένα προς το στάδιο «ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ» αφού πέρασαν από τις κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας, λεωφόρο Πρωταρά, Κάβο Γκρέκο, Λεωφόρο Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
THEMA ONLINE

Η ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ

Ὁ Ἔρνεστ Χέμινγουεϊ, γεννήθηκε στὶς ΗΠΑ στὶς 21 Ιουλίου 1899*  καὶ μόλις 20 περίπου χρονῶν, τὸ 1920,  ἄρχισε νὰ ἐργάζεται ὡς δημοσιογράφος καὶ πολεμικὸς ἀνταποκριτὴς τῆς ἐφημερίδος Toronto Star Weekly τοῦ Τορόντο. Μέσω τῶν ἀνταποκρίσεών του, γνώρισε τὸ εὐρὺ κοινὸ τῆς ἐποχῆς, τὴν Μικρασιατικὴ Καταστροφή. Ἦταν παρῶν στὴν ἀνταλλαγή τῶν πληθυσμῶν στὴ Θράκη, ποὺ ἀκολούθησε τὴ συνθήκη τῶν Μουδανιῶν τὸ 1922. Μέσα ἀπὸ τὸ λογοτεχνικό του ταλέντο, ὁ συγγραφέας δίνει συγκλονιστικὲς περιγραφὲς μίας περιόδου ποὺ ἔχει σημαδέψει τὴν ψυχὴ τῶν Ἑλλήνων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2015/07/blog-post_15.html

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 1ο ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ (27.07.2016)...ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ.



ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ Α΄ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ...ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ Β΄ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ POLIS ART CAFE ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ 5 ΑΘΗΝΑ (ΑΙΘΡΙΟ ΣΤΟΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ)...ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ LIVE ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ...

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ : http://www.hellasbooks.gr/
 
 
 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

(ΒΙΝΤΕΟ) Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α.ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ REAL.FM 97,8 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ ΦΙΛΗ



Ο Αντώνιος Α Αντωνάκος στην εκπομπή του Μάνου Τσιλιμίδη στον Real fm 97.8 (21/06/2016) Για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και τις δηλώσεις του κ. Φίλη

REAL.FM
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

(ΒΙΝΤΕΟ) ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ : ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΗΡΩΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΙΤΖΑΛΑΣ.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Κάμερα-Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης (Newsbomb.gr)

Σε ένα παροπλισμένο φυλάκιο που τους παραχωρήθηκε από το ΓΕΣ πριν από λίγα χρόνια, διαμορφώσαν έναν παραδοσιακό οικισμό, τον «Ακρίτα» στα Πομακοχώρια, ο οποίος φιλοξενεί ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά, ή παιδιά που οι γονείς τους αδυνατούν να μεγαλώσουν για οικονομικούς λόγους.

Ο οικισμός «Ακρίτας» που έστησε η κυρία Νικοπούλου, βρίσκεται σε μια έκταση 150 στρεμμάτων σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Η έκταση παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που έδωσε την έγκριση για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του πρώην φυλακίου και σήμερα έχει φιλοξενήσει ήδη τέσσερα ορφανά παιδιά μαθαίνοντας τους πως να σπείρουν την Γη και ζουν μια βιωματική εμπειρία που αποσκοπεί στην καλλιέργεια του πνεύματος και διάδοσης των Χριστιανικών αξιών.
Η ηρωίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου


H δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, το 2007 στοχοποιήθηκε για τη δράση της από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, και έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, ενώ ακόμα και σήμερα δέχεται απειλές για τη ζωή της.
Ως δασκάλα του χωριού Μεγάλο Δέρειο, δέχθηκε επιθέσεις και συκοφαντίες από εγκάθετους του Τουρκικού προξενείου με κατηγορίες αντίστοιχες με εκείνες που αντιμετώπισε ο Δανός σκιτσογράφος των «σκίτσων του Μωάμεθ».
Οι απειλές και οι εκφοβισμοί σε βάρος της από μερίδα μουσουλμάνων που εμφανίζονται πιστοί στο τουρκικό προξενείο, είχαν ως στόχο να την εκδιώξουν επειδή στάθηκε εμπόδιο στην απόπειρα αλλοτρίωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Πομάκων κατοίκων της περιοχής.
Η δασκάλα έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της, απόφαση που δέχθηκε επικρίσεις από αριστερίζοντες αλλά και τοπικούς άρχοντες που «αλληθωρίζουν» ψηφοθηρικά προς τις κατευθύνσεις που δίνει το τουρκικό προξενείο στους μουσουλμάνους της περιοχής. Η δασκάλα με τον σύζυγό της, έγιναν δημότες Ορφέα μεταφέροντας και τα εκλογικά τους δικαιώματα στο χωριό.

Το εγχείρημα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας οικογένειας 30-40 ατόμων, με εθελοντές που θα έχουν τον ρόλο γονέων, θείων, θειών, γιαγιάδών και παππούδων, που μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον θα πάρουν όλη την αγάπη που τους αποστέρησε η κρίση. Παράλληλα τα παιδιά καθώς θα μεγαλώνουν, θα μυηθούν στην μαγεία της καλλιέργειας της γης και γενικά του πρωτογενούς τομέα, σε μια προσπάθεια για επιστροφή στις ρίζες.
Η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη»


Από το 2012 λειτουργεί στην Κομοτηνή η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη». Πρόκειται ουσιαστικά, για έναν οργανωμένο χώρο όπου προσφέρονται δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου άπορων οικογενειών, χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής. Παράλληλα λειτουργούν τμήματα μουσικής παιδείας, χορωδιακά τμήματα, αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας, στρατηγικής αγωγής κ.ά, ενώ πραγματοποιούνται ταξίδια σε προορισμούς της Θράκης, και κυρίως δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμιακών ομάδων, διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες και διανομή σχολικού εκπαιδευτικού υλικού.
Η κυρία Νικοπούλου, απευθύνει έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν υλικοτεχνικά την «Κιβωτό» ώστε να συνεχίσει το έργο της. 


 


NEWSBOMB
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

-«Ο Λυκούργος δίδασκε πως μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της ανδρείας έχουν τη συνήθεια, η παιδεία, το μάθημα και ο τρόπος ζωής».
-«Ο Αριστοτέλης έγραφε για τους Σπαρτιάτες πως δεν επιτρέπεται να θεωρεί κανείς ότι ένας πολίτης ανήκει στον εαυτό του, αλλά όλοι πιστεύουν πως όλοι ανήκουν στο κράτος, αφού ο καθένας είναι μέρος του και η φροντίδα για τον ένα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη φροντίδα για το σύνολο».
-«Όλη η φροντίδα των Σπαρτιατών επικεντρωνόταν στην εκπαίδευση των νέων και αυτό το έκαναν για το καλό του κράτους».
-«Η καλλιέργεια της φυλετικής καθαρότητας και η παιδεία ήταν αλληλοσυμπληρούμενες και αδιαχώριστες μεταξύ τους έννοιες».

-«Ο Λυκούργος, για να εξαλείψει πλήρως της μαλθακότητα και θηλυκή αδυναμία, συνήθισε τα κορίτσια να παρευρίσκονται, όπως τα αγόρια, σε εορταστικές παρελάσεις και να χορεύουν και να τραγουδούν γυμνά σε ορισμένες γιορτές».
-«Ο γάμος των Σπαρτιατών ήταν κυρίως μια κοινότητα με σκοπό τη δημιουργία όσο το δυνατόν υγιεστέρων και ικανοτέρων ως προς τα πολιτικά ιδανικά απογόνων. Όλες οι άλλες αξίες της συζυγικής και οικογενειακής ζωής ήταν υποδεέστερες εκείνης της κληρονομικής διασφάλισης της φυλετικής ισχύος»
-«Ο Λυκούργος κατάργησε την προίκα για να μη μένουν κάποιες γυναίκες ανύπαντρες από φτώχεια, ενώ άλλες τις ζητάνε για τα πλούτη τους».
-«Άτιμο θεωρείτο να επιλέγει κανείς γυναίκα όχι για τις αρετές της και τους συγγενείς της αλλά για τα πλούτη της».
-«Στη Σπάρτη δικάζονταν όποιος δεν παντρευόταν καθόλου είτε παντρευόταν κάτω από άτιμες συνθήκες»

 

Τα παραθέματα αντλούνται από το έργο του Γερμανού καθηγητού T. Brake: «H πολιτική εκπαίδευση των Σπαρτιατών» εκδ. β’ από “Το αντίδοτο”, Καλαμάτα 2014. 

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ κ ΠΑΝ.ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ : ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Του Πολίτη Παν.Παπαγαρυφάλλου
 
Έγινε ξανά η κωμικοτραγική φιέστα στο προεδρικό μέγαρο για την «αποκατάσταση» της ανύπαρκτης δημοκρατίας, η οποία ξεκίνησε με τον Τρανταφυλλίδη (Κωνσταντίνο Καραμανλή), να ορκίζεται ενώπιον του χουντικού προέδρου Γκιζίκη.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας ο Τριανταφυλλίδης έκανε βόλτες στο πάρκο της Βουλόνης εις Παρισίους.
Στη συνέχεια πρωθυπουργός γίνεται ο εξ Σουηδίας προερχόμενος «αντιστασιακός» Ανδρέας Παπανδρέου.
Τον διαδέχεται ο έτερος «αντιστασιακός» της κροτίδας Σημίτης όστις διήλθε την περίοδον της χούντας εν τη αλλοδαπή.
Τον διαδέχεται ο έτερος «αντιστασιακός» εκ Παρισίων προερχόμενος Κ. Μητσοτάκης, του οποίου ο υιός Κυριάκος, αν και ενός έτους, λόγω αντιστάσεως, συνελήφθη υπό της χούντας και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ επί εξάμηνον.
Εκ Παρισίων συνέρρευσαν και πλείστοι όσοι Doctors «αντιστασιακοί», οι οποίοι κατέλαβαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι οι εν Ελλάδι λουφαδόροι και οικονομούντες εδήλωσαν «επαναστάτες» στις 24 Ιουλίου 1974 και κατέλαβαν πόστα στα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως.
Ο οικοδεσπότης του Μεγάρου, κ. Πάκης, αφίχθη, και αυτός εκ Παρισίων, μετά από λαμπρούς «αντιστασιακούς» αγώνες.
Όλοι τους «έκλαψαν» για την Κύπρο και είπαν πολλά λόγια πονεμένα, αλλά δεν μας είπαν τούτο το απλό: Γιατί εξακολουθούν να κρατούν επτασφράγιστο το φάκελο της Κύπρου επί δεκαετίες, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο του «εθνάρχη» Κ. Καραμανλή με την υπ’ αριθ. 45 πράξη του τότε υπουργικού συμβουλίου της 7ης Μαρτίου 1975;  Ποιοι φοβούνται την αλήθεια για την καταστροφή και απώλεια της μισής Κύπρου; Γιατί οι ΄Ελληνες δέχτηκαν την εθνοκτόνο ρήση του Εθνάρχου «ότι η Κύπρος κείται μακράν»; Ποίοι και γιατί δολοφόνησαν τότε τον αστυνόμο Μάλλιο; Αν προλάβαινε να μιλήσει θα μαθαίναμε πολλά για πολλούς «αντιστασιακούς» που έκαναν εν συνεχεία λαμπρή καριέρα στο δημόσιο βίο.
Μην προσπαθείτε με το «φιλί του θανάτου» να αναστήσετε μια δολοφονημένη απ’το σάπιο σύστημά σας Δημοκρατία.
Τέλος, θεωρώ εντελώς άστοχη την παρουσία μιας ομάδας πραγματικών αντιστασιακών, οι οποίοι έδωσαν διαβατήριο «αντίστασης» και δημοκρατικότητος στους εκεί 1400 απόντες της αντίστασης (και αν υπήρχαν και 3-4 αντιστασιακοί, το γεγονός της  νοθείας παραμένει).
Μια παράλειψη του Προέδρου: Γιατί δεν κάλεσε στο Μέγαρο και εκείνα τα αλαλάζοντα πλήθη του Παναθηναϊκού Σταδίου, τα οποία γιόρταζαν την επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967 και τώρα γιορτάζουν «την αποκατάσταση» της Δημοκρατίας; Greco mascara.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ : ΠΟΥΤΙΝ vs RIMLAND ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ....ΩΡΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Του Ιωάννου Θεοδωράτου 
Δημοσιογράφου-Αμυντικού Αναλυτή

Ένα γεωπολιτικό φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρασία και δημιουργεί έντονη ανησυχία στις δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν μια πιθανή κατάρρευση του αγγλοσαξονικού γεωγραφικού συστήματος ασφαλείας ανασχέσεως της ρωσικής ισχύος ή Rimland, κατά N. Spykman. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής αποφάσεως από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς η ειρήνη σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για ένα μέγιστο και κρίσιμο γεωστρατηγικό ερώτημα, το οποίο αφορά στο εάν και κατά πόσον θα παρακινηθεί ή απλώς θα υποστηριχθεί από την Μόσχα, η γεωπολιτική αποστασία της Άγκυρας από την αγγλοσαξονική αμυντική αγκάλη, δηλαδή το ΝΑΤΟ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2016/07/vs-rimland.html

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Η γεωγραφική απόσταση δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει τους Έλληνες της Μικράς Ασίας μακριά από τη μητέρα πατρίδα όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821. Με κάθε μέσο έσπευσαν να βοηθήσουν μια και η ελληνική τους συνείδηση δεν επέτρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό. Εξάλλου τα αδέλφια τους χρειάζονταν βοήθεια.
Δυστυχώς όμως, όπως είπε στο pontos-news.gr η Αρχοντία Παπαδοπούλου, ιστορικός, συγγραφέας και πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, το νέο ελληνικό κράτος δεν τους φρόντισε όπως έπρεπε όταν τελείωσε ο Αγώνας.
Στοιχεία που συγκέντρωσε μετά από πολυετή έρευνα στα αρχεία αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας για 400 Φιλικούς, και τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Η Συμβολή των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής στην Παλλιγγενεσία του 1821 (εκδόσεις Λεξίτυπον), αποδεικνύουν ότι οι Μικρασιάτες που έμειναν εδώ όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν ως ήρωες αλλά περιθωριοποιήθηκαν κιόλας.

Αίτηση χήρας αγωνιστή που ζητάει οικονομική βοήθεια
«Είναι συγκλονιστικό θέμα. Όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτά τα άψυχα έγγραφα, που κάθε άλλο παρά άψυχα είναι, ακούς τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων, όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων που κατάγονταν από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, οι οποίοι φώναζαν για μια πενιχρότατη σύνταξη ή μια προικοδότηση, όπως έλεγαν, για να μπορέσουν να ζήσουν και να μην πεθάνουν στην... ψάθα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι έμειναν άνεργοι ή άεργοι ή έχασαν τις καλλιέργειές τους γιατί έδωσαν τη νιότη τους, τη ζωή τους στον αγώνα. Μεταφέρονταν από το ένα μέρος στο άλλο για να πολεμήσουν!» μας είπε η Αρχοντία Παπαδοπούλου.
Ακόμα περισσότερα δεινά υπέστησαν οι Έλληνες μικρασιάτες, διότι έφευγαν από την καρδιά της Μικρασίας και έρχονταν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για να συμμετάσχουν στον Αγώνα.
«Φαντάζεστε τι γινόταν εκεί από τους Οθωμανούς; Έχουμε κατασχέσεις, λεηλασίες και δημεύσεις των περιουσιών τους, φυλακίσεις αλλά και θανατώσεις των συγγενών τους. Να μην ξεχνάμε ότι ήταν Οθωμανοί υπήκοοι όπως όλοι οι Έλληνες και άρα θεωρούνταν αντάρτες εναντίον του σουλτάνου.


»Τα αντίποινα ήταν τρομερά. Στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο θύμα υπήρξε και ο Πατριάρχης Γρηγόριος. Αντίποινα έκαναν και στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί· στις 2 Ιουνίου 1821 σχεδόν το ξεθεμελίωσαν. Το Αϊβαλί κατοικείτο από Έλληνες, υπήρχαν μόνο τρεις Τούρκοι εκεί».
Τα παιδιά δεν μαθαίνουν για αυτούς
Η ιστορία αυτή δεν διδάσκεται στα σχολεία, λέει η πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας. «Δεν υπάρχει βιβλίο στο δημοτικό, το γυμνάσιο ή το λύκειο που να αναφέρεται στη συμμετοχή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Παλιγγενεσία του 1821. Βέβαια στα απομνημονεύματα αγωνιστών, του Παπαφλέσσα, του Αναγνωσταρά και άλλων γίνονται αναφορές. Φαίνεται ότι ήρθαν στην Ελλάδα και προμηθεύτηκαν από τους αδελφούς, όπως τους λένε, οπλισμό. Γέμιζαν τα πλοία με μπαρούτι, με τυφέκια, χρήματα για να ενισχύσουν τον αγώνα».

Μόνο στο Αϊβαλί υπήρχαν 400 Φιλικοί. Η Σμύρνη και τα Βουρλά ήταν γεμάτα από Φιλικούς. Το ίδιο και οι πόλεις στον Πόντο.
«Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε εξεταστεί εξονυχιστικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεινοπάθησαν για αυτήν την κοινή ελευθερία, από τότε».
Και τι «κέρδισαν»;
Όταν το 1830 απελευθερώθηκε τμήμα της Ελλάδας, εκτός έμεινε η Μικρά Ασία. «Οι εν λόγω Μικρασιάτες είχαν δημιουργήσει και κάποιες κοινότητες εδώ και όταν ζήτησαν να τους στείλουν παραστάτες για τις εθνοσυνελεύσεις τους, τούς απαγορεύτηκε. Εκτιμώ ότι ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική έτσι για να μην οξυνθούν τα πνεύματα με την ακόμα οθωμανική Τουρκία. Όμως αυτός ο λαός είχε ματώσει» είπε στο pontos-news.gr. Oι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την Αρχοντία Παπαδοπούλου, δεν είχαν πού να μείνουν. Στις εθνοσυνελεύσεις είχαν αποφασίσει να δώσουν στους Σμυρναίους ένα κομμάτι γης στα Ίσθμια, κοντά στην Περαχώρα.

Η περιοχή λεγόταν μάλιστα Νέα Σμύρνη. Ωστόσο η απόφαση ποτέ δεν υλοποιήθηκε και η γη μοιράστηκε στους ντόπιους.
«Αρκετοί από τους Μικρασιάτες που αγωνίστηκαν εδώ επέστρεψαν στην Μικρά Ασία μετά το τέλος της Επανάστασης, με τις μεταρρυθμίσεις όπως το Χάτι Χουμαγιούν, που έκανε ο σουλτάνος λόγω των πιέσεων των Δυτικών και βάσει των οποίων τους δόθηκε αμνηστία. Εκεί αγόρασαν εκ νέου τα δημεφθέντα περιουσιακά στοιχεία τους.»
Τα τεκμήρια για τη συγγραφή του βιβλίου είναι οι αιτήσεις τους. Κάποιες ισοδυναμούν με κραυγές που ακούγονται μέχρι σήμερα...

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
PONTOSNWES

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Βιβλιογραφία: Αριστοτέλους Ηθικά Ευδήμεια (1229a.12 έως 1229a.31)
Απόδοση κειμένου: Κότσαλης Γεώργιος

 
Ἔστι δ’ εἴδη ἀνδρείας πέντε λεγόμενα καθ’ ὁμοιότητα· τὰ αὐτὰ γὰρ ὑπομένουσιν, ἀλλ’ οὐ διὰ τὰ αὐτά. μία μὲν πολιτική· αὕτη δ’ ἐστὶν ἡ δι’ αἰδῶ οὖσα. δευτέρα ἡ στρατιωτική· αὕτη δὲ δι’ ἐμπειρίαν καὶ τὸ εἰδέναι, οὐχ ὥσπερ Σωκράτης ἔφη τὰ δεινά, ἀλλ’ ὅτι τὰς βοηθείας τῶν δεινῶν. τρίτη δ’ ἡ δι’ ἀπειρίαν καὶ ἄγνοιαν, δι’ ἣν τὰ παιδία καὶ οἱ μαινόμενοι οἳ μὲν ὑπομένουσι τὰ φερόμενα, οἳ δὲ λαμβάνουσι τοὺς ὄφεις. ἄλλη δ’ ἡ κατ’ ἐλπίδα, καθ’ ἣν οἵ τε κατευτυχηκότες πολλάκις ὑπομένουσι τοὺς κινδύνους καὶ οἱ μεθύοντες· εὐέλπιδας γὰρ ποιεῖ ὁ οἶνος. ἄλλη δὲ διὰ πάθος ἀλόγιστον, οἷον δι’ ἔρωτα καὶ θυμόν. ἄν τε γὰρ ἐρᾷ, θρασὺς μᾶλλον ἢ δειλός καὶ ὑπομένει πολλοὺς κινδύνους. καὶ δι’ ὀργὴν καὶ θυμὸν ὡσαύτως· ἐκστατικὸν γὰρ ὁ θυμός. διὸ καὶ οἱ ἄγριοι σύες ἀνδρεῖοι δοκοῦσιν εἶναι, οὐκ ὄντες· ὅταν γὰρ ἐκστῶσι, τοιοῦτοι εἰσίν, εἰ δὲ μή͵ ἀνώμαλοι, ὥσπερ οἱ θρασεῖς. ὅμως δὲ μάλιστα φυσικὴ ἡ τοῦ θυμοῦ· ἀήττητον γὰρ ὁ θυμός, διὸ καὶ οἱ παῖδες ἄριστα μάχονται. διὰ νόμον δὲ ἡ πολιτικὴ ἀνδρεία. κατ’ ἀλήθειαν δὲ οὐδεμία τούτων, ἀλλὰ πρὸς τὰς παρακελεύσεις τὰς ἐν τοῖς κινδύνοις χρήσιμα ταῦτα πάντα.

Απόδοσις:


Υπάρχουν δε πέντε είδη ανδρείας, που λέγονται από ομοιότητα, καθώς αυτοί που χαρακτηρίζονται έτσι υπομένουν μεν τα ίδια αλλά όχι από τις ίδιες αιτίες. Μία βεβαίως είναι η πολιτική ανδρεία· αυτή υπάρχει λόγω της αιδούς. Δεύτερη η στρατιωτική· αυτή οφείλεται στην εμπειρία και τη γνώση, όχι όπως είπε ο Σωκράτης στη γνώση των δεινών, αλλά του πώς θα προστατευθούν από τα δεινά. Τρίτη αυτή που οφείλεται στην απειρία και την άγνοια, που κάνει τα παιδιά να υπομένουν όσα φημολογείται και τους παράφρονες να πιάνουν φίδια. Άλλη δε από την ελπίδα, κατά την οποία πολλές φορές οι άκρως τυχεροί υπομένουν τους κινδύνους, καθώς και οι μεθυσμένοι· αφού το κρασί τους γεμίζει με ελπίδες. Άλλη δε από το αλόγιστο πάθος, π.χ. από έρωτα και θυμό. Διότι όταν κανείς είναι ερωτευμένος, μάλλον είναι θρασύς παρά δειλός και υπομένει πολλούς κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και με την οργή και τον θυμό· διότι ο θυμός προκαλεί σύγχυση. Γι’ αυτό και τα αγριογούρουνα φαντάζουν θαρραλέα, μολονότι δεν είναι· διότι όταν παρεκτρέπονται γίνονται έτσι, διαφορετικά έχουν ευμετάβλητη διάθεση, όπως οι θρασείς. Όμως κατεξοχήν ανδρεία είναι εκείνη του θυμού· διότι ο θυμός είναι αήττητος, γι’ αυτό και οι παίδες μάχονται άριστα. Η δε πολιτική ανδρεία οφείλεται στον νόμο. Αληθινή όμως καμία από αυτές δεν είναι, αλλά όλα αυτά είναι χρήσιμα προς εγκαρδίωση και ενίσχυση σε περίπτωση κινδύνου.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 
Αριστοτελικη Αθηναιων Πολιτεια
http://www.aristotelianphilosophy.com

ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΩΝ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Τιμήθηκε και φέτος ο μεγάλος Έλληνας Εθνικιστής Ίωνας Δραγούμης. Στο σημείο που δολοφονήθηκε, στην λευκή στήλη, εκεί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας πιστοί στο ραντεβού μας κάθε χρόνο, η επιτροπή μνήμης και τιμής του Ίωνος Δραγούμη και Έλληνες εθνικιστές αλλά και πατριώτες κράτησαν ζωντανή την μνήμη της θυσίας του. Μια τελετή απλή και απέριττη με παρουσία κόσμου και κατάθεση στεφάνων που ήταν το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων.
Φέτος αποφασίστηκε, να υπάρξει και δεύτερο μέρος εκδηλώσεων αφιερωμένες σε εκείνον, την Κυριακή στις 2 Οκτωβρίου στο Polis Art Cafe στην
Πεσματζόγλου 5 στο αίθριο στοάς βιβλίου. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι με συζητήσεις, προβολές, ζωντανή μουσική, έκθεση βιβλίου, έκθεση φωτογραφίας και βραβεύσεις





ο συν. Γιάννης Γιαννάκενας που κρατά την εκδήλωση 34 χρόνια ζωντανή








ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ 20η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ''ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ ΤΗΣ RIMLAND, Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΟΡΜΑ 2021 ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ''ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ''




Σύντομη επισκόπηση θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας εν σχέσει με την Γεωστρατηγική και την Ιστορία από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky με τον Δημοσιγράφο & Αμυντικό Αναλυτή Γιάννη Θεοδωράτο στις 26/7/2016.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 
Evonymos
Blue Sky

ΚΥΠΡΟΣ 1974 : 31 ΜΚ 1964-1974 Η ΗΡΩΙΚΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - Η ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΗΣΕ ΟΛΟΥΣ

Άνδρες της 31 ΜΚ με τον Λοχαγό Κωνσταντίνο Μπεκιάρη,
επιδεικνύοντας λάφυρα από την μάχη της Μανσούρας
Του Σάββα Δ. Βλάσση

«Όσοι από σας θα επιλέξετε τις Καταδρομές, θέλω από τώρα να ξέρετε πως, κατά τη

διάρκεια της υπηρεσίας σας θα πεινάσετε, θα διψάσετε, θα ταλαιπωρηθείτε, θα χάσετε κάθε επαφή με τους δικούς σας. Θα ξεχάσετε την καλοπέραση και τις εξόδους, αλλά να είστε βέβαιοι, ότι στο τέλος θα είστε υπερήφανοι λοκατζήδες. Οι λεβέντες της 31 Μοίρας Καταδρομών. Όσοι ενδιαφέρεστε, να περάσετε τώρα δεξιά»

Ταγματάρχης Γεώργιος Καρούσος


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2016/07/1974-31-1964-1974.html

ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ (Α ΜΕΡΟΣ) ΣΤΗΛΗ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ 73 (ΕΝΑΝΤΙ ΧΙΛΤΟΝ) - Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 27 Ιουλίου, από τις 8μμ, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη, διοργανώνει την “Γιορτή του Ίωνος 2016 - Α΄ ΜΕΡΟΣ”, μπροστά από την Λευκή στήλη στο σημείο της δολοφονίας του (Βασ. Σοφίας 73, έναντι Χίλτον). Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, που από το 1983 κρατάνε ζωντανή την μνήμη της θυσίας του μεγάλου Έλληνα, φέτος διοργανώνεται μια Γιορτή (ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ) που φιλοδοξεί κάθε χρόνο να γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Εκεί, μπροστά στο σημείο της δολοφονίας του, διότι για τους Έλληνες η θυσία είναι γιορτή... Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ, ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
(ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ)

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:
7.45 - 8 μ.μ. - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
8.15 μ.μ. - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
8:30 μ.μ. - Κατάθεση στεφάνων

Την Γιορτή στηρίζουν οι φορείς:
- «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ», Αερόπολις
- ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
- «ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ», Θεσσαλονίκη
- «Εθνική Δράση Ηλείας»
- «Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914»
- ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΛΟΓΧΗ»
- ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ»
- ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΕΛΑΣΓΟΣ»
- ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
- «Ελληνική Δράση», Καλαμάτα
- «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων»
- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
- ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ
- ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΑΠΟΛΙΣ
- ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΝΔΟΧΩΡΑ», Θράκης
- «Πορτοκαλί – Σύγχρονη Πόλη», Λαμία
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
- ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Για δηλώσεις συμμετοχής και κατάθεση στεφάνων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210-3628976


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ - ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΤΑΦΟ (21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974)

Ο ήρωας Γεώργιος Κατσάνης καταγόταν από το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Υπηρέτησε στην 33η Μ.Κ. με έδρα το χωριό Μπελλαπάις. Αποστολή του ήταν να εκδιώξει τους Τούρκους από τις θέσεις που κατείχαν στον Πενταδάκτυλο. Τάχθηκε επικεφαλής της ομάδας διοίκησης χωρίς να έχει δίπλα του κανένα να τον αντικαταστήσει και να τον στηρίξει.
Η εισβολή των Τούρκων βρίσκει την 33η Μ.Κ. στη Λευκωσία. Το πρωί της 20ης Ιουλίου, η Μονάδα, έπειτα από....
διαταγές προχωρά στο Μπελλαπάις, στην περιοχή της Κερύνειας. Δεκαπέντε χιλιόμετρα όμως έξω από την Κερύνεια δυο τουρκικά αεροπλάνα χτυπούν την αυτοκινητοπομπή. Παρά την καταστροφή των αυτοκινήτων και τους τραυματίες, συνεχίζουν πεζοί. Επικεφαλής της επιχείρησης τάχθηκε ο διοικητής της Μοίρας, Κατσάνης, χωρίς να έχει κοντά του την ομάδα διοικήσεως. Την ίδια νύκτα, έπειτα από διαταγή του διοικητή, οι λόχοι καταδρομών προβαίνουν σε βίαιη σύγκρουση σε όλο το μέτωπο με τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους που βρίσκονταν στην περιοχή. Η σύγκρουση σφοδρή, διήρκησε μέχρι την εκδίωξη και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη. Ο αντικειμενικός στόχος, η κατάληψη των παρυφών του Αγίου Ιλαρίωνα, επετεύχθη.


Ξημέρωσε Κυριακή. Ήταν 21 Ιουλίου 1974. Ώρα 9η πρωινή. Στη δεξιά πτέρυγα της 33 Μοίρας Καταδρομών, ο Διοικητής μας Τχης Γεώργιος Κατσάνης, προσπαθεί να εξουδετερώσει την τουρκική αντίσταση βοηθούμενος από τέσσερις καταδρομείς. Κάλυψη και στους πέντε παρείχαμε εγώ με δεύτερο καταδρομέα, που βρισκόμασταν κρυμμένοι πίσω από ένα μεγάλο βράχο, σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρων. Άλλες ομάδες μας κάλυπταν πιο πίσω, χωρίς όμως οπτική επαφή με το σημείο, προφανώς λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα.
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Διοικητής σηκώνεται και προσπαθεί να λάβει προωθημένη θέση μάχης. Και ενώ όλοι στοχεύαμε μπροστά προς το μέρος της τούρκικης αντίστασης, σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, προερχόμενη από την άλλη πλευρά του βράχου, κτυπάει το Διοικητή από αριστερά. Το σημείο απ’ όπου προήλθε η σφαίρα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί για δυο λόγους: πρώτον, βρισκόμασταν πίσω από το μεγάλο βράχο και ήταν ορατό μόνο από την αντίθετη κατεύθυνση. Δεύτερον, η ενέργεια των Τούρκων, να διεισδύσουν στις θέσεις μας με αυτό τον τρόπο κατά την ώρα της μάχης, ήταν ύπουλη, επικίνδυνη και άκρως ριψοκίνδυνη.
Τη στιγμή που ο Διοικητής μας έπεφτε στο έδαφος, συνεχείς ριπές αυτομάτων όπλων γάζωναν κυριολεκτικά το σημείο εκείνο για αρκετά λεπτά. Προσπάθειές μας να στρέψουμε τα πυρά μας προς τα αριστερά, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι μας καθήλωσαν με καταιγισμό πυρών, ο δε βράχος έγινε διάτρητος από τις εκατοντάδες σφαίρες που δέχθηκε.
Επανειλημμένες και απεγνωσμένες προσπάθειες δυο καταδρομέων από την ομάδα των τεσσάρων να προστρέξουν και να βοηθήσουν το Διοικητή μας απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άμεσα. Ένας απ’ αυτούς, στην τελευταία προσπάθειά τους, τραυματίζεται και αποχωρεί. Για δεκαπέντε λεπτά, όλοι αμήχανοι, προσπαθούσαμε απεγνωσμένα ν’ αποφύγουμε το θάνατο από την τουρκική υπεροχή των πυρών. Καταφέραμε μετά δυσκολίας να συνεννοηθούμε, ώσπου τελικά εγκαταλείψαμε το φονικό σημείο καταβεβλημένοι και άφωνοι.
Στη σύντομη διαδρομή μας προς τα πίσω τραυματίστηκε και δεύτερος καταδρομέας. Με μεγάλη δυσκολία τον μεταφέραμε μαζί μας, ενώ ο τρίτος χάθηκε για πάντα από τα μάτια μας, κατευθυνόμενος βορείως, προς την απόκρημνη και άκρως επικίνδυνη πλευρά της Κερύνειας.
Φτάσαμε σε ασφαλέστερο σημείο, 200 μέτρα πιο πίσω. Με τη βοήθεια συντρόφων μας, οι δύο τραυματίες προωθήθηκαν για περίθαλψη. Οι τρεις που απομείναμε, είχαμε υποστεί νευρικό κλονισμό. Δεχθήκαμε την βοήθεια των υπολοίπων, αλλά για αρκετή ώρα δεν μπορούσαμε να συνέλθουμε και να μιλήσουμε.
Η μάχη κράτησε για άλλες δυο ώρες. Απλώς αμυνόμασταν με στόχο τη σωτηρία μας από τα συνεχή και καταιγιστικά πυρά του αντιπάλου. Δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε προς το σημείο όπου βρισκόταν το νεκρό σώμα του Διοικητή μας. Έτσι, ακολουθήσαμε κι εμείς τα τμήματα που άρχισαν εντωμεταξύ να οπισθοχωρούν.
Όσο περνούσε ο χρόνος κι απομακρυνόμασταν, αρχίζαμε να συνειδητοποιούμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο γενναίος πολεμιστής που μας καθοδηγούσε όλο το βράδυ, ο άξιος Διοικητής, δεν ήταν μαζί μας πια. Ο αείμνηστος Γεώργιος Κατσάνης πέρασε την πύλη των αθανάτων. Πίστεψε στην ελευθερία της Κύπρου κι έχυσε το αίμα του.
Γι’ αυτό, αιώνια θα σ’ ευγνωμονούμε. Σου χρωστάμε την Κερύνεια ελεύθερη. Το σπουδαιότερο, οφείλουμε την ταφή σου.
Συγχώρησέ μας για την εγκατάλειψη του άψυχου κορμιού σου. Σ’ αφήσαμε ψηλά στον Πενταδάκτυλο, ανάμεσα στις άγριες κορφές του Αγίου Ιλαρίωνα, στα χέρια των Τούρκων. Πίστεψέ μας, πραγματικά προσπαθήσαμε, μα δεν τα καταφέραμε.
Φάνηκες κατά πολύ ανώτερός μας. Ελπίζουμε η ψυχή σου να μας συγχωρέσει.
Αιωνία ας είναι η μνήμη σου!


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
INEWSGR.COM
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ 
ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΣ

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ - ΜΙΑ ΣΦΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η προσφορά της Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας στη Νεώτερη Ιστορία-Χρονικό του Ολοκαυτώματος (Ιούλιος-Αύγουστος 1943), Γεωργία Σταύρου-Αναγνώστου, Έκδοση: Κοινότητα Μουσιωτίτσας, 1998.

Ιούλιος 1943. Δυσοίωνα νέα έφταναν για το χωριό μας σύμφωνα με τα οποία οι Γερμανοί, υπό τον τότε Διοικητή του Γερμανικού σώματος Στρατού Λάντς, από τα Γιάννενα περνώντας τα Δωδωνοχώρια, είχαν φτάσει στη Ζόριστα (Πεντόλακκο), την οποία βρήκαν έρημη από τους κατοίκους που πρόλαβαν και κρύφτηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2015/09/blog-post_96.html

ΒΥΖΑΝΤΙΟ : Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΙΣΚΑΣ (811)

Πηγή : Περιοδικό  «Στρατιωτική Ιστορία»
Επιμέλεια : Θάνος Δασκαλοθανάσης
 
Το 681 το Βυζάντιο υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη Βουλγαρικού κράτους σε εδάφη της αυτοκρατορίας, υπό τον χαγάνο Ασπαρούχ. Η αναγνώριση του κράτους αυτού, που είχε δημιουργηθεί στο χώρο μεταξύ του Δούναβη και της οροσειράς του Αίμου με πρωτεύουσα την Πλίσκα συνεπαγόταν συμμαχικές δεσμεύσεις από την πλευρά των Βουλγάρων, οι οποίοι όμως δεν τις τήρησαν. Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Βουλγάρων ηγεμόνων (κυρίως επί Κρούμμου) τον 8ο αιώνα παρενοχλούσαν τις βόρειες επαρχίες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας
Στις αρχές του 9ου αιώνα τόσο στο Βυζάντιο όσο και στη Βουλγαρία η εξουσία περιήλθε σε δύο ικανότατους ηγεμόνες, τον Νικηφόρο Ά(802-813) και τον Κρούμο(803-814).
Η πρώτη επίθεση του Κρούμου χρονολογείται το 808 και περιλάμβανε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή του Στρυμόνα. Οι βούλγαροι σκότωσαν το στρατηγό του βυζαντινού θέματος και λεηλάτησαν το στρατόπεδο και την περιοχή.
Οι στρατηγικοί στόχοι των Βούλγαρων ήταν η οργάνωση επιθέσεων σε βυζαντινά αστικά κέντρα της βαλκανικής. Προς την κατεύθυνση αυτή, την άνοιξη του 809 οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Σερδική (Σόφια). Η αντίδραση από την Κωνσταντινούπολη ήταν ανοργάνωτη και αποτυχημένη. Ο Νικηφόρος προσπάθησε να αποκρύψει την αποτυχία από το λαό διαδίδοντας την είδηση ότι <<γιόρτασε το Πάσχα στην αυλή του Βούλγαρου ηγεμόνα>>.

Την άνοιξη του 811 αποφάσισε να εκστρατεύσει κατά του Κρούμου μαζί με το γιο του Σταυράκιο. Άυξησε τους φόρους σε εκκλησίες και μοναστήρια και συγκέντρωσε χρήματα από καθυστερημένες εισφορές διακινδυνεύουντας την υπονόμευσή του με τις αντιπάθειες που θα δημιουργούσε.
Τον Ιούνιο του 811 όταν οι Βυζαντινοί έφτασαν στο οχυρό Μαρκέλλες, ο Κρούμος φαίνεται ότι, επειδή διαπίστωσε το μεγάλο όγκο του βυζαντινού στρατεύματος, ζήτησε ειρήνη. Από τον Θεοφάνη μαθαίνουμε ότι, όταν οι βυζαντινοί έφτασαν στο οχυρό Μαρκέλλες, ένα στρατηγικό σημείο και σταυροδρόμι οδών προς τα βόρεια, ο Κρούμος ζήτησε ειρήνη από τον αυτοκράτορα λέγοντας:<<νίκησες, πάρε ό,τι σού αρέσει και φύγε ειρηνικά από τη χώρα>>.
Οι Βούλγαροι δεν περίμεναν την βυζαντινή εκστρατεία. Η ολιγωρία όμως του Νικηφόρου τους έδωσε τη δυνατότητα να οργανωθούν και να κλείσουν κάποιες διαβάσεις προς το εσωτερικό. Ο Νικηφόρος αγνόησε τιες προτάσεις του Κρούμου και αποφάσισε να προσχωρήσει προς το εσωτερικό, παιρνώντας μέσα από δύσβατες περιοχές με κλεισούρες στα περάσματα του Αίμου που χώριζαν τη Θράκη από τη Βόρεια Βουλγαρία. Η αυτομόληση ενός συμβούλου του αυτοκράτορα, του Βυζάντιου, που έφυγε από το στρατόπεδο και πήγε στον Κρούμο παίρνοντας μαζί του χρυσάφι, θεωρήθηκε κακός οιωνός.
Ο βυζαντινός στρατός εύκολα κατέλαβε την Πλίσκα, την πρωτεύουσα του χαγανάτου με τους στρατιώτες να προχωρούν σε λεηλασίες και καταστροφές. Ο Κρούμος, μετά την απόρριψη της ειρήνης από το Νικηφόρο, κατέλαβε και έφραξε με ξύλινες οχυρώσεις όλες τις διόδους διαφυγής των Βυζαντινών, δηλαδή τις στενωπούς της Μοισίας. Οι βυζαντινοί εισήλθαν στην περιοχή ανυποψίαστοι.
Όταν στις 24 Ιουλίου οι στρατηγοί συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί, ήταν αργά για να αντιδράσουν. Υπήρξαν σκέψεις για άμεση επίθεση, ο Νικηφόρος όμως αρνήθηκε καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα διαφυγής «ακόμα κι αν μπορούσαν να πετάξουν».
Τελικά μετά από μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση (25 Ιουλίου) οι Βούλγαροι τσάκισαν στην κυριολεξία τους εισβολείς. Εισήλθαν μάλιστα στη σκηνή του αυτοκράτορα και τον εξόντωσαν μαζί με τους επιτελείς του. Οι Βούλγαροι αποκόμισαν επίσης πολλά λάφυρα.
Ο Κρούμος κρέμασε σε έναν πάσαλο για αρκετές μέρες το κρανίο του Νικηφόρου και στη συνέχεια το περιέβαλε με άργυρο, κατασκευάζοντας ένα κύπελλο. Ο χρονογράφος Θεοφάνης, που είναι αρνητικός απέναντι στον Νικηφόρο, γράφει ότι για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την εκστρατεία, ο θάνατος του Νικηφόρου ήταν μια παρηγοριά.
Ο γιος του αυτοκράτορα Σταυράκιος, αφού τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη, κατάφερε να φτάσει στην Αδριανούπολη, όπου αναγορεύτηκε νέος αυτοκράτορας. Όμως λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, πολλοί αμφισβήτησαν την εκλογή του. Σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε στην Κων/πολη, όπου το τέλος του ήταν θέμα ημερών.
Όλη η εκστρατεία του Νικηφόρου και η τραγική κατάληξή της περιγράφονται σε μια εξαιρετική πηγή, στο Ανώνυμο Χρονικό του 811.

« Το ένατο έτος της βασιλείας του Νικηφόρου, ο ίδιος ο αυτοκράτωρ εισήλθε στη Βουλγαρία θέλοντας να την καταστρέψει. Μαζί του είχε το γιο του Σταυράκιο, το γαμπρό του Μιχαήλ Ραγκαβή και όλους του αξιωματούχους και πατρικίους, το σύνολο του στρατού και τα παιδιά των αρχόντων που ήταν πάνω από 15 ετών, από τους οποίους σχημάτισε ένα ιδιαίτερο στρατιωτικό σώμα για το γιο του, τους «ικανότατους».
Όταν μπήκε στις κλεισούρες, και οι Βούλγαροι πληροφορήθηκαν το πλήθος του στρατού που είχε μαζί του, επειδή δήθεν δεν μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν, κατέφυγαν στα βουνά εγκαταλείποντας τα υπάρχοντά τους. Ο αυτοκράτωρ έστησε τη σκηνή του στην έδρα του ηγεμόνα Κρούμου και εξόντωσε 12000 βούλγαρους στρατιώτες που είχαν παραμείνει ως φρουρά. Επίσης σε μια δεύτερη μάχη νίκησε και εξολόθρευσε πενήντα χιλιάδες Βούλγαρους.
Αφού λοιπόν το ηθικό το ήταν πολύ υψηλό και θέλοντας να φανεί δίκαιος, μοίρασε στο στρατό του χρήματα. Ακόμη έδωσε στους στρατιώτες άφθονο κρασί που υπήρχε στις αποθήκες για να πιουν όσο θέλουν. Και αφού ήταν πλέον ο κύριος της βουλγαρικής αυλής, έλεγε χαρούμενος: «Να λοιπόν όλα αυτά που μου παρέδωσε ο Θεός, εδώ θέλω να κτίσω εδώ πόλη με το όνομά μου και να παραμείνω ονομαστός στις επόμενες γενιές».
Αφού λοιπόν έμεινε εκεί μερικές μέρες, έφυγε από την αυλή του Κρούμου καίγοντας όλα τα οικοδομήματα και το ξύλινο τείχος που τα περιέκλειε. Δίχως να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προχώρησε μέσα στη βουλγαρική επικράτεια θέλοντας να φτάσει στη Σερδική, καθώς νόμιζε ότι υπέταξε όλη τη Βουλγαρία. Η πορεία του κράτησε 16 μέρες και στην πορεία του ο αυτοκράτορας αποδείχτηκε αλαζονικός, αφού ούτε έβγαινε από τη σκηνή του, ούτε έδινε την οποιαδήποτε διαταγή σε κανέναν. Και αφού κάποιοι αντέδρασαν και έστειλαν το γιο του να του ζητήσει να βγει, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά τιμώρησε και το γιο του. Έτσι οι στρατιώτες βρήκαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε λεηλασίες. Πυρπολούσαν τους αθέριστους αγρούς και έσφαζαν τα ζώα, ενώ μερικοί, καθώς έβλεπαν την όλη κατάσταση, άρχισαν να λιποτακτούν.
Οι Βούλγαροι είχαν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο φράγμα από ξύλα που ήταν αδιαπέραστο.Βλέποντας από τα γύρω βουνά την κατάσταση που επικρατούσε στο βυζαντινό στρατόπεδο, μίσθωσαν Άβαρους και Σλάβους και έδωσαν όπλα ακόμα και σε γυναίκες.
Το Σάββατο 23 Ιουλίου, τη δέκατη πέμπτη μέρα επιτέθηκαν στους κοιμώμενους βυζαντινούς. Καθώς οι στρατιώτες είχαν κατασκηνώσει σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους, δεν αντιλήφθηκαν ταυτόχρονα τι ακριβώς συνέβαινε. Οι βούλγαροι άρχισαν να εξοντώνουν το στρατό του αυτοκράτορα. Όλοι οι άλλοι τράπηκαν σε φυγή. Σε αυτό το μέρος υπάρχει ένας ποταμός, σχεδόν βάλτος, και δίχως διέξοδο. Και καθώς δεν έβρισκαν πέρασμα για να διαφύγουν, οι βυζαντινοί καταδιωκόμενοι έπεφταν στο ποτάμι. Επειδή μπήκαν στο τέλμα με τα άλογά τους και δεν μπορούσαν να βγουν, πατήθηκαν από αυτούς που ακολουθούσαν με αποτέλεσμα να γεμίσει το ποτάμι με ανθρώπους και άλογα. Οι βούλγαροι πατούσαν πλέον σε αυτή τη μάζα για να περάσουν απέναντι και να καταδιώξουν όσους νόμιζαν ότι είχαν σωθεί. Εκεί λοιπόν έχασαν τη ζωή τους όλοι οι πατρίκιοι και οι άρχοντες.
Όσοι είχαν διαφύγει από το ποτάμι, βρέθηκαν μπροστά στο ξύλινο φράγμα που είχαν δημιουργήσει οι βούλγαροι. Και καθώς δεν μπορούσαν να περάσουν να περάσουν με τα άλογά τους, τα άφηναν και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν με τα χέρια και τα πόδια, όμως έπεφταν κάτω και διαμελίζονταν, αφού υπήρχε βαθιά τάφρος. Όσοι δε σκοτώνονταν από την πτώση, συνέχιζαν αδύναμοι την πορεία τους και πέθαιναν από την πείνα και τη δίψα. Σε ένα άλλο σημείο κάποιοι έβαλαν φωτιά στο φράχτη, ο οποίος κατέρρευσε μέσα στην τάφρο και όσοι προσπαθούσαν να διαφύγουν, έπεφταν σε αυτήν με τα άλογά τους και καίγονταν. Αυτή η συμφορά ήταν μεγαλύτερη από το ποτάμι.
Εκείνη τη μέρα έχασε τη ζωή του και ο βασιλιάς Νικηφόρος με φρικτό τρόπο. Τραυματίστηκε επίσης και ο γιος του Σταυράκιος στη σπονδυλική στήλη και πέθανε δυο μήνες αργότερα. Πολλοί από τους αιχμαλώτους εξαναγκάστηκαν να απαρνηθούν το χριστιανισμό και να γίνουν ειδωλολάτρες. Όσοι δεν το έκαναν θανατώθηκαν από τους Βούλγαρους. Έτσι ο αυτοκράτορας Νικηφόρος από αδράνεια και αλαζονεία έχασε τη ζωή του και μαζί της τη δύναμη της αυτοκρατορίας, έχοντας βασιλέψει οκτώ χρόνια και επτά μήνες».

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Βυζαντινών Ιστορικά

ΑΒΕΡΩΦ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ε.α. κ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΗΝΑΓΙΑ : ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ;

Του Χρήστου Μηνάγια
Ταξίαρχου ε.α. Συγγραφέως μέλους ΕΛΙΣΜΕ
 
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15/07/2016, γεννάται το ερώτημα εάν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan, θα αξιολογήσει τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα του σε αυτήν την κρίση ή θα επικεντρώσει τη στρατηγική του σε ένα κυνήγι μαγισσών, συνεχίζοντας παράλληλα τις διαδικασίες της πολιτικής δικτατορίας που οραματίζεται με καταλυτική ημερομηνία την αλλαγή του πολιτεύματος σε μια μορφή προεδρικής ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2016/07/blog-post_78.html

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΪΜΕΝΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1903)


Ο πρώτος νεκρός του Μακεδονικού Αγώνα ήταν ο Γεώργιος Σεϊμένης, 22 χρόνων, από την Ανώπολη Σφακίων, τον οποίο συνέλαβαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και αφού τον κατακρεούργησαν, το  έκαψαν στην Κλεισούρα, στις 23 Ιουλίου 1903, ενώ ο αδελφός του Γιάννης Σεϊμένης σκοτώθηκε στο Μοναστήρι (27 Μαρτίου 1906), προσπαθώντας να δραπετεύσει από τις φυλακές.
Αξίζει να αναφέρουμε και δύο πράκτορες που τελικά επέζησαν. Ο Μιχαήλ Φρατζεσκάκης  από το Βάμο Χανίων, με το ψευδώνυμο Μανώλης Καφετζόπουλος, που υπηρέτησε και ως διευθυντής της Δημοτικής Σχολής Μπελκαμένης (Δροσοπηγής) και ως επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων Πρεσπών. Στις ενέργειές του αργότερα ως διαπρεπούς δικηγόρου οφείλεται η ένταξη των Κρητικών Βρακοφόρων στην Προεδρική Φρουρά. 
Και, τέλος, ο Δημήτρης Λαμπράκης, επίσης από το Βάμο Χανίων, που προσέφερε εξαιρετικές εθνικές υπηρεσίες ως πράκτορας, στο Κομιτάτο του Μακεδονικού Αγώνα. Πρόκειται για τον μετέπειτα ιδρυτή και εκδότη των εφημερίδων «Βήμα»(1922), «Τα Νέα»,κ.ά. Και οι δύο φυλακίστηκαν από τους Τούρκους στο Μοναστήρι. 
Το πρώτο ελληνικό αντάρτικο σώμα που μπήκε στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία αποτελούσαν οι: Γεώργιος Πέρρος, Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Δικώνυμος- Μακρής , Λαμπρινός Βρανάς, Γεώργιος Σεϊμένης, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Κατουνάτος, και Νικόλαος Λουκάκης.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
panmacedonian.info

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters