Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΟΚΤΩ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

Στο νομό Σερρών υπάρχουν , από κατασκευής, οκτώ οχυρά. Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι, Παλιουριώνες, Ρούπελ, Καρατάς και Κάλη. Αποστολή των οχυρών αυτών, που αποτελούν μέρος της Γραμμής Μεταξά, ήταν η εξασφάλιση των συνόρων σε περίπτωση επίθεσης γείτονος χώρας και η απαγόρευση εισόδου σ΄ αυτήν. Η μορφή κατασκευής τους ήταν τέτοια ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βάση εξορμήσεως κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις.
Από ελληνικής πλευράς τα οχυρά υπάγονταν υπό την 18η και 14η Μεραρχία, ελαττωμένων συνθέσεων λόγω του Αλβανικού μετώπου. Οι Γερμανοί παρέταξαν έναντι του Ρούπελ το 125 Σύνταγμα επιλέκτων, Την 5η Μεραρχία Ορεινών κυνηγών από τον Στρυμόνα ποταμό έως το Ρουπέσκο και την 6η Μεραρχία από Ρουπέσκο και δυτικότερα. Η επίθεση άρχισε ταυτόχρονα την 05.15΄ της 6ης Απριλίου.
Στον τομέα του Ρούπελ δεν κατάφεραν τίποτε απολύτως κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας, καίτοι χρησιμοποίησαν πολυάριθμο στρατό, πυροβολικό και αεροπορία. Προσπάθεια διείσδυσης με πλωτά μέσα απέτυχε, αφού τα πληρώματα αποδεκατίσθηκαν. Συνεχείς προσπάθειες την νύχτα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, όπως και κατά την δεύτερη μέρα. Αυτό ανάγκασε την Γερμανική διοίκηση να ζητήσει την Τρίτη μέρα εξάωρη εκεχειρία για την περισυλλογή νεκρών και τραυματιών. Η ίδια τύχη περίμενε και το 1ο Τάγμα του 100ου Ορεινού Συντάγματος Κυνηγών που επιτέθηκε στο οχυρό Παλιουριώνες. Οι συνεχείς προσπάθειές του έσπαζαν πάνω στην δύναμη της θέλησης των μαχητών και στα καλώς προσαρμοσμένα αλλά και συνδυασμένα πυρά με αυτά του συγκροτήματος Ουσίτα, του Ρούπελ.
Όμως στα υπόλοιπα οχυρά , οι Γερμανοί είχαν επιτυχίες. Έτσι με βολές πυροβόλων 88 χιλιοστών, σε ευθυτενούς τροχιάς κατάφεραν να εξουδετερώσουν από τις πρώτες στιγμές αρκετά μετωπικά έργα του Ιστίμπεη και να σκοτώσουν 15 στρατιώτες. Μέσα από τις κατεστραμμένες θυρίδες πρόβαλλαν και πάλι οι μαχητές με τα εφεδρικά πολυβόλα. Κάνοντας χρήση απυρόβλητων σημείων κατάφεραν να ανέβουν πάνω στην κορυφή του οχυρού, όπου δέχθηκαν ανεπιτυχή αντεπίθεση από διλοχία. Δεύτερη αντεπίθεση από τμήμα που συγκροτήθηκε από τους αμυνόμενους σταμάτησε στη μέση λόγω διαταγής, καθώς θα ακολουθούσε βολή βαρέως πυροβολικού επί της επιφανείας του οχυρού. Μετά την βολή που είχε καταστροφικά αποτελέσματα, οι Γερμανοί άρχισαν να φράσσουν τις θυρίδες των έργων με πέτρες και χώμα, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησαν μηχάνημα με το οποίο έστελναν μέσα καπνούς με χημικά. Την νύχτα η Γερμανική διοίκηση αντικατέστησε το τάγμα που επετέθη, λόγω των απωλειών του. Μετά τους πρώτους θανάτους εξαιτίας των αερίων, την επομένη, η διοίκηση του οχυρού αναγκάσθηκε σε παράδοση.
Παράλληλα με το Ιστίμπεη επιτέθηκαν και στο Κελκαγιά, όπου κι εκεί με χρήση αερίων, μετά από σκληρό αγώνα ανάγκασαν τους υπερασπιστές, την 7 Απριλίου, σε παράδοση. Εν συνεχεία επετέθησαν στο οχυρό Αρπαλούκι. Συνεχείς προσπάθειες να πλησιάσουν το οχυρό αποτύγχαναν. Τη νύχτα 7 προς 8 Απριλίου , λόγω της κατάστασης, ο διοικητής του οχυρού απεγκλωβίζει την φρουρά και πάει προς τις γέφυρες του Στρυμόνα, όπου συμπλέκεται με Γερμανικό τμήμα. Στην Ποποτλίβιτσα παρά τις συνεχείς προσπάθειες δεν καταφέρνουν τίποτε, παρά να γεμίζουν τον τόπο με νεκρούς και τραυματίες. Καταφέρνουν όμως τελικά, λόγω σύμπτυξης των επιφανειακών τμημάτων, το απόγευμα της 8ης Απριλίου να γίνουν κύριοι του οχυρού.
Στον τομέα Ροδόπολης ο αγώνας είχε κριθεί πολύ νωρίς, καθώς Γερμανικό τμήμα με Βούλαγους οδηγούς κατάφερε να παρακάμψη την τοποθεσία και να κατέβει στον κάμπο. Τα τμήματα αμύνθηκαν γενναία, με εκατόμβη θυσιών, αλλά οι Γερμανοί έγιναν κύριοι της μεθορίου και εν συνεχεία όλης της γραμμής των πολυβολείων.

ΡΟΥΠΕΛ 1941
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters